Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.
Nem szedik le a málnát
A gazdák úgy vélik, hogy a friss fogyasztásra kínált ukrán málna értékesítési árai nem fedezik a betakarítás költségeit. A fagyasztásra szánt gyümölccsel más a helyzet, sok kistermelő nem vesz fel málnaszedőt, de továbbra is betakarítja és értékesíti a gyümölcsöt.
 
A piaci szereplők szerint a kilátástalan helyzethez rengeteg ok vezetett, ezek egyike, hogy a technológiailag alacsony színvonalon működő ukrán vállalkozások a kicsi, de legalább biztos nyereség reményében minőségellenőrzés és osztályozás nélkül fagyasztják le a málnát, és ilyen formában adják el jobban felszerelt – jellemzően lengyel – üzemeknek további feldolgozásra.
Ez a modell pedig csak akkor éri meg a nagyobb fagyasztóknak, ha rendkívül alacsony áron jutnak az ő szemszögükből kockázatos alapanyaghoz, és pillanatnyilag ez a helyzet.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrártárca idén is meghirdeti a hungarikum pályázatot

2023. május 16. 18:41
Idén 450 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg az Agrárminisztérium a hungarikum pályázatot három célterületen: kiadványok készítése, vetélkedők szervezése, és viseletkultúra megőrzése – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Nagy István tárcavezető. A pályázatokat már lehet regisztrálni, a beadványokat május 22-től lehet véglegesíteni.
A miniszter emlékeztetett, a több mint egy évtizede az Országgyűlés által a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról elfogadott törvény azzal a céllal jött létre, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez és dokumentálásához.
 

Hamarosan megnyitja kapuit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, a hazai agrárium legjelentősebb szakkiállítása!

2023. január 12. 11:44
A 2023-as kiállítás számos színvonalas szakmai programot kínál az érdeklődőknek.
Idén se maradhat el a látványos PREGA AgRobot Show, a robotika legizgalmasabb fejlesztéseivel. Szakmai beszélgetésekből sem lesz hiány, szó lesz többek között a precíziós átállásról az Agrárközösség és Magyar Mezőgazdaság szervezésében, továbbá a mikrobiológiai termékekről a Magyar Talajvédelmi Baktérium gyártok és forgalmazók Szakmai Szövetségével. Előadások több témakört érintően is várhatóak, ilyen például az agrárgazdasági aktualitások, termelői kihívások, input és gabonapiaci lehetőségek, ajánlati fajtalista átadó a Szántóföldi Szakmai Nap keretein belül. A rendkívül színes kínálatban részt vesz a Portfolio is, ahol két témában is megtekinthetünk gazdasági – finanszírozási kitekintőt. Aszódi János pedig könyvbemutatóval és meglepetés vendégekkel várja majd az ide látogatókat.