Nyugdíjkorrekció: szeptembert mondott a miniszter

2023. július 10. 14:13
Az esztendő elején 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a kormány ugyanis korábban azzal számolt, hogy éppen ennyi, vagyis 15 százalékos lesz idén az infláció. Az év első hónapjaiban ennél nagyobb mértékű volt a pénzromlás, így jó ideje fel-felbukkan a közbeszédben: lesz-e idén nyugdíjkorrekció, s ha igen, mikor? A kérdést árnyalja, hogy a kormány számításai szerint az év végére egy számjegyűre szelídülhet az infláció. A Mediaworks kihasználta a Kormányinfó nyújtotta lehetőséget, és rákérdezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogyan áll most a nyugdíjkorrekció ügye.
Nyugdíjkorrekció: szeptembert mondott a miniszter
– Éves adatok alapján kell megállapítani – kezdte a nyugdíjkorrekcióról szóló válaszát a tárcavezető, majd ismertette: ha az adott évben a pénzromlás mértéke nagyobb, mint amekkora a januári nyugdíjemelés volt, akkor a törvény világosan előírja, hogy a különbözetet ki kell fizetni.
 
Ehhez az kell, hogy pontosan meg tudják becsülni, mennyi lesz az infláció. – Ahogy haladunk előre az évben, úgy lehet látni, hogy valóban magasabb lesz-e a pénzromlás a tervezettnél, vagy esetleg az infláció radikális és gyors csökkentése nyomán végül egyezhetnek a számok.
 
– Még ezt most nem látjuk, de a kormány erről megfelelő időben fog dönteni. Azt feltételezem, hogy legkésőbb szeptember – mondta a miniszter.
 
Az idei nyugdíjemelés kapcsán érdemes felidézni azokat a számokat is, amelyeket az államháztartásért felelős államtitkár osztott meg korábban a Magyar Nemzettel. Banai Péter Benő úgy fogalmazott: – A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértéke 2024-re jelentősen csökken, éves szinten hat százalékkal számolunk, ezért januárban ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek a nyugdíjak. 
 
Az államtitkár emellett beszélt a jövő évi 13. havi nyugdíjról és arról, hogy a kormány elkülönít húszmilliárd forintot arra, hogy 2024 végén prémiumot fizessen a nyugdíjasoknak.
 
forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Grád Ottó: Magyarországon még soha nem látott benzinár jön

2023. augusztus 31. 14:34
A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára az idén. de januártól már hetessel keződik majd a literenkénti ár a benzinkutakon.
70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literára a nyáron idehaza több ok együttes hatásaként. Olyan 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára – írja az áremelkedés okairól a vezess.hu.
 

Tárgyalna a kecskeméti Mercedes-gyár a szakszervezetekkel, de messze vannak egymástól az álláspontok

2024. március 21. 15:29
A gyár vezetése két év alatt sem adna akkora béremelést, amekkorát a szakszervezet egyetlen évben szeretne.