Olcsó, finom és a kertedben is megterem a világ egyik legegészségesebb növénye!

2024. november 14. 16:53
A lencse nem csak rendkívül tápláló, de olcsó is. Sőt, egy friss tanulmány szerint olyan gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a szervezetünkben fellángoló krónikus gyulladásos folyamatokkal szemben, ezért nem véletlen, hogy a lencse bekerült a világ öt legegészségesebb étele közé. A lencsében található polifenolok segítenek a degeneratív elváltozásokkal járó betegségekkel szemben is, a lencse rosttartalma pedig értékes fehérjeforrás, ami a vércukorszint egyensúlyban tartásában is hasznos.
Olcsó, finom és a kertedben is megterem a világ egyik legegészségesebb növénye!
A lencse igazán finom és egészséges. Ráadásul könnyedén megterem a kertünkben is. Fotó: Shutterstock
 
Habár a lencse valamiért leginkább csak szilveszterkor jut az eszünkbe, érdemes az év többi napján is beiktatni. A különféle hüvelyesek, mint a bab, a lencse, vagy a borsó ugyanis nagyon gazdagok rostokban, ezért segítenek a koszorúér-betegségek megelőzésében. A lencse fogyasztása tehát segít kordában tartani még a vérnyomásunkat is. Úgyhogy nem csak azért érdemes fogyasztani, mert a babona szerint gazdaggá tehet minket.
 
Egyes újabb kutatások szerint ugyanis nem csak ebben, hanem a vércukorszint szabályozásában is számíthatunk a lencsére. A lencsének több mint a fele szénhidrátból áll, és csupán 1,4 százalék zsírt tartalmaz. A lencse nagyon sok vasat, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Ezen kívül gazdag A-, B1-, B6-, és E-vitamin forrás.
 
Igazán magas a rosttartalma, így egy tál lencsefőzelékkel fedezni tudjuk a napi rostszükségletünk negyedét. A benne található szaponin, flavonoid és a fenolsav csökkentik az egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét és hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is. Ráadásul az összes hüvelyes közül a lencsét emésztjük meg a legkönnyebben.
 
A főzeléklencse egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet már az kőkorszakban is termesztettek Közép-Európa területein.  A lencse nem csak a testünket, de még a lelkünket is támogatja. Nem véletlen, hogy a rómaiak úgy vélték, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme, míg a kínai orvoslás szerint az egész testet képes méregteleníteni.
 
A lencse segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja a látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét. Ráadásul nagyon finom is. Ne feledkezzünk meg a csodás főzelékről és levesről, amit készíthetünk belőle, de a lencsesaláta is igazán kiváló fogás.
 
A lencsében található polifenolok antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes, szívvédő, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség elleni, rákellenes és elhízás elleni hatásukról ismertek. Egy csésze lencse 18 gramm fehérjét tartalmaz. A lencse még a csontoknak is nagyon jót tesz, mivel csészénként 35 gramm kalciumot tartalmaz. A lencse izoflavonokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a csontépítés szempontjából fontos hormonok termelését.
 
A lencse magas folsavtartalma miatt várandósság esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása, mivel a magzat fejlődését támogatja. A lencse tehát igazán finom és egészséges, ezért a tányérunk mellett megéri neki helyet adni a kertünkben is.
 
Legyen saját lencséd!
A lencse nagyon szereti a napfényt, ezért hosszúnappalos növénynek is nevezzük, így hát mindenképpen a kertünk napos részét válasszuk ki a számára. Mivel kevésbé érzékeny a késő tavaszi fagyokra, már márciusban el lehet vetni. A lencse nagyon kedveli a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt. A vetés előtt nem árt, ha érlelt komposztot vagy szerves trágyát adunk a talajhoz, hiszen ezt egészen biztosan meg fogja hálálni.
 
A főzeléklencsének magnagyság alapján három fajtája ismert, a nagy magvú, a közepes nagyságú és a kis magvú lencse. Hazai fogyasztásra a nagy magvú lencsék a legkedveltebbek.
 
A lencse korán vethető, és igazán jó előveteménye a legtöbb zöldségnek. Szomszédságába nyugodtan lehet burgonya és uborka, de a különböző fűszernövények is nagyon jó társaságot adnak számára, hiszen távol tudják tartani tőle a levéltetveket. Azonban a hagyma és a fokhagyma nincs rá jó hatással, így azokat semmi esetre se ültessük a lencse közelébe.
Lencse Növény témájú stock fotó – Kép letöltése most - Bab, Szívritmus  vizsgálat, Barna - iStock
A főzeléklencsét 2,5-3,5 cm mélyen érdemes elvetni, egymástól 2,5 cm távolságra, és 60 cm-es sortávolságra. Mindenképp biztosítsunk támasztékot a lencse számára, különben nagyon sok helyet fog foglalni, és sajnos a betegségek is gyakrabban megtámadhatják, ha hagyjuk, hogy a földön heverjen.
 
A főzeléklencse jól tűri a szárazságot, azonban elszáradni sem szabad hagyni. Fontos, hogy a talaj mindig egyenletesen nyirkos legyen, azonban soha ne pangjon alatta a víz. Amikor a lencse hüvelyei száradni kezdenek a szüretelés előtt rövid idővel, már ne öntözzük, hanem hagyjuk, hogy ki tudjon száradni a szüretre.
 
A főzeléklencse kártevői a  bükkönyfélék, a mogyorós lednek vagy az apró szulák. A gyökérrothadást a jól kiválasztott talajjal és a talaj megfelelő előkészítésével tudjuk megakadályozni. A lencsét gyakran megtámadó gombás betegségek ellen a négyéves vetésváltással védekezhetünk.
A lencse (Lens) jellemzése, termesztése és felhasználása - Ankert - Anna  kertjefotó:ankert.hu
 
Amikor az alsó hüvelyek színe sárgásbarna és bennük lévő mag kemény, eljött a betakarítás ideje, amely júliusban van. Ez körülbelül 80-110 nappal az ültetés után következik be. Szüreteléskor tartsuk a kezünkbe a lencse szárát, míg a másik kezünkkel húzzuk le a hüvelyeket. Figyeljünk rá, hogy ne szakítsuk le a szárakat, így akár metszőollót is segítségül hívhatunk a folyamathoz. Fontos, hogy leszedés után szárítsuk ki a hüvelyeket, így tegyük ki őket egy száraz, levegős helye, vagy kössük össze egy kis szár meghagyásával, és lógatva szárítsuk.
 
Ha a félérett hüvelyeket takarítjuk be, akkor ezeket egy hétig tárolhatjuk a hűtőben, azonban ezután már nem őrzik meg a minőségüket. Szárítva akár egy évig is el tudjuk tárolni jól zárható üvegben, sötét helyen.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos az élelmiszerfelesleg mentése a mezőgazdaságból

2024. augusztus 09. 13:12
Az élelmiszerpazarlás csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása.
 
A világ népességének növekedése, a klímaváltozás, a Covid világjárvány és a szomszédban dúló háború gazdasági hatásainak következményeképpen egyre nő a világban az éhezők száma. Korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívása az emberiség megfelelő mennyiségű, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezése, melyhez a mezőgazdasági szereplők is hozzá tudnak járulni.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu