Európában csomagolják át az ukrán baromfit?

2024. január 22. 13:57
Európában működő ukrán tulajdonú vágó- és daraboló üzemekben kapnak új csomagolást az ukrán baromfitermékek, melyek így már jogszerűen kerülnek az üzletek hűtőpultjaiba az EU-ban.
Európában csomagolják át az ukrán baromfit?
Az Európai Unió előírásainak és követelményrendszerének nem megfelelő ukrán baromfitermékek a Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő, ukrán érdekeltségű vágó- és darabolóüzemekben új csomagolást kapnak, majd immár új köntösben, uniós termékekként kerülnek piacra – írja a divany.hu.
 
Az Európai Bizottság a portál szerint a háború előtt kötött kereskedelmi megállapodásokban évi nagyjából 70 ezer tonna baromfitermék importálását engedélyezte Ukrajnának. Ezek a szerződések az akkor ismert összes baromfitermékre kiterjedően rögzítették a pontos engedélyezett mennyiségeket. Az ukránok azonban az "Egyéb" kategóriában, más megnevezéssel, új termékkel álltak elő.
 
A „csontos csirkemell szárnydarabokkal" és "Batman Cut" nevekkel megjelenő áru egyedi vámtarifaszámot (0207 13 70) is kapott, így megszületett egy új készítmény, amelyből a kvótán felül további 50 ezer tonna érkezett az EU-ba már 2018-ban. Később az Európai Bizottság százezer tonnára emelte a vámmentesen behozható ukrán baromfitermék-mennyiséget, a háború óta pedig teljesen törölt a termékkörre minden vámot és kvótát. Ma így hozzávetőlegesen évi 250–280 ezer tonna, vagy még ennél is több baromfihús is származhat Ukrajnából.
 
Az ukrán baromfikészítmény megtévesztő átcsomagolása és címkézése nem az egyetlen kiskapus módszer az olcsó, Ukrajnából származó hús Európai Unióba hozatalára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye

2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.

Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.