Nagy a kereslet ezekre a szakemberekre az agráriumban: mégis alig találni munkaerőt
Az élelmiszertermelő nagygazdaságnak nem a legkedvezőbbek a növénytermesztési adottságai. Földjeik jellemző értéke mindössze 13 és 17 aranykorona között mozog, emellett a tábláik legnagyobb része nagy szintkülönbségű. A termőértékben az egyes táblákon belül is tapasztalhatók nagy eltérések. Hegyek és völgyek között gazdálkodnak. Nagy kihívást jelent a szántó, vető, arató részlegnek az erózió kezelése is. A völgyekben a termőréteg lényegesen jobb, mint a meredek domboldalakban. Ez speciális tervezést, gondolkodást és tápanyag visszapótlást igényel. Ilyen körülmények között a precíziós módszerek alkalmazása szinte megkerülhetetlen követelmény. Ezért is fogtak hozzá idehaza az elsők között a szántóikon az alapadatok gyűjtéséhez.
- mondta az Agrárszektornak Keresztes Zsolt növénytermesztési igazgató.
Minden területrésznél az optimális inputanyag-mennyiség kijuttatására törekednek. Így kevesebb tápanyagot juttatnak ki a gyengébb adottságú négyzetméterekre. Ezeknek a részeknek vízháztartása is rosszabb. Ez meghatározza, hogy az adott cella mennyi növényt tud eltartani, ez eldönti a tőszámot is. Oda kevesebbet vetnek, és így „kevesebb lesz az éhes száj”, amelyet a talajnak el kell tartania. Viszont annyi haszonnövénynek fednie kell a termőterületet, amennyi a gyomosodást megakadályozza.
A hozamtérképek önmagukban még nem lehetnek hasznára a gazdálkodásnak. A gyermelyi növénytermesztési ágazatában például öt kombájn végzi a betakarítást, az öt gépbeállítás, öt gépkezelő. A gépeket rendszeresen kalibrálják, de az emberi tényezőt így is mindig figyelembe kell venni. Az adatokat tehát utólag egybe kell fésülni. Így kaphatják meg egy-egy cella igazi terméseredményeit. Ehhez műholdfelvételeket is felhasználnak. Igazán értékes, a precíziós gazdálkodásban jól felhasználható alapok az évről évre elvégzett elemzésék, karbantartások után keletkezhetnek. Ehhez a munkához a növénytermesztéshez és az informatikához egyaránt értő, felsőfokú végzettségű, szakemberekre van szükség. Ilyen munkavállalóból viszont nagyon kevés van a hazai munkaerő piacon.
- emelte ki a szakember.
A szakemberkérdést Gyermelyen házon belül igyekeznek megoldani. A növénytermesztési igazgató az egyik beosztottjával együtt végzi most egy posztgraduális egyetemi szakon a Precíziós szakmérnöki kurzust. A növénytermesztés első számú vezetője szerint azért kell megszereznie ezt a tudást, hogy helyénvaló és jó kérdéseket tudjon feltenni a precíziós szakterületre specializálódott beosztottjának. Az adatok egyre szaporodnak és ezért egyre több kérdést kell feltenni a mindennapokban is.
- hangsúlyozta Keresztes Zsolt.
agrarszektor.hu