Pezseg a pezsgőpiac
2022. december 30. 11:59
Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka, negyede-ötöde pedig exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország. A hozzánk jövő import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években.
A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.
A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiség, mind az érték tekintetében; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt. Az elmúlt húsz évben 70 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése, és már – a 2000. évi 4 százalékot megduplázva – a bortermelés 8 százalékát adja. A pezsgőelőállítás 80 százaléka Európában történik, mintegy 16 millió hektoliter mennyiségben. A vezető előállítók: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország – ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel 3/4-ét. Típusukat tekintve, az előállított pezsgő 83 százaléka fehér, 15 százaléka rozé, 2 százaléka vörös.
A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így ma már egész évben stabil a kereslet erre a nedűre. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben.
forrás: agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Új borászati feldolgozóüzemet avattak a pannonhalmi TóthBorbirtokon
2024. szeptember 13. 19:34
A magyar borászat versenyképességének és a magyar bor elismertségének erősítéséhez újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség – mondta ma az agrárminiszter Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozóüzemének átadásán.
Paprika: ez a bő termés titka
2023. június 26. 13:07
A magyar konyha fontos növénye a paprika. Amerikai kedvencünk a törődést és a kellő mennyiségű trágyázást bőséges terméssel hálálja meg.
Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.