Nagy balatoni lángostérkép 2020 - a legjobbak egy helyen

2020. augusztus 13. 08:24
Egész héten strandidő lesz. Ha pedig strand, akkor lángos. Idén is körbejártuk a tópartot, hogy megkeressük, hol vannak a legjobb lánogosozó helyek. Egyúttal arról is meggyőződtünk, hogy továbbra sem luxus a lángos a Balatonnál.
Nagy balatoni lángostérkép 2020 - a legjobbak egy helyen

 

Jöjjön a TOPLISTA!

 

BALATONMÁRIAFÜRDŐ – GYUFA BÜFÉ

Ez itt egy sajtos-sonkás-lilahagymás Balatonmáriafürdő főutcájáról Fotó: Fábos Erika

 

Nyertek már versenyt is a lángosukkal, de ha nem nyertek volna, akkor is biztosan tudnák, hogy rendben van, amit csinálnak. Ebéd- és vacsoraidőben ugyanis egy pillanatra sem tudnak megállni. Tökéletes és méretes lángost kapunk náluk. A töltött verziók nagyon kelendőek. A legnépszerűbb változatok a sztrapacskás, amiben kicsit kapros juhtúró van füstölt csülökkel, a gyufa, amit gyros ízesítésű csirkehusival töltenek és a Piedone, amiben egy fűszeres babragu, kukorica és bacon van.

BALATONMÁRIAFÜRDŐ – ILIA BÜFÉ

Ez egy sima verzió, szép nagy lángost kaptunk Iliáéknál Fotó: Fábos Erika

 

Iliáék biztosan a déli part egyik legrégebbi lángosozóját üzemeltetik Balatonmáriafürdő központjában. A mostani a harmadik generáció, aki lángost süt a családból. Az első Magdi néni volt, a jelenlegi tulajdonos nagymamája, aki a hentes üzletük kolbászai mellé találta ki, hogy kiegészíti a kínálatot. A recept is az övé, még 1972-ből. A lángos nagyon könnyű, a lángosozó védjegye pedig, hogy a sajtos-tejfölös füstölt sajttal készül. A szokásos lehetőségeken kívül számos töltött különlegesség van náluk, teljesen korrekt árakon.

 

FONYÓD – FONYÓDI LÁNGOS

Fonyódon is volt idő évek alatt kitökéletesíteni a receptet. A szomszéd településekről is járnak ide a lángosért. Fotó: Fábos Erika

 

Fonyódon a hajóállomás mellett a soron az ötödik üzlet a Fonyódi Lángos. Mindenki dicséri, és valóban egy könnyű, finom tésztát sütnek, ami nem megy tönkre pár perc alatt. A kisütött tészta még langyosan is ropog. Virslis, töltött, bolognai és édes is van. A palacsintájuk is jó, és ugyanúgy frissen készül, mint a lángos. Tavaly a Nébih tesztjén is kiválóan megfelelt minősítést kaptak.

 

BALATONBOGLÁR – BOGLÁRKA BISZTRÓ

Ez egy brutál, töltött verzió. Garantáltan jól laksz vele Fotó: Fábos Erika

 

Bogláron a hajóállomáson találtuk a legjobb lángost. A Boglárka Bisztróban a szokásos alap lángosokon kívül, a töltött változatok is nagyon kelendőek. A legnagyobb sikere viszont a lángos golyóknak van, Csirkehúsos, sajtos, vega és olaszos ízvilág is létezik belőle, és az idei évre már egyértelmű kedvenc lett, talán mert akár menet közben is meg lehet enni és még egy főételnél is laktatóbb. 1300 forintot kérnek a golyókért, az alap változat pedig 700 forintba kerül.

 

BALATONLELLE – MÓLÓ HALSÜTŐ

Szép és finom is ez a lellei lángos Fotó: Fábos Erika

 

A lellei Napfény Strand szélében a Móló Halsütőnél állnak sokan sorba lángosért. Semmi különös, csak nagyon jó lángost árulnak. Van íze a tésztának, de nem édes, teljesen száraz, semmi olaj nincs benne és csodásan roppan a külseje. Az árak és a kiszolgálás is nagyon baráti.

 

ZAMÁRDI SAROK BÜFÉ

A nagymama receptje alapján készül ez a fantasztikusan finom zamárdi lángos Fotó: Fábos Erika

A Nébih Szupermenta tesztsorozatában, tavaly az összes balatoni lángos közül a második legjobb lett ez a zamárdi lángosozó. Puller András, a büfé vezetője azt mondta az a titkuk, hogy minden alapanyagból, inkább a minőséget választják. A recept amúgy családi, még a nagymama kísérletezte ki azt a verziót, ami legjobban működik a nyári melegben. A vendégek pedig úgy tűnik egyetértenek a szakemberekkel, mert évtizedek óta hosszú sorban állnak ezért a vékony, roppanós és ízletes lángosét. Az üzlet ugyanis 1983 óta, tehát 37 éve működik. A sima 700 forint, a sonkás-sajtos-tejfölöst 1200 forintért árulják.

 

BALATONFÖLDVÁR – FAPUMA FALATOZÓ

Ilyen a Fapuma sajtos lángosa (Fotó:Krausz Andrea)

 

Balatonföldvár egyik legnépszerűbb helyén, a Fapuma Falatozó és Gyorsétteremben kiváló ár-érték arányban kínálják a lángosokat. A hajóállomásánál található büfé teraszán a balatoni panorámában is gyönyörködhetük, miközben a hagyományos lángosok mellett elmajszolhatunk akár egy egy tejfölös-sültvirslis-pirított hagymásat. A feltét bőséges, úgyhogy desszert már nem is kell, egy lángossal tutira jóllaksz.

 

SIÓFOK – BELÓ BEACH RESTAURANT

Siófokon, a Tömörkény István utca végén lévő szabadstrandon különleges lángost is ehetünk. A parton működő Beló Beach Restaurant-ban sokféle jó étel mellett ketchupos-virslis lángost is rendelhetünk. A virslit belegöngyölik a lángosba, amitől rendhagyó formát kap. Nagyon finom, a strandolók egyik kedvence, egy komplett ebédnek is megfelelő. Van még hagyományos sajtos, tejfölös és persze nutellás is.

Ízletes ketchuppal és belesütött virslivel a Beló-ban (Fotó: Krausz Andrea)

 

SIÓFOK – BAMBOO LÁNGOSOZÓ

A Bamboo lángosozóban libamájas feltéttel is kapni lángost… (Fotó: Krausz Andrea)

Siófok-Szabadifürdőn, az óriáscsúszdával szemben található a Bamboo lángosozó. Itt is a sajtos-tejfölös a legnépszerűbb, de nagy keletje van a sajtos-tejfölös tarjásnak is, amit istenien elkészített, minőségi tarjakockákkal és lila hagymával tesznek élvezetessé. Az ajánlatok között ott van a nem mindennapi libamájas lángos is. A büfé vezetője szerint a titok abban rejlik, hogy krumplit tesznek a tésztához, amitől ízletesebb, hólyagosabb, roppanósabb lesz. A recept az Alföldről származik, a pék nagypapától.

  BALATONKENESE – DÖMÖLKI LÁNGOS

A hely nem nagy, a lángos annál inkább…

Balatonkenesén, a strand mellett van, a Dömölki Lángosos és Palacsintázót. Ez egy pici strand büfé, hatalmas rajongótáborral. Az évtizedes tapasztalatnak köszönhetően kiváló a tészta, gyors a kiszolgálás és az árak is korrektek – ez lehet a titok. A palacsinta és a gofri is emlékezetesen jó náluk!

 

BALATONALMÁDI-KÁPTALANFÜRED – NAPSUGÁR BÜFÉ

A Napsugár büfé a káptalanfüredi Nagystrandon Fotó: Szücs Ildikó

A káptalanfüredi Nagystrand legszélső, Napsugár nevű büféjében olyan lángosokat lehet enni, amik hét nyelven beszélnek. A fantasztikusan kedves tulajdonos és lángos-guru, Németh Roland elmondta, hogy egy 30 éves, burgonyás lángostészta receptet használ, amelyet a nagynénjétől tanult. Ő már a harmadik generáció, aki finomságokkal eteti az itt strandoló vendégeket. Ám, nagy szerencse, hogy a büfé nyitott az út felé, így strandolás nélkül is lehet enni, és a biciklizők egyik kedvelt helye.

Lángos bolognai szósszal – leírhatatlanul finom Fotó: Szücs Ildikó

 

Rolandnak ez a 21. szezonja, és elmondása szerint a nyári szezon és a vendéglátás nagy szerelem neki, amit csakis így lehet ennyire jól csinálni: szerelemből. A lángosokról órákat lehetne mesélni – nem csupán azért, mert a klasszikus sajtos-tejfölösön kívül itt ehetünk tarjás-lilahagymásat, bolognai szószosat, gyros-osat, virsliset, de még lekvárosat is –, hanem mert a tészta még önmagában is finom. A kitűnő lángos egyik titka pedig az, hogy ha minden feltét nélkül esszük, akkor is egy élmény, mert isteni, puha és ízletes. Legutóbb a bolognai szószosat kóstoltam, ami fergeteges, desszertként pedig kaptam egy kis ízelítőt a lekvárosból, ami legalább annyira finom, mint egy fánk. A büfé további különlegessége, hogy kapható náluk Gyerek-lángos, melyet kisebbre csinálnak kifejezetten az apró gyomroknak, és kérésre a nutellástól kezdve bármilyenre elkészítik.

 

RÉVFÜLÖP – RÉVBÜFÉ

Akik tudják milyen a jó lángos, már régóta ide járnak… Fotó: Fábos Erika

 

A tavalyi évben is a top lángosozók között volt, és idén is itt a helye a révfülöpi Révbüfének. Ráadásul a Nébih szerint is átlag fölötti a lángosukkal való törődés. A különleges lángosok itt is megtalálhatók, legyen szó sajtos-ketchupos, szalonnás-lilahagymás-tejfölös, vagy milánói szószos lángosról, de természetesen a hagyományos ízeket is élvezhetjük, ezen a helyen egyikben sem lehet csalódni. A büfé a hajóállomáshoz és a Szigeti strandhoz közel található, kellemes hangulatú, árnyékolókkal ellátott teraszon fogyaszthatunk karnyújtásnyira a Balatontól. Biciklitároló, panoráma, finom falatok, akár naplementénél – mi kell még?

 

ALSÓÖRS – OLIVA BÜFÉ

Szinte több a sajt, mint a tészta… Fotó: Fábos Erika

 

A Strand sétányon lévő büfét mindenki csak dicséri, mert kitűnő ételek, barátságos személyzet és kellemes hangulat várja itt a vendégeket. A népszerűség miatt csúcsidőben várni kell a kiszolgálásra, de megéri. A frissensültek, halak és levesek mellett a klasszikus strandfogás, a lángos is megtalálható az étlapon, mégpedig ugyanolyan finoman elkészítve, mint a többi, étterembe illő fogás. Itt is ehetünk strandolás nélkül is, ha éppen a sétányon andalogva, vagy kerekezve éhezünk meg. Tavaly a Nébih is mindent rendben talált és átlag feletti minőségűre értékelte ezt a büfét.

 

TIHANY – MÓLÓ BÜFÉ

A jellegzetes tihanyi épület és a büfé Fotó: Fábos Erika

A hajókikötő mellett, a strand bejáratával szemben találod a tihanyi móló ikonikus beton épületét. Abban pedig a Móló Büfét és a zseniális lángosukat. A Móló Büfében nagyon sokféle lángosból válogathatsz. Nem drága és eszméletlenül finom. Szép nagyra sütött lángosok és aki nem eszik húst, nem csupán az alap változatokat találja, hanem zöldségeset is, ami valami isteni volt.

Ez a zöldséges lángos: paradicsom, uborka, lilahagyma van a tejföl és a sajt között Fotó: Fábos Erika

  BALATONEDERICS – DELTA BÜFÉ

A szép nagy lángosokért sokan megállnak biciklivel és az arra járó autósok közül is Fotó: Mihály Szilvia

A balatonedericsi kanyarban, a 71-es és 84-es fűutak találkozásánál a bicikliút melletti Delta büfé nem csak a kerékpárosokat várja, bátran kanyarodjunk le autóval is a kis épülethez, nem fogunk csalódni. Hűvös fák árnyékában ehetjük a környék egyik legfinomabb lángosát. A tulajdonos azt mondja, a titka a tésztában rejlik, és azért az sem elhanyagolható, hogy már több mint 20 ezer lángosnál jár, szóval a rutin is megvan a bevált recept mellé.

 

BALATONGYÖRÖK – PARTY CSÓKA

Amilyen guszta, olyan finom is… Fotó: Fábos Erika

A györöki strandon is érdemes a lángos mellett dönteni. Igaz ez nem egy klasszikus büfében, inkább egy családi étteremben készül. A Party Csóka 1997 óta működik, és a szokásos strandkaják mellett a magyar konyha igazi nagy klasszikusai is szerepelnek az étlapon tavasztól, egészen késő őszig. Van tejfölös csirke és marhapörkölt és halászlé is, mindegyikből a jobb féle. A lángos is kitűnő. Sokan csak ezért bicajoznak át Badacsonyból vagy Keszthelyről…

 

KESZTHELY – LÁNGOSOS

Náluk kétféle méretben választhatsz lángost attól függően mennyire vagy éhes Fotó: Fábos Erika

Az egyik bevásárlóközpont parkolójában, a Csapás úton nyitott pár hete a LángoSOS. A páros férfi tagja tősgyökeres keszthelyi, így kötöttek ki a városban újra, miután úgy gondolták itt jobb helyen lesznek, mint Békéscsabán. Kovácsék onnan hozták a receptet is a Balatonhoz. A csabai piacon ugyanis beugrósként kisegítettek a lángososnál. Van náluk L-es és M-es méret attól függően, hogy ki mennyire éhes. Nagyon finom, ropogós, nem olajos lángost árulnak, ami ráadásul nagyon komolyan meg van pakolva mindennel. A töltöttekért már törzsvendégek is jönnek.

 

KESZTHELY – PIPPI PAPA LÁNGOSA

Nagyon finom a lángos tésztája Pippiéknél Fotó: Fábos Erika

 

Pippi papáék a Keszthelyi piacon árulják a lángosukat, de a sümegi piacon is lehet találkozni velük. Őket a szívük húzta és hozta a Balatonhoz. Korábban Diósdon pizzériát működtettek, így a kelt tésztákhoz nagyon értenek. Ez a lángosukon is érződik. Teljesen hibátlan. Friss és ropog, és profin van megsütve. Korábban a Káli-medencébe jártak nyaralni, és régi tervük volt, hogy ide is költöznek. Ezt a lángosnak köszönhetően, idén tavasszal meglépték.

KESZTHELY – Z LÁNGOSDÁJA

Keszthelyen Z lángosdája az a hely a Balatonnál, ahol nem csak nyáron, hanem akár kora tavasszal és késő ősszel is ehetünk lángost: november végéig nyitva tartanak. Decemberben a Fő téren lévő karácsonyi vásárban kínálják a lángosokat, majd március elejétől ismét nyitva vannak a Balaton-parton. A klasszikus feltét nélküli, az ugyancsak hagyományos sajtos-tejfölös mellett kérhetünk akár lilahagymával bőven megrakottat, a csípős ízek kedvelői Erős Pistás-tejfölöst, sajtos-tejfölös-chilist, az édesre vágyók porcukrosat, lekvárosat vagy nutellásat. Töltötteket is lehet választani: sonkásat, virsliset, kolbászosat és baconszalonnásat- ezek mindegyikében van sajt is. A hely további specialitása a Z’izmos, azaz a sonka, sajt, s ismét sonka rétegzettségű ugyancsak töltött lángos. Ez azonban csak néhány a kreatív kínálatból…

  KESZTHELY–BÄRI LÁNGOS

Bäri lángos Keszthelyen nem a szokásos turista útvonalak valamelyikén készül, de érdemes megkeresni Fotó Keszey Ágnes

Nem annyira a turisták által látogatott helyen, de közel ahhoz a városrészhez, ahol sok kiadó ház is van, nyílt meg nemrég a Bäri Lángos. A büfékocsi kínálata hamar népszerűvé vált, a környéken lakók közül többen máris törzsvendégek, akik többször visszatérnek, hogy helyben egyék, vagy hazavigyék a lángost. Amelyikből a hagyományos (sima, sajtos, tejfölös, sajtos-tejfölönösön) kívül sok más van. Többek között kínálnak olyanokat, melyeken a tejfölre vagy a tejfölös-sajtos rétegre hagymát, vagy pirított hagymát, esetleg lilahagymát tesznek, de szalámis és téliszalámis is kérhető. Az igazán extra pedig a Mona kedvence nevű sajtos-tejfölös-szalámis-lilahagymás vagy a cheddar szószos lilahagymás kreáció. Aki pedig édesen enné a lángost, kérhet nutellásat, procukrosat vagy fahéjas porcukrosat. A legolcsóbb, sima lángos itt 450 forint, hagyományos ízűek maximum 700 forintba kerülnek, a szokatlanabb feltétekkel kínáltak ára 700-1100 forint, míg a legdrágább specialitás 1500 Ft.

  HÉVÍZ – NAGYPARKOLÓ

Babgulyást és halászlevet is kérhetsz a lángos mellé, ha bírod…

Hévízen a Nagyparkolóban ehetjük a fürdőváros legfinomabb lángosát. Bátrabbak a lilahagymás, velős változatot is megkóstolhatják, a szalonnás, sajtos-tejfölös hagymás sem tűnik diétás fogásnak, nekem ebben a nagy melegben a sajtos-tejfölös a kedvencem. Ha igazán éhes vagy, menüben kérheted. Babgulyás és halászlé van mellé, szóval tényleg éhesnek, vagy nagyon elszántnak kell lenni, hogy a ezeket egy lángossal kísérje le bárki. Igaz lekváros és porcukros verzió is van, ha valami édesre vágynál…

likebalaton.hu

Kapcsolódó cikkek

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

2020. január 20. 09:06
Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Vidéken is egyre népszerűbb az ételmentés: ezekben a városokban tarol a Munch

2021. március 08. 09:56
Az ételpazarlás máig megoldatlan problémáján felbuzdulva négy fiatal gondolt egy nagyot, és létrehozták a mára egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ételmentő appot, a Munchot. Noha vállalkozásukat a pandémia idején, 2020 nyarán indították el, járvány ide vagy oda, a vendéglátóhelyeken, pékségekben, kisboltokban és kávézókban is keletkezhet felesleg, aminél a legfőbb cél, hogy az ne a kukába landoljon. A fővárosi debütálást követően egyre több vidéki városban, Szegeden, Debrecenben, Sopronban és Győrben is vannak már olyan helyek, ahol 40-70%-os engedménnyel juthatunk hozzá a teljes értékű ételekhez, amely sorhoz hamarosan Pécs is csatlakozni fog. A Munch vidéki térhódításáról és az ételpazarlásról a mozgalom egyik alapítója beszélt a HelloVidéknek.