Profi kertészek filléres trükkje: 5 zöldség, amit egy pohár vízben is termeszthetünk

2020. június 16. 07:41
Vannak, akik nem szívesen bajlódnak a kertészkedéssel mert úgy gondolják, hogy a hosszú órák a kertben nem mindig gyümölcsözőek és a szupermarketekben pillanatok alatt beszerezhető minden konyhai alapanyag. Sokan nem tudják, hogy ennél egyszerűbb módszer is létezik vetőmagok, hosszadalmas bevásárlások és drága csodaszerek nélkül is. A HelloVidék összegyűjtött öt növényt, amit kis munkával is könnyedén szaporíthatunk otthonunkban.

Örök kérdésnek számít, hogy megéri-e folyamatosan a szupermarketben újra beszereznünk kedvenc zöldségféléinket vagy inkább érdemes belevágni az otthoni kertészkedésbe és saját házi terményeinket fogyasztani. Legtöbb esetben hajlamosak vagyunk az egyszerű megoldásokat keresni és a nehézkesnek, hosszadalmasnak tűnő kerti feladatok, bizonytalan mennyiséget és minőséget ígérő munka helyett időt és pénzt nem sajnálva két naponta friss zöldségért rohanni a boltokba.

Bármilyen hihetetlen, a növények, zöldségek termesztése azonban gyakran nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Rengeteg időt és energiát, valamint pénzt spórolhatunk néhány okos megoldással. Vannak ugyanis olyan zöldségek, amelyeket elég egyszer megvásárolnunk a boltban és vetőmagok, csodaszerek nélkül szaporíthatjuk tovább őket otthonunkban, így mindig friss alapanyagokkal dolgozhatunk.

A HelloVidék összegyűjtötte a Modern Farmer listája alapján azt az öt zöldséget, amellyel több ezer forintot és rengeteg időt spórolva, kis munkával mindig rendelkezésünkre állhatnak majd otthonunkban a legfinomabb konyhai alapanyagok.

1. Saláta

Használjunk egy salátafejet, amelynek a torzsája lesz az alapja az új gyökerek növesztéséhez.

  1. Tegyük egy pohárba vagy tálba a salátánkat, amibe körülbelül másfél centiméter vizet töltünk.
  2. Hagyjuk napfényben, például az ablakpárkányon.
  3. Két naponta vagy ha kissé zavarosnak tűnik a víz, cseréljük frissre.
  4. Körülbelül két hét múlva már felfedezhetünk néhány új levelet, amelyek a felső részből hajtottak ki, valamint azt is látni, hogy új gyökerek fejlődtek a saláta alján. Így már készen áll az "új növényünk", hogy a talajba, termőfölddel teli edénybe ültessük.
2. Zeller

A zeller esetében fontos, hogy zellercsomót vásároljunk és ne csak egy önálló szárat, hiszen hasonlóan ahogy a salátánál a torzsa, itt a csokor alatti, fás részből alakulhat ki a gyökér. Ez a feleslegesnek tűnő rész, amit legtöbbször a főzés során egyszerűen levágunk, most nagyon értékes lehet.

  1. Vágjuk le a zellercsokor alját, körülbelül másfél centimétert hagyva.
  2. Helyezzük a zellert es sekély vízzel feltöltött csészealjba vagy edénybe és tegyük napfényre.
  3. Cseréljük a vizet körülbelül három naponta vagy ha zavarossá válik.
  4. Két hét után itt is megtörténhet a csoda és feltűnhetnek a gyökerek a zelleren és átültethetjük a talajba.
3. Burgonya
  1. Mossuk meg a burgonyát alaposan, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk.
  2. Vágjuk félbe a hosszabbik oldalánál és szúrjunk négy fogpiszkálót az oldalaiba, körülbelül a burgonya felső negyedénél.
  3. Tölsünk meg egy poharat vízzel és tegyük bele a burgonyát úgy, hogy az alsó része elmerüljön és a fogpiszkálók a pohár száján támaszkodva tartsák a burgonya tetejét szárazon.
  4. Hagyjuk napfényben minden nap körülbelül 5-6 órán keresztül, két héten át.
  5. Miután megjelentek a gyökerek, átültethetjük a talajba.
4. Bazsalikom

Ugyan nem zöldség, de egy rendkívül gyakran használt, népszerű fűszernövénynek számít a bazsalikom, amely szintén frissen termesztve a legfinomabb.

  1. Vágjuk le az alsó leveleket.
  2. Helyezzük a bazsalikom szárat egy üvegedénybe és adjunk hozzá vizet.
  3. Tegyük az ablakpárkányra, napfényes helyre.
  4. Cseréljük a vizet néhány naponta, amikor zavaros lesz és fontos, hogy a vízszintet is mindig ellenőrizzük. Adjunk hozzá mindig vizet, hogy a szár elmerüljön.
  5. Hagyjuk, hogy a növény szárai körülbelül 5 centiméteresre növekedjenek. Ez nagyjából 12-18 napot vesz igénybe.
5. Fokhagyma

A legjobb eredmény elérése érdekében használjon olyan szegfűszegget, amelynek a csúcsából már kicsi zöld hajtás nőtt ki.

  1. Töltsünk meg egy üres csészét egy kevés langyos vízzel.
  2. Helyezzük a fokhagymát a csészébe úgy hogy a kis hajtás nézzen felfelé. Fontos, hogy a víz az alsó "gyökér" részt fedje el és ne az egész hagymát, mert rothadni kezdhet.
  3. Tegyük a csészét napfényes helyre körülbelül hét napra, majd ha azt látjuk, hogy a zöld hajtások barnává vagy száradttá váltak, vegyük ki egy kis időre a napsütésből a hagymát.
  4. Néhány naponta cseréljük a vizet.
  5. Körülbelül egy hét múlva a fokhagyma már készen áll a talajba telepítésre.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a nagy élelmiszerjelentés: öt hónapja nem volt ilyen a világban, mint most

2019. november 08. 09:42
Októberben nőttek a globális élelmiszerárak – az elmúlt öt hónapban először – miután jelentősen erősödött a cukor és a fontosabb gabonafélék nemzetközi jegyzése, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Drágult a búza, kukorica, és a pálmaolaj nemzetközi kereskedelmi ára, csökkent azonban a sajté, baromfihúsoké és a napraforgó olajé.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

2021. január 18. 09:28
Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.