Működésképtelen lenne a magyar mezőgazdaság támogatások nélkül

2018. május 30. 09:31
Jelenleg a magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül működésképtelen lenne – jelentette ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedden Debrecenben – közölte az MTI.

Gyuricza Csaba a 25. debreceni jubileumi búzatanácskozáson utalt rá, az ágazat kibocsátása 2600 milliárd forint, az összes támogatás pedig 600 milliárd. A szakember riasztónak nevezte, hogy 1990 óta világszinten 70 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, Magyarországon 30 százalékkal csökkent.

Gyuricza Csaba ugyanakkor azt mondta, jó a magyar mezőgazdaság fejlesztési iránya, az elmúlt években "elindult a lejtmenetből a mezőgazdaság".

A mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében tett lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsőoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erősítését, a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását.

A főigazgató a magyar agrárágazat egyik fő feladatának nevezte a Kárpát-medence megváltozott klímafeltételeihez igazodó technológiák kidolgozását, és az öntözött területek növelését.

Ugyancsak a jövő zálogának tarja a precíziós mezőgazdaság kiterjesztését, ami lehetővé teszi, hogy a legkisebb ráfordítással érjék el a legjobb eredményeket.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a malomipar helyzetét elemezve elmondta, hogy az utóbbi években nagyfokú koncentráció ment végbe az ágazatban: 1999-ben még 142 malom volt az országban, jelenleg 52 működik. Ugyanakkor a meglévő malomkapacitás 1,8 millió tonna, miközben csak 1,2 tonnára van szükség. A Magyarországon előállított lisztből 200 ezer tonnát exportálnak évente - tette hozzá.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre jobban értjük a növények "véralvadását"

2016. április 29. 07:51
A sejtjeik közötti csatornák elzárásával szigetelik el felsértett részeiket a növények. Kifinomultabban reagálnak a külső hatásokra, mint eddig hitték.

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?