Országos Vadgasztronómiai Fesztivált rendeztek Soponyán

2016. szeptember 05. 08:03
Immár 10. alkalommal ad otthont Soponya a hagyományteremtő országos fesztiválnak. Az esemény nem csak a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő rendezvénye, hanem minden, a magyar vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára is nagyszerű program – mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár a rendezvény megnyitóján.

A VADEX Mezőföldi Zrt. rendezi e rangos eseményt. Az erdőgazdaság vadhúsfeldolgozó üzemeibe évente 1500 tonna vadhús kerül. Ezek termékeik 90%-át jelenleg külföldön értékesítik – emelte ki az államtitkár. A rendezvényen 80 főzőcsapat méri össze a tudását. Az esemény célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

Bitay Márton hangsúlyozta, a vadhús ősidők óta számos magyar vidék ételeinek és a nemzetközi konyha egyes finomságának is alapanyaga. Kiemelendő a gímszarvas, mely hazánk egyik legismertebb vadja. Nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or szakács verseny tavaszi Európa Bajnokságának budapesti fordulóján erre a vadhúsra esett a választás. Nagy eredmény és elismerés, hogy a versenyre és az 5 hónapos felkészülési időre a VADEX Zrt. soponyai és öreglaki üzeme biztosította a prémium alapanyagot.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

A soponyai főzőverseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségből és a „Vidéki Éttermiség” Egyesület séfjei közül delegált elnökségi tagok végzik. A bírálóbizottság elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d’OR Akadémia elnöke.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

30-40 ezer ember veszítheti el az állását, ha ezt meglépi Brüsszel

2018. június 18. 10:47
Szigorúbb ellenőrzésekre és kevesebb uniós támogatásra számíthat az agrárium 2021-2027 között. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a mezőgazdasági források nélkül tízezrek veszítik el az állásukat.

Gyuricza: Elengedhetetlen a versenyképességhez a precíziós gazdálkodás

2017. május 15. 09:08
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében egyebek mellett a precíziós gazdálkodást sürgette, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára pedig az agrár-környezetgazdálkodás szükségességére hívta fel a figyelmet az Agrárakadémia című konferenciasorozat második állomásán a Hermann Ottó Intézetben csütörtökön Budapesten – közölte az MTI.