Ne csak főzeléket készíts a lencséből!

2025. január 02. 15:28
A fehérjékben gazdag hüvelyes remekül megállja a helyét a főételekben és a salátákban is.
 
Ne csak főzeléket készíts a lencséből!
A lencse felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is – fotó: pixabay.com
 
Bár sokáig a szegények eledelének tartották, ma már csúcséttermek kínálatában is megtalálhatók a lencséből készült ételek. Hazánkban a sárga változata a legelterjedtebb, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ízletes vörös lencse és a vegetáriánusok kaviárjaként emlegetett fekete lencse is. A lencsefogyasztás ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van.
 
A különösen apró, fekete lencsét (más néven beluga lencsét) a vegetáriánusok kaviárjaként is emlegetik, hiszen alakra és méretre a halikrához hasonló, ráadásul még fénylik is. Főzés előtt nem kell beáztatni, kis méreténél fogva így is könnyen megfő.
 
Főként fehér húsok és halételek különleges kísérője, de felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is. Püré formájában köretként is kiváló, sőt még felfújtszerű édesség is készíthető belőle.
 
A lencsefajok a mediterrán térségben, illetve Elő- és Közép-Ázsiában őshonosok
A Közel-Keleten és Ázsiában ma is alapételnek számít, de Amerikában és Európában is népszerű. Míg sokáig a szegények eledelének tekintették, kifinomult változatai mára a csúcsgasztronómia kínálatában is megtalálhatók.
 
A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásnak számít, emellett az aminosavtartalma is kedvezőbb, mint más hüvelyeseké.
 
Lassú felszívódású, szénhidrátban gazdag élelmiszer, így a lencsét cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, és gazdag A-, B1-és B2-vitaminokban, vasban, káliumban, magnéziumban és folsavban. A lencse fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, az emésztés javításához, valamint a vércukorszint szabályozásához.
 
A lencsét azonban nem csak főzve lehet fogyasztani, a búzához hasonlóan a csíráztatott lencse is értékes táplálék, salátákhoz, vagy párolt zöldségek mellé is érdemes kipróbálni. Zsenge hüvelyeit zöldségként fogyasztják, Ázsia legtöbb országában pedig megőrölve lisztet is készítenek belőle, amelyet kenyér- vagy lepénytésztába kevernek.
 
Indexkép: pixabay.com
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb város tiltja be a hízott libamájat

2024. november 26. 14:12
Jöhet a sejtalapú eljárással készült libamáj?

Kortyolj néhány cseppnyi Magyarországot!

2024. február 26. 16:04
Kóstolj bele a magyar hagyományokba ezekkel a kézműves ginekkel!
 
A Szigeti Gin új projektjét, a háromféle ízben kapható kézműves gint a kiemelkedő hungarikumok ihlették. A termékkel szeretnének hozzájárulni a magyar hagyományok ápolásához, és tovább szeretnék növelni Kalocsa város hírnevét is.