Nagy bejelentést tett Navracsics Tibor, ötmilliárd forintos pályázatot hirdettek a Balatonnál

2024. augusztus 23. 17:10
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön közösségi oldalán jelentette be, hogy szolgálati lakások épülnek a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával.
Nagy bejelentést tett Navracsics Tibor, ötmilliárd forintos pályázatot hirdettek a Balatonnál
Videóüzenetében Navracsics Tibor elmondta, a Balaton Fejlesztési Tanács összesen ötmilliárd forintos keretösszegben hirdetett pályázatot a Balaton környéki települések számára, szolgálati lakások kialakítására. 
 
Számomra külön öröm, hogy a választókerületből két település, Badacsonytomaj és Szigliget is sikerrel szerepelt, már az első fordulón – emelte ki a miniszter. 
 
Mint fogalmazott, Badacsonytomaj egy csaknem 50 millió forintos pályázatot tud megvalósítani, 29 millió forintos támogatással, míg Szigliget egy 40 millió forintos beruházást valósít meg, 24 millió forint támogatással. 
 
„Mind a kettő beruházás, egy szolgálati lakás, orvosi szolgálati lakás kialakítását célozza. Bízom abban, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács segítségével a két település vonzóbbá tudja tenni a saját egészségügyi ellátását fiatal szakemberek számára is” – tette hozzá. 
 
Demográfiai kihívások a Balatonnál
Ahogy arról korábban az Indexen is írtunk, demográfiai kihívásokkal küzdenek a balatoni települések, ami többek között abból ered, hogy évtizedek óta tart a társadalmi öregedés a térségben. Balatonszentgyörgy polgármestere júliusban beszélt arról, hogy új intézkedéseikkel enyhítenének a helyzeten.
 
A területfejlesztési miniszter már korábban is beszélt arról, hogy szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de hangsúlyozta, ez csak részben jelenthet megoldást. Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke szerint a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vették észre, mert fáziskésésben vannak. Mint mondta, már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, majd a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.
 
Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere júliusban úgy nyilatkozott: „Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az odavezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján.”
 
forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Soha nem adóztatták meg ennyire a magyarokat

2024. április 23. 16:37
Varga Mihály pénzügyminiszternek igaza lett, valóban növekedtek az áfabevételek, de az államháztartási adatokból az is kiderül, a rekord hiány mellett eddig nem tapasztalt adóprés alá kerültek a magyar állampolgárok és vállalkozások.

Gondoskodó nemzet, gondoskodó gazda

2023. augusztus 01. 14:54
Ma már szinte nincs olyan régió határon innen és túl, ahol a betakarítás végeztével ne különítenének el gabonát jótékony célra a magyar gazdák. A múlt héten az ország számos pontján és a Vajdaságban is tartottak búzagyűjtő napot, hogy majd az éves programsorozat legnagyobb szabású rendezvényének számító ünnepén, augusztus 19-én összeöntsék azt.
A számos helyszín közül mi Alapon jártunk, mert ott egyúttal a helyi gazdakör 30 évvel ezelőtti létrejöttét is megünnepelték a tagok.