Nőttek a világpiaci élelmiszerárak
2018. március 05. 08:04
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban, azaz februárban 1,1 százalékkal emelkedett.
Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.
A múlt hónapban
- a szemes termékek 2,5 százalékkal,
- a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak,
- az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett,
- a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent, kétéves mélypontra, míg
- a húsfélék ára stagnált.
Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.
agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Kockázatos munkahelyek
2017. április 07. 08:19
2017. április 5-én ülésezett a VKF Fokozott egészségkárosodási kockázatok kezelését vizsgáló bizottsága. Mészáros Melinda szerint június elejére a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának napirendjére kerülhet az új szabályozás.
A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor
2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.