Nyílik a bodza. Egészséges és finom!
Miért olyan egészséges?
A bodzában több létfontosságú vitamin is megtalálható, egészen pontosan az A-, a B1-, a B2, a B3- és a C-vitamin. Bioflavonoidokban gazdag növény, ezek leginkább az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásaikról ismertek. A bodza egyéb további hatóanyagai segítik a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását is - írta meg az izeselet.hu.
A bodza népi orvosság
A világ számtalan pontján alkalmazzák fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásai miatt. Antibakteriális és vírusölő tulajdonságaival nemcsak segít csökkenteni az allergiás panaszokat, hanem az immunrendszerünket is erősíti.
A régi korok emberei használták az influenza, a hörghurut, a cukorbetegség, a székrekedés, a reuma, az ízületi gyulladások és a különféle szemirritációk kezelésére. Gargarizálásra, szájöblítésre szintén jónak vélték.
Fotó: pexels.com
Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is előfordul, halvány krémszínű virágaival tavasszal mi is gyakran találkozhatunk – szinte az út szélén, hiszen vadon nő.
Amíg virága minden további következmény nélkül fogyasztható, addig magjai, levelei, ágai és gyökere egyaránt mérgezők.
Bodza – mint élelmiszer
A bodza szárított virágaiból évszázadok óta főznek egészséges, frissítő teát, illetve a belőle készült szörpöt sem kell bemutatni. Sőt lekvárt, zselét is főzhetünk belőle. És ne feledkezzünk meg a békebeli, palacsintatésztába mártott, majd olajban kisütött bodzavirágról se!
Fotó: pixabay.com
Bodza – mint kozmetikum
Több természetes kozmetikum is tartalmaz bodzát. Legtöbbször az arcbőr frissítésre készített tonikok és a nyugtató, tápláló arckrémek hatóanyagai között lelhetünk rá az értékes bodzára.
agrotrend.hu / izesélet