Nagy István megjelölte a magyar mezőgazdaság kitörési pontját
2024. június 18. 20:43
Ehhez támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások.
Az egyre erősebb nemzetközi versenyben a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a hozzáadott érték és a feldolgozottsági szint növelése, a jó minőségű élelmiszerek termelése lehet – mondta Nagy István a köztelevízió reggeli műsorában.
Az agrárminiszter szerint a belföldi élelmiszeripar biztonságos alapanyagokra támaszkodhat, hiszen a Magyarországon a termesztési adottságok kiválóak, de a külföldi piacokon csak akkor lehet sikeres, ha követi a gyorsan változó fogyasztói elvárásokat.
Fejlesztésekre azért is szükség van, mert mennyiségi versenyben a magyar mezőgazdaság nem lehet sikeres, az 5 millió hektárra kiterjedő belföldi gazdálkodás a világpiacon nem jelentős – tette hozzá.
A tárcavezető közölte, hogy az élelmiszeripari vállalkozások összesen 200 milliárd forint támogatásra pályázhatnak, ebből a komplex fejlesztéseket és építkezéseket 150 milliárd forintos, a kisebbeket 50 milliárd forintos keret segíti. A források 50 százalékos arányban járulhatnak hozzá a beruházásokhoz, de zöld célokkal vagy integrációban megvalósuló pályázatoknál további 10-10 százalékkal növelhető a pályázati intenzitás, vagyis akár a 70 százalékot is elérheti.
Nagy István abban bízik, hogy fejlesztési forrásait hatékonyan hasznosítva a magyar élelmiszeripari feldolgozók 50 százalékkal növelhetik az exportjuk összértékét. A miniszter várakozása szerint a mezőgazdaság kilátásai uniós szinten is kedvezőek, hiszen az EP-választás eredménye és a termelők hatékony tiltakozó akciói megteremthetik a normalitás útjára visszatérő gazdaközpontú agrárpolitika feltételeit Európában.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Add el termékeidet, terményeidet egyszerűen a nap 24 órájában! Friss gyümölcs, zöldség vagy tojás egy gombnyomásra +VIDEÓ
2024. január 26. 15:14
A Nonstop-Box segítségével a termelők és a kereskedők könnyebben tudják értékesíteni a termékeiket.
Újra megjelent az emberre is veszélyes állatbetegség
2023. március 14. 11:09
Az állat húsának fogyasztása az embernél Creutzfeldt–Jakob-szindrómát idézhet elő.
Hétfőn közölte a Svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állatorvosi Hivatal, hogy szivacsos agysorvadásban (BSE), azaz kergemarhakórban szenvedő szarvasmarhát találtak Svájcban – írja a hiradó.hu
Svájcban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés
Graubünden kantonban egy vágás előtti rutinvizsgálaton akadt fenn a 12 éves beteg szarvasmarha, aminek a tetemét a közlemény szerint elégették, "így nem jelenthet már veszélyt sem állatokra, sem emberekre".