Pontos és nagyon hasznos adatokat gyűjthetsz a gazdaságodról vetéstől vetésig. Hasznosítsd is pofonegyszerűen!

2023. február 21. 10:10
A sikeres helyspecifikus gazdálkodás alappillére a pontos helyspecifikus adat, majd a hatékony farmmenedzsment megoldás. Mindezt kiegészíti a gazdálkodói tapasztalat.
 
A helyspecifikus gazdálkodás egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan lehet az ahhoz szükséges óriási adatmennyiséget hatékonyan kezelni, illetve könnyen érthetően, speciális szaktudás igénye nélkül a gazdálkodók elé tárni. Például hogyan tudjuk lehetővé tenni, hogy ezek alapján a dózisszabályozott műtrágyaszórás vagy tőszámszabályozott vetés tényleg megtörténjen, sőt, rutinná váljon.
Pontos és nagyon hasznos adatokat gyűjthetsz a gazdaságodról vetéstől vetésig. Hasznosítsd is pofonegyszerűen!
Erre a célra szánták az úgynevezett farmmenedzsment szoftvereket, amik régóta elérhetők a piacon. Sajnos azonban hamar kiderült, hogy napjainkban ezek nem felelnek meg a gazdálkodók elvárásainak. Kezelésük térinformatikai ismereteket igényel, működésük lassú, illetve sok ismétlődő manuális munkát igényel.
 
Ezért hozta létre az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási területe a mAXI-MAP terméket, ami egy teljesen új szemléletű farmmenedzsment megoldás. On-line elérhető szolgáltatás, azaz nem kell semmit telepíteni. Ezáltal egy internetes böngészőn keresztül a világ bármely pontjáról elérhető, a folyamatosan továbbfejlesztett új funkciók pedig azonnal elérhetővé válnak.
 
A mAXI-MAP olyan felhasználói környezetet biztosít, ahol bárki könnyen elboldogul.
 
A termékben elérhető funkciók a helyspecifikus növénytermesztés szinte teljes folyamatát lefedik:
Műholdas távérzékelésből származó adatok
talajhőmérsékletről,
talajnedvességről,
időjárásról
a növényzet vegetációs aktivitásának ill. vízellátottságának állapotáról.
Objektív talajhőmérséklet-mérés a tavaszi vetéshez. (Indokolja-e például a talaj és a növények vízellátottsága, illetve a várható időjárás egy nagyobb dózisú fejtrágya kijuttatását.) Az adatok hosszabbtávú elemzése (pl. növényi vízstressz és a hozam kapcsolata) olyan összefüggéseket tárhat fel, mely a további stratégiai döntésekbe is beépíthető.
 
Automatikusan térképezett a precíziós gazdálkodási adatok:
 
táblák
zóna lehatárolások
talajvizsgálati eredmények
hozam adatokat
stb.
Könnyen értelmezhető, nagyrészt automatizált varázslófelület a kijuttatási tervek elkészítéséhez.
 
Támogatja a táblák csoportos kezelését, ezáltal néhány perc alatt elkészíthetők a vetési és műtrágyázási tervek, például a leendő napraforgó- vagy kukoricatáblákra.
Tervek exportálása a legtöbb kijuttatás-vezérlő rendszerrel kompatibilis formátumban.
 
A sikeres helyspecifikus gazdálkodás másik nagyon fontos pillére a pontos helyspecifikus adat:
 
táblahatárvonalak
a táblán belüli zónák lehatárolása
az ehhez szükséges és erre alkalmas távérzékelési adatok előállítása
az egyes zónák várható termőképességének meghatározása
azok célzott talajvizsgálata
akár a fejtárgyázás támogatása műholdas távérzékelési adatok alapján.
Ezeket az információkat az AXIÁL Kft. a Vantage szolgáltatásai keretében biztosítja partnerei számára. A mAXI-MAP filozófiája az, hogy a gazdálkodót be kell vonni a precíziós gazdálkodás folyamatába. A megbízható helyspecifikus adatok és a hatékony farmmenedzsment-szolgáltatás együtt stabil hátteret biztosít, mely a gazdálkodói tapasztalattal kiegészülve biztosítéka a sikeres helyspecifikus gazdálkodásnak.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Árstopok: fontos bejelentést tett az Agrárminisztérium

2023. január 25. 12:31
Az árstopok kivezetése állandó téma, most határozott álláspontot közölt a tárca.
 
A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben az árstopok – közölte az Agrárminisztérium az ATV kérdésére.
 
A minisztérium hozzátette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.

Úgy műveljük a földet, hogy tönkre is tesszük – a regeneratív talajművelés lehet a megoldás

2024. február 23. 15:22
A Dél-Alföldön azt tervezik, hogy a kemikáliákat és a műtrágyázást is folyamatosan visszaszorítják a jövőben.
 
Egyre elterjedtebb az úgynevezett regeneratív talajművelés, mivel az éghajlatváltozás miatt kiszáradó talajok nedvességtartalmát szeretnék megőrizni a gazdálkodók, lehetőleg természetes úton. De cél a talajok tápanyagtartalmának megőrzése is – írja a novenyvedoszer.hu.