Nagy dózisú idegmérget találtak olasz importból származó újhagymában

2017. április 28. 07:41
Egészségügyi kockázatot nem jelent, de az ügyben eljárást indítottak.

Klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét mutatta ki határérték feletti mennyiségben olasz származású újhagymában a NÉBIH laboratóriuma. 

A mintát egy vasvári SPAR boltban vette a hatóság. A termékben 0,45 mg/kg mennyiségben (határérték: 0,05 mg/kg) mértek klórpirifoszt. Fontos, hogy a kimutatott növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatósági eljárás folyamatban van.

Klórpirifosz = idegtoxin

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet. A Dél-Európából, illetve a mediterrán térség országaiból jövő termékekben gyakran mutatnak ki klórpirifoszt, ezért javasolt fenntarthatósági szempontból hazai idény zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Szennyezett élelmiszerek Európában Fotó: Wikimedia Commons

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett. A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert itt találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és volt olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel – írta az agrarszektor.hu.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Koordinátorhálózat az agrárkamaránál

2018. október 17. 07:41
Régiónként egy élelmiszeripari koordinátor kezdte meg a munkát, hogy az ágazati szereplőket jobban bevonja az agrárkamarai információáramlásba – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján.

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2018. március 02. 08:02
Március elsejétől indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyben a húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszereket ellenőrzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei - írja az MTI.