Ötmillió euró jut a magyarországi iskolai étkeztetési programra

2019. szeptember 03. 09:26
A 2019-2020-as tanévben is folytatódik az Európai Unió iskolai étkeztetési programja. Magyarország körülbelül 5 millió eurót kap ennek keretében.

Ebben a tanévben is folytatódni fog az Európai Unió iskolai étkeztetési programja, amelynek keretében gyermekek milliói juthatnak egészséges élelmiszerekhez, tejhez, illetve gyümölcsökhöz és zöldségekhez – közölte hétfőn az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a programra 250 millió eurót fordítanak, amiből 145 milliót gyümölcsökre és zöldségekre, míg 105 milliót tejre és tejtermékekre különítenek el. Magyarország körülbelül 3 millió eurót kap az iskolagyümölcs- és az iskolazöldség-programra, valamint közel 2 millió eurót az iskolatej-programra a szeptemberben kezdődő tanévben.

A 2017-2018-as tanévben az EU-ban az összes gyerek mintegy 20 százaléka, több mint 20 millió, elsősorban 6 és 10 év közötti iskolás vett részt a programokban, amelyeknek az egészséges táplálkozási szokások korai elterjesztése is a célja.
– Rendkívül fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása már gyermekkorban. Ezen EU-s programnak köszönhetően fiatal állampolgáraink nem csupán élvezhetik a minőségi európai termékeket, de emellett tanulhatnak a táplálkozásról, a mezőgazdaságról, az élelmiszer-termelésről, és az azzal járó kemény munkáról is – közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.


nak.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Félmilliárdos vidékfejlesztési támogatásból épült tejfeldolgozó üzem Mágocson

2019. szeptember 12. 08:35
A vidékfejlesztési politika stratégiai célja az agrárgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése, egyúttal a vidéki munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés a mezőgazdaságban. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatásai kerültek előtérbe.

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.