Most mindenkinek nagyon be kell osztani a forintjait
2023. január 12. 11:50
A kiskereskedelmet sújtó nehézségek, az energiaáremelkedés és az infláció miatt összesen 4,5 milliárd forintos rendkívüli segítséget nyújt a kormány a mikrovállalkozásban működő hentesüzleteknek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.
Mennyire tartják indokoltnak az intézkedést, és mire lehet elég ez az összeg? Erről kérdeztünk két érintett gazdálkodót.
A rendkívüli támogatás célja, hogy életben tudjanak maradni azok a kisebb hentesüzletek, amelyek nemcsak a vidék minőségi élelmiszerellátásához, hanem általában a vidéki települések népességmegtartó képességéhez, a hagyományos termelési módok és gasztrokultúra fenntartásához is jelentősen hozzájárulnak.
Az energiaköltségek kompenzálására lenne a legnagyobb szükség a Kiss Betyár családi gazdaságban, amely sertéstenyésztéssel, feldolgozással és egy kisebb termelői húsüzlet üzemeltetésével foglalkozik a Csongrád-Csanád megyei Földeákon.
2022 második felében öt-hatszorosára emelkedtek az energiadíjaik – mondta el Kissné Neparáczki Mária, az egyik tulajdonos. „A korábbi, havi 50-60 ezres villanyszámlák helyett most kéthetente kapjuk a 250 ezer forintos számlákat. Ugyanannyit dolgozunk, de kevesebb marad.”
Ha részesülnének az AM által bejelentett rendkívüli támogatásban, az nyárig biztosítaná számukra a drámaian megemelkedett energiaköltséget. Addigra talán a napelemes rendszerüket is sikerülhet beüzemelni. A beruházást pályázati támogatással valósították meg, de egyelőre nem üzemel, a bekötése az MVM visszaigazolására vár. Ismerőseik nem sok jóval biztatják őket, mivel akad köztük, aki még augusztusban jelentette be az otthonára felszerelt napelemegységeket, de azóta sem történt semmi.
A Kiss Betyár áraiban eddig igyekeztek érvényesíteni az elszabadult termelési költségeket. Míg korábban 5-6 év alatt egyszer emeltek, tavaly, az év második felében háromszor. Ősztől azonban egyre inkább érzik, hogy nem lehet a végtelenségig árat emelni, mert a vevők egy ponton túl le fognak mondani a minőségi hústermékekről.
„Már karácsony előtt bezártuk a húsboltot. és csak január közepén nyitunk, de nem tudom, hogy milyen vásárlóerőre számíthatok. A január egyébként is kegyetlen forgalom szempontjából.”
Az alacsony átvételi árak miatt 2015-ben már a sertésállomány leépítésén gondolkoztak, de 2016-ban egy új jogszabály lehetővé tette a kistermelői üzlet nyitását, így ahelyett, hogy abbahagyták volna a tenyésztést, maguknak kezdték el nevelni a disznókat. Miután nem kényszerülnek a hús vágóhídi értékesítésére, lassabban, hagyományosabb módon hizlalják a sertést. „Nem azt tartjuk szem előtt, hogy hány hónap alatt éri el a vágósúlyt, hanem azt, hogy az elfogyasztott takarmánytól függően milyen finom lesz a húsa!”
A család az ükszülőkre visszamenőleg foglalkozik állattartással és tenyésztéssel, saját részre mindig készítettek hagyományos termékeket. A són és fűszereken kívül ma sem használnak semmilyen tartósítószert vagy adalékanyagot. „Úgy szoktuk mondani, hogy nálunk minden nap disznóvágás van!”, vagyis minden úgy készül, ahogyan régen készült, a család számára.
Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a családi házhoz tartozó kistermelői boltba Makóról, Hódmezővásárhelyről és Szegedről is járnak a vevők.
Bár egyelőre nem ismertek a támogatás konkrét feltételei, annak szándékát mindenképpen pozitívan értékeli András Attila Xavér, aki a Békés megyei Csabacsűdön foglalkozik sertéshizlalással és feldolgozással családi gazdaságban, amelyhez egy termelői hentesüzlet is tartozik.
„Most mindenkinek nagyon be kell osztani a forintjait, nagyon meg kell néznie, hogy mit vásárol” – mondja. Miközben azonban ők is áremelésre kényszerültek a tavalyi évben kétszer is.
Összességében 30-35 százalékkal kell drágábban adniuk a termékeiket a megelőző év januárjához képest, amihez nagyobb részben a takarmány drágulása, kisebb mértékben pedig az energiaáremelkedés és az általános infláció járult hozzá.
„Mi mindig szeretünk előre haladni. Most is tervezzük az energetikai korszerűsítést vagy legalább racionalizálást – teszi hozzá. Többet és hatékonyabban kell termelnünk, hogy fajlagosan csökkenteni tudjuk a költségeinket.”
A fenti célok érdekében eszközvásárlásra vagy forgóeszközfinanszírozásra fordítaná a 3 millió forintos támogatást. Hosszabb távon pedig arra szeretné költeni a több és hatékonyabb termeléssel elért jövedelmet, hogy napelemekkel tegye olcsóbbá és korszerűbbé a családi házból átalakított telephely energiaellátását.
A Kiss Betyárhoz hasonlóan az András Családi Gazdaság és régi családi mezőgazdasági és állattenyésztő hagyományokra épült. Termékeit a tudományos alapon összeállított, természetes, funkcionális takarmányozás, az emelt férőhelyes tartás, a hagyományos feldolgozási technológia teszi egyedivé. Mint mondja,
a kisüzemi méretnek mind termelői, mind vevői oldalon plusz 20-30 százalék az ára, de az egészségügy terén ezek a költségek mind megtérülnek.
Ennek köszönhetően egyre többen vannak magánszemélyek, környékbeli boltok, vendéglátó, illetve szálláshelyek is, amelyek szívesen megfizetik a funkcionális előállítás pozitív hozadékait.
forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni
2024. július 05. 14:26
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, melyek többségére még nem rendelkezünk megnyugtató válaszokkal – mondta dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár Brüsszelben.
Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán
2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.

