Olcsó, finom és a kertedben is megterem a világ egyik legegészségesebb növénye!
2024. november 14. 16:53
A lencse nem csak rendkívül tápláló, de olcsó is. Sőt, egy friss tanulmány szerint olyan gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a szervezetünkben fellángoló krónikus gyulladásos folyamatokkal szemben, ezért nem véletlen, hogy a lencse bekerült a világ öt legegészségesebb étele közé. A lencsében található polifenolok segítenek a degeneratív elváltozásokkal járó betegségekkel szemben is, a lencse rosttartalma pedig értékes fehérjeforrás, ami a vércukorszint egyensúlyban tartásában is hasznos.
A lencse igazán finom és egészséges. Ráadásul könnyedén megterem a kertünkben is. Fotó: Shutterstock
Habár a lencse valamiért leginkább csak szilveszterkor jut az eszünkbe, érdemes az év többi napján is beiktatni. A különféle hüvelyesek, mint a bab, a lencse, vagy a borsó ugyanis nagyon gazdagok rostokban, ezért segítenek a koszorúér-betegségek megelőzésében. A lencse fogyasztása tehát segít kordában tartani még a vérnyomásunkat is. Úgyhogy nem csak azért érdemes fogyasztani, mert a babona szerint gazdaggá tehet minket.
Egyes újabb kutatások szerint ugyanis nem csak ebben, hanem a vércukorszint szabályozásában is számíthatunk a lencsére. A lencsének több mint a fele szénhidrátból áll, és csupán 1,4 százalék zsírt tartalmaz. A lencse nagyon sok vasat, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Ezen kívül gazdag A-, B1-, B6-, és E-vitamin forrás.
Igazán magas a rosttartalma, így egy tál lencsefőzelékkel fedezni tudjuk a napi rostszükségletünk negyedét. A benne található szaponin, flavonoid és a fenolsav csökkentik az egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét és hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is. Ráadásul az összes hüvelyes közül a lencsét emésztjük meg a legkönnyebben.
A főzeléklencse egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet már az kőkorszakban is termesztettek Közép-Európa területein. A lencse nem csak a testünket, de még a lelkünket is támogatja. Nem véletlen, hogy a rómaiak úgy vélték, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme, míg a kínai orvoslás szerint az egész testet képes méregteleníteni.
A lencse segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja a látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét. Ráadásul nagyon finom is. Ne feledkezzünk meg a csodás főzelékről és levesről, amit készíthetünk belőle, de a lencsesaláta is igazán kiváló fogás.
A lencsében található polifenolok antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes, szívvédő, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség elleni, rákellenes és elhízás elleni hatásukról ismertek. Egy csésze lencse 18 gramm fehérjét tartalmaz. A lencse még a csontoknak is nagyon jót tesz, mivel csészénként 35 gramm kalciumot tartalmaz. A lencse izoflavonokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a csontépítés szempontjából fontos hormonok termelését.
A lencse magas folsavtartalma miatt várandósság esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása, mivel a magzat fejlődését támogatja. A lencse tehát igazán finom és egészséges, ezért a tányérunk mellett megéri neki helyet adni a kertünkben is.
Legyen saját lencséd!
A lencse nagyon szereti a napfényt, ezért hosszúnappalos növénynek is nevezzük, így hát mindenképpen a kertünk napos részét válasszuk ki a számára. Mivel kevésbé érzékeny a késő tavaszi fagyokra, már márciusban el lehet vetni. A lencse nagyon kedveli a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt. A vetés előtt nem árt, ha érlelt komposztot vagy szerves trágyát adunk a talajhoz, hiszen ezt egészen biztosan meg fogja hálálni.
A főzeléklencsének magnagyság alapján három fajtája ismert, a nagy magvú, a közepes nagyságú és a kis magvú lencse. Hazai fogyasztásra a nagy magvú lencsék a legkedveltebbek.
A lencse korán vethető, és igazán jó előveteménye a legtöbb zöldségnek. Szomszédságába nyugodtan lehet burgonya és uborka, de a különböző fűszernövények is nagyon jó társaságot adnak számára, hiszen távol tudják tartani tőle a levéltetveket. Azonban a hagyma és a fokhagyma nincs rá jó hatással, így azokat semmi esetre se ültessük a lencse közelébe.
A főzeléklencsét 2,5-3,5 cm mélyen érdemes elvetni, egymástól 2,5 cm távolságra, és 60 cm-es sortávolságra. Mindenképp biztosítsunk támasztékot a lencse számára, különben nagyon sok helyet fog foglalni, és sajnos a betegségek is gyakrabban megtámadhatják, ha hagyjuk, hogy a földön heverjen.
A főzeléklencse jól tűri a szárazságot, azonban elszáradni sem szabad hagyni. Fontos, hogy a talaj mindig egyenletesen nyirkos legyen, azonban soha ne pangjon alatta a víz. Amikor a lencse hüvelyei száradni kezdenek a szüretelés előtt rövid idővel, már ne öntözzük, hanem hagyjuk, hogy ki tudjon száradni a szüretre.
A főzeléklencse kártevői a bükkönyfélék, a mogyorós lednek vagy az apró szulák. A gyökérrothadást a jól kiválasztott talajjal és a talaj megfelelő előkészítésével tudjuk megakadályozni. A lencsét gyakran megtámadó gombás betegségek ellen a négyéves vetésváltással védekezhetünk.
fotó:ankert.hu
Amikor az alsó hüvelyek színe sárgásbarna és bennük lévő mag kemény, eljött a betakarítás ideje, amely júliusban van. Ez körülbelül 80-110 nappal az ültetés után következik be. Szüreteléskor tartsuk a kezünkbe a lencse szárát, míg a másik kezünkkel húzzuk le a hüvelyeket. Figyeljünk rá, hogy ne szakítsuk le a szárakat, így akár metszőollót is segítségül hívhatunk a folyamathoz. Fontos, hogy leszedés után szárítsuk ki a hüvelyeket, így tegyük ki őket egy száraz, levegős helye, vagy kössük össze egy kis szár meghagyásával, és lógatva szárítsuk.
Ha a félérett hüvelyeket takarítjuk be, akkor ezeket egy hétig tárolhatjuk a hűtőben, azonban ezután már nem őrzik meg a minőségüket. Szárítva akár egy évig is el tudjuk tárolni jól zárható üvegben, sötét helyen.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson
2024. január 29. 15:18
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, hétvégén.
Egyre kevesebb a komló, drágul a sör
2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.