Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.
Nem szedik le a málnát
A gazdák úgy vélik, hogy a friss fogyasztásra kínált ukrán málna értékesítési árai nem fedezik a betakarítás költségeit. A fagyasztásra szánt gyümölccsel más a helyzet, sok kistermelő nem vesz fel málnaszedőt, de továbbra is betakarítja és értékesíti a gyümölcsöt.
 
A piaci szereplők szerint a kilátástalan helyzethez rengeteg ok vezetett, ezek egyike, hogy a technológiailag alacsony színvonalon működő ukrán vállalkozások a kicsi, de legalább biztos nyereség reményében minőségellenőrzés és osztályozás nélkül fagyasztják le a málnát, és ilyen formában adják el jobban felszerelt – jellemzően lengyel – üzemeknek további feldolgozásra.
Ez a modell pedig csak akkor éri meg a nagyobb fagyasztóknak, ha rendkívül alacsony áron jutnak az ő szemszögükből kockázatos alapanyaghoz, és pillanatnyilag ez a helyzet.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére

2023. május 02. 11:05
Az Agrárminisztérium kiemelt kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a III. Natúr Sümeg borászati rendezvényen április 29.-én, szombaton.

Brüsszelnek lépnie kell az ukrán gabona továbbszállítása és a gazdák érdekében

2023. április 21. 12:24
Uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Közép-Kelet Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra.
Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.