Munkavédelem a kereskedelemben és a vendéglátóiparban

2024. augusztus 05. 19:08
2024. júliusában a Nemzetgazdasági Minisztérium aktualizálta "A kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága" című munkavédelmi kiadványát, amely a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült el.
Munkavédelem a kereskedelemben és a vendéglátóiparban
Útmutató az ágazat munkavédelmi szakmai ismereteiről
 
A kereskedelemben és a vendéglátóiparban a munkák, munkaeszközök és a munkakörnyezet sokféleségéből adódóan a munkavégzés veszélyei és kockázatai is sokrétűek.
Az egyes tevékenységeknek (élelmiszer-feldolgozás, forgalmazás, anyagmozgatás, anyagtárolás, teheremelés, szállítás, takarítás stb), különböző munkaeszközöknek (szeletelő gépek, keverő-, dagasztó gépek, főzőüstök stb) és munkahelyeknek (konyhák, eladóterek, rakodóterek, szállítószalag mellett stb) megvannak a maga veszélyei, kockázatai és munkahelyi biztonsági, egészségvédelmi követelményei.
 
A munkavállalókat érő kockázatok megelőzéséhez, mint minden más területen, megfelelő kockázatértékelést kell végezni munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység keretében.
 
A kiadvány a munkavédelmi előírások tekintetében az általános szabályok mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzat (KVBSZ) és az ágazati rendeletek előírásait ismerteti.
 
Az alapvető ismeretekről a „Kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága" című útmutatóban kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.
A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására, oktatásokhoz, képzésekhez. A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez megoldókulcs is rendelkezésre áll.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány fenyegetése után a Mol vághatja át a gordiuszi csomót üzemanyag fronton

2024. április 30. 16:07
A nagykereskedelmi árrés mérséklése lehet a megoldás a kormány és az üzemanyag-kereskedők közötti vitában.

Helyi Termék konferencia – május 3., Pannonhalma

2023. május 02. 11:38
Május 11-ig négy helyszínen kerül sor a Helyi Termék szakmai konferenciára.
 
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék" címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.