Nyári hőség: kihívásokkal teli időszak az állattenyésztőknek

2024. július 17. 13:32
Az elmúlt napok forró időjárása próbára tesz embert és jószágot egyaránt. Egy ideje már nem a téli hideg, hanem a nyári kánikula okoz jóval több kiadást és hoz sajnos kevesebb bevételt az állattenyésztőknek.
Nyári hőség: kihívásokkal teli időszak az állattenyésztőknek
Az OMSZ adatai szerint Magyarországon a nyári középhőmérséklet 1901 óta országos átlagban 1,74 Celsius-fokkal nőtt, és jóval több a hőségnapok – amikor a napi maximumhőmérséklet 30 fok vagy afölötti – és a forró napok száma, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 35 fokot. 120 év alatt több mint két héttel nőtt a hőségnapok száma és nőtt a trópusi éjszakáké is, amikor egész este nem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A hűtést igénylő napok száma ezzel párhozamosan 2,5 szeresére nőtt. A legnagyobb mértékben az augusztus havi adatokban mértek emelkedést. 1901 óta a tíz legmelegebb nyárból nyolc az elmúlt 20 évben, kettő a 90-es években volt.
 
Azon kívül, hogy 30 Celsius fok felett már érezhetően (10-15 százalékkal) csökken az állatok étvágya, termelése, termékenyülése, az istállók, fejőházak és az irodák hűtése, az árnyékolás, párásítás jelentős többlet kiadást, újabb és újabb beruházást követel.
 
Ehhez kapcsolódóan szeretném felívni a figyelmet, hogy július 12-én tették közzé a kis és nagy ÁTK (telepkorszerűsítési) felhívásait. A kisebb beruházások támogatására kiírt kis ÁTK-ra 2024. szeptember 17. és 2025. április 14. között, a nagy ÁTK-ra pedig 2024. október 15. és 2025. június 2. között lehet pályázatot beadni.
 
A kis ÁTK-ra lehet majd építéssel nem járó eszközbeszerzésre is jelentkezni. A megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a nagy ÁTK esetén pedig 36 hónap. Fontos újítás a biztosítékmentes előlegfinanszírozás. Így akár a támogatás 25 százalékát (legfeljebb 50 millió forintig) előlegként lehet igényelni nulla százalék kamattal! A támogatás intenzitás célterülettől függően 50-80 százalék.
 
Az állatvédelmi szempontok betartására ilyen szélsőséges időben a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Ezek közül a legfontosabb, az állatok ellátása friss ivóvízzel. Arra kiemelten kell figyelni, hogy legyen számukra árnyékos pihenő, a legeltetett állatoknak pedig delelő.
Nyári hőség: kihívásokkal teli időszak az állattenyésztőknek - Agrotrend
Az istállókban a hűtés, a szellőztetés, a légcsere és párásítás technológiája egyre kifinomultabb, de ugyanakkor bonyolultabb és karbantartás igényes rendszerekkel valósul meg. Kánikulában egy áramkimaradás vagy műszaki meghibásodás igen jelentős károkat tud okozni. Ha minimalizáljuk ezeket a kockázatokat, az nem kidobott pénz!
 
Ne szállítsunk állatokat kánikulában napközben pár óránál hosszabb ideig! A török élőmarha és juh export le van tiltva ilyen időben, de a Nébih arra kéri a hatósági állatorvosokat és gazdákat, hogy minden külföldi és belföldi állatszállítást hajnalban vagy éjszaka végezzenek, hogy elkerüljük a szállítótér túlmelegedését!
 
A kánikulák egyre jobban részei az életünknek. Az az állattenyésztő jár el helyesen és az jár jobban, aki ehhez minél inkább megpróbál alkalmazkodni és állatainak a lehető legjobb (legelviselhetőbb) körülményeket tudja biztosítani.
 
forrás: agrotrend,hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Kapcsolódó cikkek

Újabb támogatásra lehet pályázni a tejhasznú szarvasmarha ágazatban

2023. április 06. 13:23
Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, keretösszege 28 milliárd forint – jelentette be Nagy István. A forrásokra 2023. május 1– 31. között lehet pályázni.
 
A tárcavezető kifejtette, a felhívás keretében rendelkezésre álló forrásokat a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni. Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettségeknek is eleget kell tenni. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek. Ezek a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó előírások.
 

Díjazta az OTP az agrárium legjobbjait

2023. március 03. 12:52
A rendezvényen ismét öt mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozás képviselője vehette át az Agráriumért OTP Díjat. A hitelintézet idén negyedszer adta át az elismerést, amelyet azért alapított, hogy ráirányítsa a figyelmet az agrárvállalkozások értékteremtő munkájára és kiemelkedő szakmai teljesítményére, amely az ágazat minden szereplője számára példaként szolgálhat.