Ne csak főzeléket készíts a lencséből!

2025. január 02. 15:28
A fehérjékben gazdag hüvelyes remekül megállja a helyét a főételekben és a salátákban is.
 
Ne csak főzeléket készíts a lencséből!
A lencse felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is – fotó: pixabay.com
 
Bár sokáig a szegények eledelének tartották, ma már csúcséttermek kínálatában is megtalálhatók a lencséből készült ételek. Hazánkban a sárga változata a legelterjedtebb, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ízletes vörös lencse és a vegetáriánusok kaviárjaként emlegetett fekete lencse is. A lencsefogyasztás ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van.
 
A különösen apró, fekete lencsét (más néven beluga lencsét) a vegetáriánusok kaviárjaként is emlegetik, hiszen alakra és méretre a halikrához hasonló, ráadásul még fénylik is. Főzés előtt nem kell beáztatni, kis méreténél fogva így is könnyen megfő.
 
Főként fehér húsok és halételek különleges kísérője, de felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is. Püré formájában köretként is kiváló, sőt még felfújtszerű édesség is készíthető belőle.
 
A lencsefajok a mediterrán térségben, illetve Elő- és Közép-Ázsiában őshonosok
A Közel-Keleten és Ázsiában ma is alapételnek számít, de Amerikában és Európában is népszerű. Míg sokáig a szegények eledelének tekintették, kifinomult változatai mára a csúcsgasztronómia kínálatában is megtalálhatók.
 
A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásnak számít, emellett az aminosavtartalma is kedvezőbb, mint más hüvelyeseké.
 
Lassú felszívódású, szénhidrátban gazdag élelmiszer, így a lencsét cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, és gazdag A-, B1-és B2-vitaminokban, vasban, káliumban, magnéziumban és folsavban. A lencse fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, az emésztés javításához, valamint a vércukorszint szabályozásához.
 
A lencsét azonban nem csak főzve lehet fogyasztani, a búzához hasonlóan a csíráztatott lencse is értékes táplálék, salátákhoz, vagy párolt zöldségek mellé is érdemes kipróbálni. Zsenge hüvelyeit zöldségként fogyasztják, Ázsia legtöbb országában pedig megőrölve lisztet is készítenek belőle, amelyet kenyér- vagy lepénytésztába kevernek.
 
Indexkép: pixabay.com
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Külföldre vinnék ezeket a magyar a zöldségeket: itthon alig kell, pedig van bőven

2022. december 14. 12:13
A gyökeresen megváltozott piaci és gazdasági helyzet hatalmas kihívásokat okoz a magyarországi kertészetekben. Az egyértelműen látszik, hogy a hazai gyümölcstermesztő felület 40-50 százaléka korszerűtlen és potenciálisan versenyképtelen, a következő 2-3 évnek pedig valószínűleg komoly piactisztító hatása lesz a gyümölcstermelők tekintetében, és nagyon sokan ki fognak majd esni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon. A szakemberek emellett arról is beszéltek, hogy habár nagyon megdrágultak idén a hajtatott zöldségek itthon, ezzel egyenesen arányosan egy 25-40 százalékos forgalomcsökkenés is tapasztalható Magyarországon, és várhatóan a piac jövőre csak még tovább fog szűkülni, ami miatt sokan elkezdhetik az exportpiacokra szállítani a hazai árut.
 

Te tudod, hogy ez a 3 gyógynövény mit tehet az egészségeddel?

2024. április 15. 16:27
Ültess mentát, körömvirágot és kamillát, és ezzel nagyon sokat tettél az egészségedért!