Most dönti be Kína a kukoricapiacot?

2023. június 12. 13:45
Kína az állati takarmányozásban kukoricáról részben búzára vált.
 
Kína ebben a szezonban a sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű búzatermést takarított be, és emellett a kínai piaci árnál olcsóbban tudott búzát importálni Ausztráliából – írja a reuters.com.
Most dönti be Kína a kukoricapiacot?
Az ausztrál búzát jelenleg átlagosan FOB 374 dollárért kínálják, ami 30 százalékkal alacsonyabb a belső kínai búzaárnál. Ennek hatására a kínai állattartók az állataik takarmányozásához kukorica helyett jelentős részben takarmánybúzát használnak. Sok állattartó üzem a takarmányszükségletének több mint 50 százalékát cseréli kukorica helyett búzára. A takarmánykeverő üzemek is sok helyütt egyre inkább búzát használnak, az ország kormánya pedig a közelmúltban több mint 800.000 tonna amerikai kukoricaimport megrendelést mondott vissza.
 
Ugyanakkor Kína búzaimportja ez év első negyedévéveben – az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 61 százalékkal (6 millió tonnára emelkedett). Ez a kínai akció érzékenyen érintheti az USA és más nagy kukoricaexportőr országok termelőit, mivel a Kínába irányuló export céljából termelt mennyiségeket nehezen tudják más piacokon elhelyezni. Kína viszont, természetesen nem vásárol drága import kukoricát, ha a takarmányellátást belső termelésből vagy más forrásból meg tudja oldani.
 
Ráadásul a magasabb arányú búzafelhasználás bizonyos mértékben Kína szójaimport igényét is csökkenti, mivel a búza fehérjetartalma a kukoricáénál magasabb.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Baromfitartó őstermelő EPR-díja

2023. december 07. 18:16
Őstermelő tyúkokat tart, és tojásértékesítéssel foglalkozik. A tojást papírtálcában rakja, majd kartondobozba, így értékesíti. A papírtálcát és a kartondobozt is belföldről szerzi be. Keletkezik-e EPR-díjfizetési kötelezettsége, és kell-e regisztrálnia a MO-HU oldalán?

Egy évtized levendula

2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.