Pálinkafőzdék felkészülése: szeptemberre csúcsra pörög a termelés
2024. június 17. 16:05
Hamarosan kezdődik az igazi roham a pálinkafőzdékben, ami szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Mivel alapanyag lesz bőven, sőt még maradt tavalyi készlet, vagyis cefre, ezért időben kell lekötni a még szabad kapacitásokat – erről tájékoztattak bennünket a megkérdezett szakemberek. Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen nem változtattak az árakon, így átlagban a kisüsti pálinka literje 1400 forint, az aromatornyos kifőzése 1500 forintba kerül.
A pálinkafőzők forgalma jól megmutatja, hogy milyen évet zárnak a gyümölcstermesztők, vagyis a cefrékből kiderül, hogy miként sikerült az év. Idén minden hamarabb érik: a cseresznye és a meggy termése nem lesz rossz, de elmarad a tavalyitól.
A szamóca már elérett, így abból is készülhet a pálinka. A főzőmesterek szerint – a hiedelmekkel ellentétben – nem nehéz ebből a gyümölcsből pálinkát főzni, hanem inkább időigényes a cefrét elkészíteni.
Cseresznyéből kevés alapanyag várható, mert meleg volt a február és a március, ami miatt két-három héttel korábban értek a gyümölcsök és ez a gyorsaság a minőséget befolyásolta. Ez nem igaz szerencsére a sárgabarackra, amelyből jó termés várható – szemben az előző évekkel.
A Tiszán túl a szilvában van minden reménye és bizalma a termelőknek, hiszen az adottságok ott a legkiválóbbak a termesztéséhez. Egyelőre az előző évekhez hasonló mennyiség várható, de a minőség tekintetében is a javulásban reménykednek. Addig is a tavalyról megmaradt almakészletek is érkeznek a hűtőházakból, így a kapacitásokat ezek a tételek is lekötik.

Továbbra is kétféle módszerrel főznek pálinkát: a hagyományos két utas desztillálással, valamint az aromatornyos lepárlással. Ez utóbbit az illata és a zamata miatt kedvelik és igen kis tételekben is bevállalják a főzdék, ugyanis egészen kisméretű készülékekkel is fel van szerelve a legtöbbjük. Annak ellenére, hogy a kisüstihez képest illatosabb az aromatornyos pálinka, de nem időtáló a nedűje, mert az érési folyamatok során veszít az eltarthatóságából.

Továbbra is divat szőlőből pálinkát főzni: a Sárgamuskotály és az Irsai Olivér a legnépszerűbb két szőlőfajta, amelyet pálinkának szánnak, de ebben az időjárásnak is szerepe van, ugyanis miután a konyhakertekből elfogynak a gyümölcsök, s nincs elegendő sem eltenni, sem pedig cefrét készíteni belőlük, ezért a szezon végén a szőlőből mindenképpen szeretnének pálinkát látni a termelők. A szőlőt szeretik a parfümös illata miatt is lefőzetni.
forrás: agrotrend.hu / Növényvédőszer
Kapcsolódó cikkek
Cefrézés: ne csak üssön a pálinka, hanem íze is legyen
2023. augusztus 23. 10:52
Bár sok évvel ezelőtt még a cefrébe rendszerint a hullott, hibás, kissé beteg gyümölcsök is bekerültek, ez jelentősen megváltozott az idők során. Jó pálinkához ugyanis jó alapanyag kell…
Váratlan fordulat jöhet a magyar boltokban: kár volt temetni az inflációt, újabb áremelés készül
2024. január 25. 09:11
Senki sem mondta, hogy az árak csökkenni fognak, csupán arról volt szó, hogy az aktuális árszint nem emelkedik tovább – ez lehetne a tételmondata az elmúlt hónapok inflációval kapcsolatos történéseinek. Azaz annak, hogy az infláció bár tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni bevásárláskor.

