Nagyon jó hírt kaptak a devizahitelesek

2024. szeptember 12. 15:46
Az Európai Unió Bírósága 2023 04 27.-én hozott devizahitelekkel kapcsolatos ítélete a fogyasztóknak kedvezhet, írja a 24.hu.
 
Nagyon jó hírt kaptak a devizahitelesek
Devizahitelesek tüntetnek a Parlament előtt 2014 július 4-én. A résztvevők a devizahitelek eltörlését, a hitelesek kártalanítását és a felelősök megbüntetését követelték. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
Az ügy, amiben tavaly született ítélet, egészen 2021-ig nyúlik vissza, amikor a Győri Ítélőtábla az Európai Unió Bíróságához fordult a Lombard Lízing Zrt. (ma AxFina Hungary Zrt.) egyik autóhitel szerződése miatt. A magyar bíróság azt szerette volna kideríteni, hogy ellentétes-e az uniós joggal a magyar bíróság eljárás, amely során a tisztességtelen feltételek miatt érvénytelennek megállapított szerződést úgy minősíti érvényessé, hogy a deviza helyett a fogyasztó által ténylegesen megkapott forint összeget helyettesíti be a szerződésbe.
 
Emellett a fizetendő kamatot eltérően határozták meg, magasabban, mint ahogyan devizahitel kamata indokolta volna.
 
Marczingós László az adós ügyvédje a lapnak elmondta, hogy az Európai Unió Bírósága által hozott ítélet kulcsfontosságú valamennyi devizahiteles számára.
 
Az Európai Bíróság az uniós joggal ellentétesnek minősítette azt a bírósági gyakorlatot, amely a Kúria iránymutatása alapján érvénytelen szerződéseket általánosan az adósok számára hátrányos többlettartalommal nyilvánított érvényessé – mondta Marczingós László, aki szerint gyakori eset, hogy a magyar bíróságok olyan ítéletet hoznak, hogy a nagy terhet jelentő árfolyamkülönbség viselését leveszik az adós válláról, ám a devizahitelek alacsony, körülbelül 5 százalékos kamatához képest 30 százalékos forintkamatot határoznak meg.
 
Ez azért gond, mert ezzel a lépéssel semennyire nem javult eddig az adósok helyzete.
 
Az Európai Bíróság állásfoglalása szerint a fogyasztó jogosult lehet azoknak az összegeknek a visszatérítésére, amelyeket a hitelező a tisztességtelennek ítélt feltétel alapján szedett be.
 
Ugyanakkor, ha az árfolyamkockázat áthárítása miatt érvénytelen a szerződés, az a gyakorlat ellentétes az uniós joggal, hogy a bíróság érvényessé nyilvánítsa ezeket a szerződéseket úgy, hogy módosítja a kamatot (általában az adós hátrányára), vagy maximalizálja az árfolyamkockázatot - mondta az ügyvéd.
 
Marczingós szerint az Orbán-kormány 2014-es és 2015-ös devizahitelesek helyzetét rendezni akaró törvényei, amelyek a szerződéseket egységesítették, teljesen ellentétesek az uniós joggal.
 
A bíróság állásfoglalása szerint ilyet csak akkor lehet csinálni, ha erre a fogyasztó igényt tart.
A devizahiteles ügyek nincsenek lezárva. Itt az igazság! Teljes, vágatlan  anyag! – Nemzeti Civil Kontroll
forrás: civilkontroll.com
 
Marczingós László szerint a devizahiteles törvényekbe az MNB árfolyamok behelyettesítése az uniós joggal ellentétes, vagyis az, hogy a svájci frank hiteleket 256,5 forintos, az euró hiteleket 308,97 forintos árfolyamon forintosították.
 
forrás:rtl.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszermentés az iskolai konyhákon

2023. június 22. 18:09
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani.
 
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy a vendéglátás és közétkeztetés területén megmaradó, a fogyasztóval még nem érintkezett ételeket milyen módon lehetne bevonni a már jól működő jótékonysági újraelosztási rendszerekbe.

Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!

2023. július 14. 12:02
Spanyol mintára Magyarországon is megalakult egy női pásztorközösség, mely a Nők a pásztorságban nevet viseli.
 
A csoport egyik célja, hogy egymást támogatva kilépjenek az árnyékból és saját személyes történeteiken keresztül megmutathassák ma már ritkának és egyedinek számító tudásukat a világnak. A csoport alapítója, Sáfián Lászlóné Ibolya a bugyi termelőszövetkezetben kezdett pásztorkodni férje mellett. Itt ritkaságnak számított a női juhász, pedig már édesanyja is lóhátról terelte a marhákat édesapjával – írja a HVG.