Ötből négy ember munkahelye részben vagy teljesen bezárt a járvány miatt világszerte

2020. április 09. 08:08
A koronavírus-járvány a II. világháború utáni időszak legsúlyosabb krízisének tekinthető – állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Felmérése szerint a 3,3 milliárd főre tehető globális munkaerő-állomány 81 százalékának munkahelye teljesen vagy részben bezárt.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei világszerte éreztetik hatásukat. A bevezetett korlátozások miatt sok cég bezárt, számos vállalat ideiglenes vagy végleges létszámleépítésre kényszerült.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a járvány globális munkaerő-piaci hatásait elemezve arra jutott, hogy a 3,3 milliárd főre tehető globális munkaerő-állomány 81 százalékának – vagyis ötből négy embernek – a munkahelye teljesen vagy részben bezárt – számol be az ILO elemzéséről a BBC.

 „A munkavállalók és vállalkozások katasztrófával állnak szembe mind a fejlett, mind a fejlődő országokban”

– mondta az ILO főigazgatója, Guy Ryder. „Gyorsan, határozottan, összefogva kell cselekednünk. A helyes, azonnali intézkedések jelentik a különbséget a túlélés és az összeomlás között” – tette hozzá.

Az ILO előrejelzése szerint a járvány miatt a munkaórák 6,7 százaléka tűnik el a második negyedévben globális szinten. Ez azzal egyenértékű, mintha 195 millió, teljes állásban foglalkoztatott ember veszíti el munkáját.

A leginkább érintett régió valószínűleg az arab országok térsége lesz 8,1 százalékos munkaóra-csökkenéssel, ami 5 millió teljes munkaidejű munkavállalót jelent.

Az ILO a mostani válságot a II. világháború utáni időszak legsúlyosabb krízisének tartja.

A szervezet szerint két tényező tudja befolyásolni azt, hogy idén globális szinten miként alakulnak a munkanélküliségi mutatók. Egyrészt, hogy milyen gyorsan tud újra talpra állni a világgazdaság az év második felében, másrészt hogy az egyes országokban milyen hatékony intézkedésekkel tudják fellendíteni a munkaerő iránti keresletet.

novekedes.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyors adalék a rabszolgatörvény körül kialakult vitához

2018. december 13. 08:04
A munkaidőkeret radikális megemelésével kapcsolatban kialakult vitához érdekes adalék lehet, hogy melyik környező országban mennyit dolgoznak a munkavállalók. Az alapvető trend egyértelmű: a munkaidő csökkentése.

Lehetőség magas fizetésre: teljesítményértékelés TÉRben és időben

2021. június 18. 10:47
A TÉR most egy helyes kis új(?) fogalom, egyre több helyen jelenik meg, a teljesítményértékelés rövidítéseként. És ha az álláskereső meghallja, hogy jutalék, bónusz, mozgóbér, teljesítményarányos fizetés, nem a lehetőséget látja, hanem szorongás fogja el. Értem, hogy a többségnek nagyon törékeny az egzisztenciája, ezért folyamatosan biztos jövedelemre van szüksége. Innentől a teljesítményt jutalmazó javadalmi struktúrák (sokféle van ám, nemcsak sima jutalékos!) el is veszítették a versenyt az alacsony havi fixszel szemben. Így nem fog nőni a bérszínvonal, tehát a fizetőképes kereslet sem bármely piacon, tehát az egész társadalom veszített. Pedig a teljesítményértékelés jó dolog. Sok tényező miatt is jó, a munkavállalónak is.