Nőnapi virág helyett...

2020. március 11. 08:35
Mi lenne, ha virág helyett azt kívánnánk a nőknek március 8-án, hogy dolgozzanak minden évben négy hetet ingyen?  A nemek közötti bérszakadék európai uniós átlaga 16 százalék. Ezt úgy fordíthatjuk , hogy a nők átlagosan évente nyolc hetet ingyen dolgoznak. 
Nőnapi virág helyett...

Az Európai Unióban az egyenlő bérezéssel kapcsolatos jogalkotás 1975-re nyúlik vissza. Egy kimutatás szerint ha a nők bérezése megegyezne a férfiakéval, a szegénységben élő dolgozó nők száma felére csökkenne és 2,5 millió gyermeket emelne ki a szegénységből.

nonapi-virag-helyett

Néhány nemzetközi jó példa:

Az európai szakszervezetek mozgósításba kezdtek a nemek közötti bérszakadék felszámolása érdekében és a bérek nyilvánossá és átláthatóvá tételéért. Az átláthatóság valódi megoldást jelenthet, ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség egy un. bérátláthatósági direktíva bevezetését tűzte a zászlajára. Portugáliában például a munkáltatók jogi kötelezettsége az átlagbérek közlése, mely csökkentheti a kisebb nemek közötti bérszakadékokat. Franciaországban törvény határozza meg, hogy a munkáltatók a szakszervezetekkel a bértárgyalások során évente tárgyaljanak a nemek közötti bérszakadékról. Dániában 7%-ra szorították vissza a nemek közötti bérkülönbségek arányát annál az 1000 vállalatnál, melyeknél törvény kötelezte a munkáltatót a nemek szerinti bérstatisztikák bemutatására.

Új irányelvet! 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség európai uniós bérátláthatósági direktívát kezdeményez, mely feltárja a titkot a bérek helyzetéről, például megtiltaná a bérekre vonatkozó titoktartási záradékokat a munkaszerződésekben, átláthatóvá tenné a béreket, és ezáltal segítené a szakszervezeteket is az eredményesebb bértárgyalások érdekében, valamint auditot és szankciókat dolgozna ki a direktíva betartatása érdekében. A lobbi tevékenység tehát kezdetét vette európai szinten;  tegyünk mi, szakszervezetek is nőnapon a nőkért, hogy előre lépjünk az „Egyenlő munkáért egyenlő bért!” elv megvalósulása érdekében.

liganet.hu

 

A képen az Európai Szakszervezeti szövetség márciusi flash-mobja, a zászlón a felirat: Egyenlő bérezést!  

Kapcsolódó cikkek

Egyre borúsabb kilátások: lassulhat a magyar gazdaság növekedése a következő hónapokban

2022. március 22. 07:42
Tartós gazdasági lassulásra számítanak a VG-nek megszólaló elemzők az emelkedő energiaárak és a bizonytalanság következtében. Negyedéves alapon a második fél évben már a visszaesés sem zárható ki.

A munkavállalók jól-létéért dolgozunk - Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője

2022. március 28. 13:37
A cafeteria piac az elmúlt években turbulens változásokon ment át, miközben a munkaerőpiac, ahogy a gazdaság is számos hullámhegyet és -völgyet élt meg. Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya nemrég kinevezett üzletágvezetője ezeket a változásokat közvetlen közelből tapasztalta meg. A kihívások mellett számára fontos motiváció, hogy a munkavállalók jól-létéhez járulnak hozzá szolgáltatásaikkal.