Nem hatotta meg a multinacionális áruházláncokat az agrárminiszter kérése

2020. április 24. 08:17
A piaci szereplők jelzései szerint egyre több bolthálózat inkább importárut kínál, mintsem hogy hazai termékekkel töltse fel a polcait. Az agrárkamra a kormányhoz fordult ­emiatt, valamint jelezte: ha az áruházláncok nem változtatnak a kereskedelmi gyakorlatukon, kezdeményezni fogják a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetését.

 

Különösen égető a helyzet a húsáruknál. A koronavírus-járvány miatt az exportcélországok bezárkóztak, a magyar termékekre adott megrendelések jelentősen csökkentek. Ez azonban nem egyedi jelenség, az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai export ­miatt más uniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeiknek.

Így érkezhetnek a magyarországi multinacionális kiskereskedelmi láncokba dömpingáron spanyol, német, lengyel és belga húsok és hústermékek. A szakemberek szerint ez a folyamat lehetetlen árversenyre kényszeríti a hazai húsipart, kiszorítva azt a megmaradt belföldi pia­cáról is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a helyzetet látva a kormányhoz fordult, kérve, hogy tegyen intézkedéseket a dömpingáron érkező importtal szemben. Emellett a köztestület kedden felszólította a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy ne tegyék tönkre a magyar élelmiszeripart azzal, hogy a napi bevételmaximalizálásuk érdekében a hazai helyett az importárut választják. Részesítsék előnyben a magyar termékeket – különben a NAK korlátozást kezdeményez a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetésére.

Néhány hete Nagy István agrárminiszter nyílt levélben fordult a hazai kiskereskedelmi láncokhoz. A tárcavezető a társadalmi felelősségvállalás jegyé­ben arra kérte a bolthálózatokat, hogy az élelmiszer-ágazat védelme és a munkahelyek megőrzése érdekében fonják szorosabbra együttműködésüket a hazai agrár- és élelmiszeripari beszállítókkal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eközben az áruházakat és a közétkeztetésben részt vevő vállalkozásokat ellenőrizte. Erről kedden Zsigó Róbert élelmiszerláncért felelős államtitkár számolt be.

Az audit során összesen 64 véletlenszerűen kiválasztott boltban és 230 közétkeztetést végző intézményben jártak a hatóság szakemberei.

A tapasztalatok szerint a boltok többségében a bevásárlókocsikat és a kosarakat napi szinten mossák, a fogantyúk fertőtlenítését pedig általában műszakonként vagy annál is gyakrabban elvégzik, ahogyan a higiénikus vásárláshoz szükséges eszközök is mindenhol megtalálhatók.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

2019. május 16. 08:07
Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Kitört a Túró Rudi-háború a Lidl, a Spar és az Auchan között

2019. augusztus 30. 07:28
Ha valaki jobban szereti a nagyobb Túró Rudit, akkor jobban jár. Ehhez a Sparba kell mennie, a Lidlben magasabb a kilós ár, de ott van hozzá extra.