Öt kilométeres labirintust vágtak a kiszombori kukoricásba, a betakarításig látogatható

2024. július 17. 13:33
Egy négy és fél hektáros kukoricatáblában csaknem öt kilométeres labirintust készítettek a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszombor határában. Ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el, az útvesztő bejáratától egy óra eljutnia a kijáratig.
Öt kilométeres labirintust vágtak a kiszombori kukoricásba, a betakarításig látogatható
Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke elmondta, az idei útvesztő ábráját Prónai Éva tervezte meg milliméterpapíron mintegy 30 óra alatt. Az ösvények alkotta rajzon feltűnnek Kiszombor idén százéves harangjai, a községet Makóval összekötő kerékpárút mellett álló tölgyfára emlékezve egy levél és egy makk motívuma, a Vályogos-tó hullámai és egy hal, valamint egy bagoly alakja, melyekből telente sok időzik a főtér fáin.
 
A labirintusjáték életnagyságú változatát négy ember 300-350 óra munkával készítette el. 
 
Kapa és mérőszalag segítségével vágták be tízcentis pontossággal a másfél méter széles utcákat a növények nyolcleveles korában a kukorica közé – mondta.
 
A növények magassága a csapadékos időjárásnak és a felhasznált vetőmagnak – melyet a Gabonakutató Nonprofit Kft. biztosított – köszönhetően eléri, sőt néhol meghaladja a 2,5 métert, így a látogató csak a kék eget és a kukoricasor által alkotott zöld falat látja. A labirintus a kukorica betakarításáig, a tervek szerint augusztus 20-ig látogatható. 
 
A vendégek a labirintuson átvezető út felfedezése mellett minden szombaton kincskeresés részesei is lehetnek, a következő hetekben pedig a tervek szerint csillagászati és régészeti előadásokat is szervez az útvesztőnél az egyesület.
 
(Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán)
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A pecsenye lesz az idei Magyar Ízek Utcája vezértémája

2023. augusztus 08. 17:02
Augusztus 18-20. között újra megrendezik a Magyar Ízek Utcája gasztrokulturális vásárt a Várkert rakparton.
Idén 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcája gasztrokulturális vásárt a Várkert rakparton 2023. augusztus 18-20. között. A rendezvényen végigkóstolhatjuk a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeit, a Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, az idei vezértéma pedig a pecsenye lesz – ígérik a szervezők.

Túrákkal, kiállításokkal, gyermekprogramokkal kezdődik az idény Gemencen

2023. április 25. 10:02
Kirándulásokkal, kiállításokkal, lovas bemutatóval és gyermekprogramokkal kezdődik a hét végén az idegenforgalmi idény a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában, Pörbölyön.
 
Az erdőgazdaság hétfői közleménye szerint szombaton délelőtt 20 kilométeres gyalogtúrát szerveznek Magyarország jelenleg ismert legnagyobb törzskerületű fájához, a "pörbölyi titánhoz". A 2013-ban fellelt, 12 méteres törzsű, csomoros fekete nyár a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében áll, korát 100 évre becsülik.