Az Agrárminisztérium elkötelezett a kistermelők támogatása mellett
2023. május 02. 11:14
Az Agrárminisztérium (AM) újabb 8 milliárd forint mezőgazdasági kisüzemet segítő támogatásról döntött a napokban – mondta Nagy István agrárminiszter a 24. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon április 29.-én, szombaton.
A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt időszakban tovább nőtt a kistermelői, kézműves tejtermékek népszerűsége, a vásárlók pedig egyre tudatosabbak.

AZ AGRÁRTÁRCA ELKÖTELEZETT A KISTERMELŐK TÁMOGATÁSA MELLETT, A MOSTANI ÚJABB TÁMOGATÁSSAL MÁR TÖBB MINT 80 MILLIÁRD FORINTOT ÍTÉLTEK MEG TÖBB MINT 14 EZER KISÜZEMI GAZDÁLKODÓNAK.
A miniszter hozzátette: a felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be támogatási kérelmet a kis méretű üzemmel rendelkező őstermelők és vállalkozások.
„Folytatjuk a magyar mezőgazdaság megújítását, a Közös Agrárpolitika Stratégia Tervben 5300 milliárd forint jut a magyar vidéknek” – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter rámutatott, a Hármas-Körös völgyében méltó helye és kultúrája van a sajtoknak, a boroknak. A Sajt- és Túrófesztivál a hagyományainkról, a kultúránkról, zenéinkről, táncainkról, a gasztronómiánkról szól. A fesztivál jelentőségét az is jól példázza, hogy hazánkban az elmúlt években nőtt az egy főre jutó sajtfogyasztás, tette hozzá.
forrás: kormany.hu
Kapcsolódó cikkek
Évente megduplázódik a Pápai Hús húsmentes termékei iránti kereslet
2023. június 21. 18:23
A húspótló élelmiszerek a termékek két százalékát teszik ki a Pápai Húsnál, de a kereslet irántuk évente megduplázódik. Nyár végén megjelenik az üzletekben a pápai receptúra alapján gyártott új termék, a vegán steak - közölte az MTI-vel a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.
Szappanos Péter elmondta, hogy a magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, 5 százaléka pedig rendszeresen fogyasztja is. Erre az igényre reagálva a vállalat jelentős fejlesztéseket hajtott végre milliós nagyságrendben ezen a területen, 2020 óta folyamatos a receptúra-fejlesztés és tökéletesítés - tette hozzá.
Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák
2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.