Nincs megállás: emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára

2023. február 15. 13:20
Magas a termelés önköltsége, egyre szűkösebb a kínálat.
 
A napi.hu írt arról, hogy Európában nagymértékben emelkedhet a zöldségek és a gyümölcsök ára az elkövetkező hetekben, aminek az az oka, hogy az aszály és a megugró termelési költségek miatt jelentősen lecsökkent a kínálat.
 
Elkerülhetetlen lesz a drágulás
Hazánkon kívül az Európai Unió legtöbb tagországában az infláció megkímélte a zöldségeket és gyümölcsöket - az árak nem emelkedtek kiugró mértékben. Most viszont úgy látszik megváltozik a tendencia és a drágulás elkerülhetetlen lesz.
Nincs megállás: emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára
Magyarország a zöldségek és gyümölcsök árának emelkedésével is megdöntötte az uniós rekordot, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az Eurostat adatai szerint 2022. decemberében 2021. decemberéhez képest a zöldségek ára:
 
az EU-ban átlagosan 15 százalékkal,
Magyarországon 37,7 százalékkal emelkedett.
Ugyanebben az időszakban a gyümölcsök ára pedig:
 
az EU-ban átlagosan 8,1 százalékkal,
Magyarországon 30,9 százalékkal nőtt.
 
Mi az oka annak, hogy a gyümölcs megúszta az inflációt?
A gyümölcsöket valahogy elkerülte az infláció, pedig a termelők költségei ebben az ágazatban is megemelkedtek: az energiaárak mellett, a műtrágya kiugró drágulása jelentett hatalmas önköltségi tételt, valamint a meredeken növekvő munkaerő-költség.  Ráadásul az aszály is óriási pusztítást végzett az ültetvényekben.
 
Mindezek ellenére az ágazatban nem történt a többi élelmiszerhez hasonló mértékű drágulás. Ennek a magyarázata az lehet, hogy a gyümölcstermesztésben élenjáró országokban –Spanyolország, Franciaország, Németország Olaszország, Görögország, – még a tavalyi szezonnál is rosszabb helyzet alakult ki 2021-ben, amikor a tavaszi fagyok pusztítottak az ültetvényeken.
 
Mi drágulhat meg a legjobban?
Jelenleg a citrusféléknek van szezonja, de Európa legfőbb termőterületén, Spanyolországban az aszály miatt lényegesen kevesebb a termés. A nálunk nyáron, de az unióban most termő - szezonális import gyümölcsök, valamint az olyan sokak által kedvelt, de nem honos gyümölcsök, mint a banán ára is jelentősen megemelkedett a világszerte elszálló szállítási és logisztikai költségek miatt, ezért szűkösebbé vált a kínálat is.
 
A zöldségfélék közül a paradicsom ára emelkedhet meg a legjobban, mert a magas termelési költségek következtében kisebb lesz belőle a kínálat.
 
A FreshPlaza összefoglalója szerint a kiadások csökkentése érdekében a holland és a belga kertészetek a paradicsom és a paprika helyett az olcsóbban termeszthető uborkára és cukkinire váltottak.
 
A következő hetekben egyéb zöldségfélék ára is jelentősen emelkedik majd, tekintettel arra, hogy az aszály jelentős károkat okozott a szabadföldi kertészetekben, ami miatt a termés számos országban az átlag alatt alakult, mostanra pedig már kiürültek a raktárak.
 
Zöldségtermesztés: sokkoló, milyen mértékben emelkedett az önköltség
A zöldségtermesztőket súlyosabban érintette az energiaválság, mert a hajtatott zöldségféléket –  paprikát, paradicsomot, uborkát – javarészt üvegházakban termesztik, aminek a fűtése a költségek jelentős részét képezi. Emiatt sok kertészet működését sodorta veszélybe a termeléshez létfontosságú energiahordozók árrobbanása. Szintén növeli az egyébként is magas költségeket az egyre drágábban és nehezebben megtartható munkaerő.
 
Magyarországon nőtt a zöldségek és a gyümölcsök ára a legjobban
A hazai fogyasztók a zöldségeknél az uniós átlagos áremelkedés kétszeresét, a gyümölcsöknél pedig közel az ötszörösét tapasztalhatták.
 
A hazai kínálat árára nagy hatással van az egyre szélsőségesebb időjárás, a munkaerőhiány, és a több évtizede elmaradó beruházások, amelyek főként a gyümölcsösök állapotára hat kedvezőtlenül. Viszont az elmúlt években a zöldségkertészetek nagy része fejlesztett, ráadásul a magyar zöldségfélék nagyon keresettek külföldön is.
 
A szakértők ettől függetlenül nem ismernek olyan speciális hazai piaci tényezőt, ami indokolta volna az uniós átlagnál jóval nagyobb áremeléseket.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy bejelentés az Alditól: Magyarországon bővítenek

2023. október 30. 18:07
Informatikai szolgáltató központot hozott létre az Aldi Debrecenben, amely a német vállalat globális tevékenysége szempontjából is meghatározó lesz - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Debrecenben.
 
A tárcavezető az Aldi International IT Services új irodájának átadásán kiemelte, hogy az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó központ létrehozásával ötven, magas képzettséget igénylő munkahely jön létre. 

Magyar pálinkafőzde nyert díjat Amerikában

2024. augusztus 14. 16:13
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás - ezek voltak a legfontosabb bírálati kritériumok az USA Spirits Ratings nemzetközi szeszesital versenyen. A megmérettetésre 40 országból érkeztek nevezések, az Év Lepárlója (Distillery of the Year) díjat mégis egy magyar családi pálinkafőzde, az Árpád Pálinka Manufaktúra nyerte el.