A nyomonkövetés beépül az agrárképzésbe

2018. november 23. 08:57
Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel.

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára. Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák – idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán az együttműködési megállapodás aláírásakor.

GS1 nyomonkövetési szabványai növelik a biztonságot, a hatékonyságot és az átláthatóságot az ellátási láncokban. Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.

Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomonkövetés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni – emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A cég külkapcsolati igazgatója, Kétszeri Dávid a nyomonkövetéshez kapcsolódó tudás gyakorlati fontosságát hangsúlyozta. Amellett, hogy a debreceni kar oktatóit felkészítik naprakész tudással és a hallgatóknak tartanak majd előadásokat magyar és angol nyelven egyaránt, egy gyakorlati tudásbázis kiépítését is tervezik, ipari partnerekkel.

Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan érték, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly jelentőséggel bír – mondta Kétszeri Dávid.

Az élelmiszertudomány oktatása egyre inkább előtérbe került az elmúlt évtizedekben a debreceni agrárkaron: 2006-ban kezdődött élelmiszermérnöki alap-, majd 2008-ban élelmiszerbiztonsági- és minőségi mesterképzés az intézményben. A jelentkezők száma évről évre nő, napjainkban már mindkét szak indul angol nyelven is.

Az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség, a minőségügy területén folyamatosan arra törekszünk, hogy a legújabb szabványokat, útmutatókat, rendszereket ismertessük meg hallgatóinkkal, a lehető leggyakorlatiasabb formában. Ezt szolgálja együttműködésünk a GS1-gyel is – emelte ki a DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa, Peles Ferenc.

GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. gyakorlatra is várja a Debreceni Egyetemhallgatóit, valamint szakdolgozati témalehetőségeket is kínál számukra.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

2019. november 26. 08:37
Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: jelenleg is fut a Horizont 2020 keretprogram, 2021-től pedig megemelt költségvetéssel Horizont Európa néven indul az újabb hétéves pályázati ciklus. Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél hatékonyabban használják ki - hangzott el a témában szervezett sajtó-háttérbeszélgetésen.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

2020. október 20. 09:42
Hazánk jelentős szőlőtermesztő múlttal rendelkezik, mind fajták, mind borok tekintetében büszkék lehetünk a magyar szőlőre. A termőterület nagysága az elmúlt években folyamatosan csökkent, a termésmennyiség ezzel szemben növekvőben van, ami arra enged következtetni, hogy egyre több a korszerű szőlészet.