Nem hiszed el, miből állítottak elő vanilint

2024. június 03. 11:53
A felfedezés forradalmi jelentőségű lehet valamennyi felhasználó iparág számára.
 
A vanília a világ egyik legdrágább fűszernövénye, a belőle készült vanilin kivonat pedig talán a legnagyobb mennyiségben használt ételízesítő, illetve kozmetikai alapanyag.
Nem hiszed el, miből állítottak elő vanilint
Ezt a vegyületet eddig kizárólag a vanília növényből állították elő. Korábban is létezett bizonyos módszer a vanilin szintetikus úton történő előállítására, amellyel azonban csak minimális mennyiséget lehetett produkálni.
 
A kihívásokra válaszolva viszont, a közelmúltban a Tokiói Tudományegyetem kutatói – Tosiki Furuya professzor irányításával – felfedezték, hogy ugyanez az aromavegyület a rizs- és búzakorpában megtalálható ferulinsavból egyszerű és környezetbarát módszerrel is előállítható.
A vanília jótékony hatásai - Blog - Manna. Érezd a bőrödön a különbséget.
Ehhez a kutatók a ferulinsavat szobahőmérsékleten összekeverik az általuk kifejlesztett VpVAN enzimmel.
 
Tekintettel az említett melléktermékek alacsony árszínvonalára és az előállítás egyszerű kivitelezhetőségére, ez a felfedezés – amennyiben az üzemi méretű vanilingyártást sikerül megvalósítani – forradalmi jelentőségű lehet valamennyi felhasználó iparág számára.
 
A japán kutatók eredményeit az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban tették közzé.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzetbiztonsági szerepet tölt be a magyar élelmiszeripar és kereskedelem

2023. november 07. 17:22
Nagy István agrárminiszter szerint szükségessé vált a teljes értékesítési lánc újragondolása, átalakítása, új stratégia kialakítása.
 

Göcsej zöld aranyaként is emlegetik, finom, egyben egészséges a tökmagolaj

2023. május 15. 11:38
A rendszerváltás sokakat tett kényszervállalkozóvá, így történt ez a milejszegi Szak Gáborral is, aki akkor kezdett el főállásban olajtöktermeléssel foglalkozni.
 
Nem túlzás, ha azt mondjuk: azóta egyfajta göcseji sikertörténet az övé – no és persze, a családjáé, mert egy családi vállalkozásról beszélünk.