Ne csak főzeléket készíts a lencséből!
2025. január 02. 15:28
A fehérjékben gazdag hüvelyes remekül megállja a helyét a főételekben és a salátákban is.

A lencse felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is – fotó: pixabay.com
Bár sokáig a szegények eledelének tartották, ma már csúcséttermek kínálatában is megtalálhatók a lencséből készült ételek. Hazánkban a sárga változata a legelterjedtebb, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ízletes vörös lencse és a vegetáriánusok kaviárjaként emlegetett fekete lencse is. A lencsefogyasztás ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van.
A különösen apró, fekete lencsét (más néven beluga lencsét) a vegetáriánusok kaviárjaként is emlegetik, hiszen alakra és méretre a halikrához hasonló, ráadásul még fénylik is. Főzés előtt nem kell beáztatni, kis méreténél fogva így is könnyen megfő.
Főként fehér húsok és halételek különleges kísérője, de felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is. Püré formájában köretként is kiváló, sőt még felfújtszerű édesség is készíthető belőle.
A lencsefajok a mediterrán térségben, illetve Elő- és Közép-Ázsiában őshonosok
A Közel-Keleten és Ázsiában ma is alapételnek számít, de Amerikában és Európában is népszerű. Míg sokáig a szegények eledelének tekintették, kifinomult változatai mára a csúcsgasztronómia kínálatában is megtalálhatók.
A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásnak számít, emellett az aminosavtartalma is kedvezőbb, mint más hüvelyeseké.
Lassú felszívódású, szénhidrátban gazdag élelmiszer, így a lencsét cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, és gazdag A-, B1-és B2-vitaminokban, vasban, káliumban, magnéziumban és folsavban. A lencse fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, az emésztés javításához, valamint a vércukorszint szabályozásához.
A lencsét azonban nem csak főzve lehet fogyasztani, a búzához hasonlóan a csíráztatott lencse is értékes táplálék, salátákhoz, vagy párolt zöldségek mellé is érdemes kipróbálni. Zsenge hüvelyeit zöldségként fogyasztják, Ázsia legtöbb országában pedig megőrölve lisztet is készítenek belőle, amelyet kenyér- vagy lepénytésztába kevernek.
Indexkép: pixabay.com
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A MAGYAR PEZSGŐK VISSZATÉRTEK EURÓPA-ÉLVONALÁBA
2023. június 19. 11:40
A magyar kormány célja továbbra is világos, a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása és a feldolgozó üzemek technológiai fejlődésének elősegítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén, pénteken, Somlóvásárhelyen.
Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága
2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu