Országos Vadgasztronómiai Fesztivált rendeztek Soponyán

2016. szeptember 05. 08:03
Immár 10. alkalommal ad otthont Soponya a hagyományteremtő országos fesztiválnak. Az esemény nem csak a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő rendezvénye, hanem minden, a magyar vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára is nagyszerű program – mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár a rendezvény megnyitóján.

A VADEX Mezőföldi Zrt. rendezi e rangos eseményt. Az erdőgazdaság vadhúsfeldolgozó üzemeibe évente 1500 tonna vadhús kerül. Ezek termékeik 90%-át jelenleg külföldön értékesítik – emelte ki az államtitkár. A rendezvényen 80 főzőcsapat méri össze a tudását. Az esemény célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

Bitay Márton hangsúlyozta, a vadhús ősidők óta számos magyar vidék ételeinek és a nemzetközi konyha egyes finomságának is alapanyaga. Kiemelendő a gímszarvas, mely hazánk egyik legismertebb vadja. Nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or szakács verseny tavaszi Európa Bajnokságának budapesti fordulóján erre a vadhúsra esett a választás. Nagy eredmény és elismerés, hogy a versenyre és az 5 hónapos felkészülési időre a VADEX Zrt. soponyai és öreglaki üzeme biztosította a prémium alapanyagot.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

A soponyai főzőverseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségből és a „Vidéki Éttermiség” Egyesület séfjei közül delegált elnökségi tagok végzik. A bírálóbizottság elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d’OR Akadémia elnöke.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Takarmányfehérje program a GMO kiváltására

2017. március 30. 08:41
Nemzeti takarmányfehérje programon dolgozik a Földművelésügy Minisztérium, amelynek célja az import GMO-s takarmány kiváltása – jelentette be az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Fazekas Sándor miniszter. Mint fogalmazott, a vásárlók többsége Magyarországon is elutasítja a GMO-s élelmiszereket, ezért az a cél, hogy az élelmiszerek után belátható időn belül az állatok takarmányozása is teljes egészében GMO-mentes legyen.

Az Európai Bizottság online konzultációt indít az élelmiszer-ellátási láncokkal kapcsolatban

2017. augusztus 17. 08:23
Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.