Pálinkafőzdék felkészülése: szeptemberre csúcsra pörög a termelés
2024. június 17. 16:05
Hamarosan kezdődik az igazi roham a pálinkafőzdékben, ami szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Mivel alapanyag lesz bőven, sőt még maradt tavalyi készlet, vagyis cefre, ezért időben kell lekötni a még szabad kapacitásokat – erről tájékoztattak bennünket a megkérdezett szakemberek. Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen nem változtattak az árakon, így átlagban a kisüsti pálinka literje 1400 forint, az aromatornyos kifőzése 1500 forintba kerül.
A pálinkafőzők forgalma jól megmutatja, hogy milyen évet zárnak a gyümölcstermesztők, vagyis a cefrékből kiderül, hogy miként sikerült az év. Idén minden hamarabb érik: a cseresznye és a meggy termése nem lesz rossz, de elmarad a tavalyitól.
A szamóca már elérett, így abból is készülhet a pálinka. A főzőmesterek szerint – a hiedelmekkel ellentétben – nem nehéz ebből a gyümölcsből pálinkát főzni, hanem inkább időigényes a cefrét elkészíteni.
Cseresznyéből kevés alapanyag várható, mert meleg volt a február és a március, ami miatt két-három héttel korábban értek a gyümölcsök és ez a gyorsaság a minőséget befolyásolta. Ez nem igaz szerencsére a sárgabarackra, amelyből jó termés várható – szemben az előző évekkel.
A Tiszán túl a szilvában van minden reménye és bizalma a termelőknek, hiszen az adottságok ott a legkiválóbbak a termesztéséhez. Egyelőre az előző évekhez hasonló mennyiség várható, de a minőség tekintetében is a javulásban reménykednek. Addig is a tavalyról megmaradt almakészletek is érkeznek a hűtőházakból, így a kapacitásokat ezek a tételek is lekötik.
Továbbra is kétféle módszerrel főznek pálinkát: a hagyományos két utas desztillálással, valamint az aromatornyos lepárlással. Ez utóbbit az illata és a zamata miatt kedvelik és igen kis tételekben is bevállalják a főzdék, ugyanis egészen kisméretű készülékekkel is fel van szerelve a legtöbbjük. Annak ellenére, hogy a kisüstihez képest illatosabb az aromatornyos pálinka, de nem időtáló a nedűje, mert az érési folyamatok során veszít az eltarthatóságából.
Továbbra is divat szőlőből pálinkát főzni: a Sárgamuskotály és az Irsai Olivér a legnépszerűbb két szőlőfajta, amelyet pálinkának szánnak, de ebben az időjárásnak is szerepe van, ugyanis miután a konyhakertekből elfogynak a gyümölcsök, s nincs elegendő sem eltenni, sem pedig cefrét készíteni belőlük, ezért a szezon végén a szőlőből mindenképpen szeretnének pálinkát látni a termelők. A szőlőt szeretik a parfümös illata miatt is lefőzetni.
forrás: agrotrend.hu / Növényvédőszer
Kapcsolódó cikkek
A Mogyi Kft. (Baja) bejelentésére ízesített, pörkölt kukoricaszem-termékeket hívott vissza a NÉBIH
2023. június 22. 18:00
A határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt a Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi adatokkal azonosított termékekre vonatkozik.
Magyarország élelmiszerellátása biztosított
2023. január 24. 14:08
Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Nagy István agrárminiszter elmondta: tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.
Emlékeztetett, hogy mivel Magyarország élelmiszerellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett export bejelentési rendszert.
Hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.