Ne csak főzeléket készíts a lencséből!

2025. január 02. 15:28
A fehérjékben gazdag hüvelyes remekül megállja a helyét a főételekben és a salátákban is.
 
Ne csak főzeléket készíts a lencséből!
A lencse felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is – fotó: pixabay.com
 
Bár sokáig a szegények eledelének tartották, ma már csúcséttermek kínálatában is megtalálhatók a lencséből készült ételek. Hazánkban a sárga változata a legelterjedtebb, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ízletes vörös lencse és a vegetáriánusok kaviárjaként emlegetett fekete lencse is. A lencsefogyasztás ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van.
 
A különösen apró, fekete lencsét (más néven beluga lencsét) a vegetáriánusok kaviárjaként is emlegetik, hiszen alakra és méretre a halikrához hasonló, ráadásul még fénylik is. Főzés előtt nem kell beáztatni, kis méreténél fogva így is könnyen megfő.
 
Főként fehér húsok és halételek különleges kísérője, de felhasználható levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz és csíráztatáshoz is. Püré formájában köretként is kiváló, sőt még felfújtszerű édesség is készíthető belőle.
 
A lencsefajok a mediterrán térségben, illetve Elő- és Közép-Ázsiában őshonosok
A Közel-Keleten és Ázsiában ma is alapételnek számít, de Amerikában és Európában is népszerű. Míg sokáig a szegények eledelének tekintették, kifinomult változatai mára a csúcsgasztronómia kínálatában is megtalálhatók.
 
A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásnak számít, emellett az aminosavtartalma is kedvezőbb, mint más hüvelyeseké.
 
Lassú felszívódású, szénhidrátban gazdag élelmiszer, így a lencsét cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, és gazdag A-, B1-és B2-vitaminokban, vasban, káliumban, magnéziumban és folsavban. A lencse fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, az emésztés javításához, valamint a vércukorszint szabályozásához.
 
A lencsét azonban nem csak főzve lehet fogyasztani, a búzához hasonlóan a csíráztatott lencse is értékes táplálék, salátákhoz, vagy párolt zöldségek mellé is érdemes kipróbálni. Zsenge hüvelyeit zöldségként fogyasztják, Ázsia legtöbb országában pedig megőrölve lisztet is készítenek belőle, amelyet kenyér- vagy lepénytésztába kevernek.
 
Indexkép: pixabay.com
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Drága lesz az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk – akár 750 forintot is elkérhetnek kilójáért

2023. október 20. 17:31
Emelkedtek az alma termelési és tárolási költségei, csak közepes lett a termésmennyiség.
 
Sok almatermelő panaszkodik, hogy a sokévi átlagot sem érték el az idén, ennek oka az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapokban keresendő – írja a vg.hu

Javában tart a lecsószezon

2024. augusztus 16. 15:57
A nagy szárazság ellenére is vannak zöldségek, amelyek jó termést hoztak. A paradicsom jól, míg a paprika nehezen viselte a meleget, ennek ellenére sokan raknak el lecsót.