Nekimennek Brüsszelnek, hogy agrárpénzeket ne kaphassanak migránsok

2017. november 02. 07:57
Mindent meg kell tenni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint azért, hogy Brüsszel ne csoportosítson át agrárforrásokat a migránsválság kezelésére. A köztestület nemzetközi fórumokon is fel kíván lépni az ügyben.

Fel kíván lépni a NAK azért, hogy meg lehessen akadályozni a gazdák forrásainak megnyirbálását – jelentette ki az MTI szerint egy tájékoztatón Győrffy Balázs, a szervezet elnöke. Szerinte el kell érni, hogy Brüsszel ne csoportosítson át uniós agrárforrásokat a migránsválság kezelésére.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, most szivárgott ki az a közleménytervezet, amelyben az Európai Bizottság (EB) a 2020 utáni KAP legfontosabb paramétereit rögzíti. Ebben az EB külön fejezetet szán a migránskérdésnek, és kifejti, hogy a mezőgazdasági idénymunkák uniós támogatásaiból, illetve a vidékfejlesztési kasszából forrásokat kellene biztosítani a migránsválság megoldására. Az EB november 29-én véglegesíti és önti hivatalos formába a közleménytervezetet.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a brüsszeli elképzelésekre a parlamentben úgy reagált, hogy a bizottság „az idénymunka mögé bújva próbálná előmozdítani a bevándorlók letelepedését”. Egyúttal leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint az uniós agrárpénzeket továbbra is a gazdáknak kell megkapniuk.

A NAK nemzetközi fórumokon is tenni kíván azért, hogy az uniós KAP-források a jövőben is a gazdákhoz jussanak el – ismertette a köztestület álláspontját Győrffy Balázs. A kamara az uniós gazdaszervezetek, a Copa-Cogeca tagjaként is ki akar állni az uniós agrártámogatásokért – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Klímapolitikáról, vízgazdálkodásról és élelmiszerpazarlásról tárgyalnak az OECD országok környezetvédelmi miniszterei

2016. szeptember 29. 08:01
A klímapolitikáról, a vízgazdálkodásról és az élelmiszerpazarlásról tárgyalnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) környezetvédelmi minisztereinek párizsi értekezletén szeptember 28-29. között. Magyarországot Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes képviseli.

Munkavédelmi jogszabályváltozások

2017. november 07. 07:47
Munkavédelmi jogszabályváltozások és változások a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés 2018. évi irányelvei között. A munkavédelmi ellenőrzések fontos feladata a megelőzés és a tanácsadás.