Örökre elbúcsúzhatunk a pármai sonkától?
2024. december 05. 15:32
Csupán a leggazdagabbak kiváltsága lesz?
A pármai sonka az olasz gasztronómia ikonikus terméke, készítése évszázados hagyományokra épül. Ízének titka a kiváló minőségű alapanyag, a tradicionális gyártási folyamat és a pármai régió kedvező földrajzi adottságai. Ez az érlelt sonkafajta világszerte nagy népszerűségnek örvend.
A pármai sonka olasz sertéscombból készül, érlelése adalékanyagok hozzáadása nélkül történik: az egyetlen felhasznált tartósítószer a tengeri só. Ezt az elnevezést csak azok a sonkák viselhetik, amelyeket szigorú szabályok szerint állítanak elő Olaszország Emilia-Romagna régiójában, azon belül is Parma városának környékén. Ez a terület különösen kedvező a sonka érleléséhez, mivel a Pó folyó, az Appenninek és a Ligur-tenger közelsége speciális mikroklímát teremt.
Hogyan készül a pármai sonka?
A pármai sonka előállítása hosszadalmas és nagy odafigyelést igénylő folyamat, amelynek során szigorú szabályoknak kell megfelelni. A pármai sonkához kizárólag olaszországi farmokról származó sertések húsát használják fel. Az állatok takarmányozása is szigorúan ellenőrzött, ami hozzájárul a hús megfelelő zsírtartalmához és ízéhez.
A sonkákat tengeri sóval vonják be, amely segíti a nedvesség eltávolítását és a hús tartósítását. Sózás után néhány hétig hűvös, párás környezetben pihentetik a sonkát. Ez idő alatt a só behatol a húsba, és elindul a természetes érlelési folyamat. A pihenés után a sonkákat leöblítik, hogy eltávolítsák a felesleges sót, és a húst szellős helyen szárítják.
A hosszú érlelési folyamat a sonka készítésének legfontosabb része. Ehhez a sonkát sós zsírral kenik be, speciális érlelőhelyiségekben tárolják, ahol a levegő folyamatosan kering. Az érlelés legalább 12 hónapig tart, de a prémium minőségű pármai sonkák akár 24 hónapon át is készülhetnek.
A pármai sonkát a világ szinte minden pontjára exportálják, azonban az utóbbi időben több tényező is veszélyezteti a gyártást és az exportot, ezért lehetséges, hogy hamarosan már csak nagyon magas áron lehet hozzájutni. Ennek egyik oka a klímaváltozás. Mivel a levegő már nem hűl le úgy, mint régen, az elmúlt évek során légkondicionáló berendezéseket kellett telepíteni a pácolóhelyiségekbe. A régióban ugyanis egy-két fokkal melegebb lett éjszakánként, mint 15 évvel ezelőtt, így a megfelelő klímát gépekkel kell beállítani, ami jelentősen megnöveli a gyártási költségeket, emellett a klímaváltozás miatt az állatok takarmányozása is egyre drágább.
fotó:agroinform.hu
A másik ok, ami megnehezíti az előállítást, az afrikai sertéspestis, melynek megjelenése szigorú minőség-ellenőrzésekhez vezetett Olaszországban, és a biztonságosnak minősített hús mennyisége majdnem 10%-kal csökkent. Ennek következtében drasztikusan megnőtt a sonka alapanyagának beszerzési költsége is. A korlátozások és az ellenőrzések miatt már nincs annyi friss sertéscomb, amennyire a helyi vállalkozásoknak szükségük lenne.
E két tényező eredménye az, hogy a pármai sonka máris jelentősen megdrágult, és a kínálat jóval kisebb, mint a kereslet. A következő években pedig fokozódó drágulás várható.
Indexkép: Shutterstock
Forrás: noklapja.hu/agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kötelező lesz az akciózás, de mit szólnak ehhez az érintett üzletek?
2023. április 24. 10:10
Abban bíznak, hogy most nem a kiskereskedelemnek kell viselnie minden költséget.
"Miért mindig a kiskereskedelmet sújtják?" – fakadt ki a kötelező heti akciók miatt a kereskedelmi szövetség főtitkára.
Bízunk abban, hogy a feldolgozóipar partner lesz, és számukra is kötelezővé teszi a kormány, hogy ugyanúgy járuljanak hozzá a terhekhez – mondta a Világgazdaságnak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a kormány legújabb döntéséről.
Ha így tárolod az almát, nem kell kidobni!
2024. április 18. 14:29
Ha így tárolod, sokkal nehezebben rohad meg az alma.
Az alma az a gyümölcs, ami már gyerekkorunkban is fontos szerepet tölt be az életünkben. Nem véletlen, hogy általában az uzsonnánk mellé egy alma is került. Hiszen valószínűleg édesanyánk is komolyan vette a mondást, hogy a napi egy alma az orvost távol tartja.