Ne kockáztassunk a penésztől lekapart lekvár elfogyasztásával

2019. augusztus 02. 08:40
Célszerűbb a felbontott finomságot a lehető leghamarabb felhasználni.

Sárgabarack, málna, ribizli – javában tombol a szezon, rengetegen teszik el otthon a saját készítésű lekvárjukat. A nyáron gondosan elrakott finomság tetején aztán nem egyszer megjelenik a penész a felnyitás után néhány nappal.

Vajon mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?- tette fel a jogos kérdést a Vidék íze oldal.

Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.

Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a bevonat, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy ha a kenyér, pékárú elkezd penészesedni azt azonnal ki kell dobni, hiszen a penész behálózza az étel mélyebb rétegeit.

A lágy, puha élelmiszerekben hamar elszaporodik a gomba, így természetesen az sem ajánlott, hogy a lekvár tetejét lekapirgálva a maradék részt megegyük, hiszen hányást, hasmenést, remegést, bőrkiütést okoz. Azok a lekvárok, amikben több a cukor, hamarabb megkeményednek, így a penész sem tud olyan gyorsan elterjedni.Ennek ellenére, célszerűbb a felbontott dzsemeket a lehető leghamarabb felhasználni. Jobb, ha nem kockáztatunk.

Mit tehetünk?

A lekvár eltevésénél kiemelt figyelmet kell fordítani az üveg és a tető tisztaságára. Érdemes kisebb üvegbe elrakni az édes főzeteket, így akár egyetlen süteménynél, vagy palacsintánál elfogy, és nem kell a félig elhasznált lekvárt tárolni.

Az ételek/élelmiszerek penészedését megelőzhetjük, ha:
  • lefedjük az ételt tárolásnál, mert így megakadályozzuk, hogy a spórák, amik a levegőben vannak, megtelepedjenek az ételen,
  • nem hagyjuk a romlandó ételeket szobahőmérsékleten, csak ameddig fogyasztjuk, de legfeljebb 2 órát,
  • a maradék ételeket felhasználjuk 3-4 napon belül.
És amit még megtehetünk:
  • havonta tisztítsuk ki a hűtőszekrényt,
  • a konyharuhákat, szivacsokat, törlőkendőket, felmosókat tartsuk tisztán,
  • dobjuk ki az olyan eszközöket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani.

Kiemelt kép: Pixabay.com

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2019/08/01/lekvar-penesz-teendok/

 

Kapcsolódó cikkek

Vidéken is egyre népszerűbb az ételmentés: ezekben a városokban tarol a Munch

2021. március 08. 09:56
Az ételpazarlás máig megoldatlan problémáján felbuzdulva négy fiatal gondolt egy nagyot, és létrehozták a mára egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ételmentő appot, a Munchot. Noha vállalkozásukat a pandémia idején, 2020 nyarán indították el, járvány ide vagy oda, a vendéglátóhelyeken, pékségekben, kisboltokban és kávézókban is keletkezhet felesleg, aminél a legfőbb cél, hogy az ne a kukába landoljon. A fővárosi debütálást követően egyre több vidéki városban, Szegeden, Debrecenben, Sopronban és Győrben is vannak már olyan helyek, ahol 40-70%-os engedménnyel juthatunk hozzá a teljes értékű ételekhez, amely sorhoz hamarosan Pécs is csatlakozni fog. A Munch vidéki térhódításáról és az ételpazarlásról a mozgalom egyik alapítója beszélt a HelloVidéknek.

A GKI Digital az ország piacvezető ár-összehasonlító oldalával, az Árukereső.hu-val karöltve 2014-óta vizsgálja a belföldi online kereskedelmi piacot. A kutatássorozatot 2022-ben már az Ecommerce Hungary is támogatja. 2021: 1203 milliárd forint Tava

2022. március 24. 08:01
Idegen anyag esetleges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a Spar vágott vegyes savanyúságot - publikálta a diszkontlánc a honlapján.