Rekordmagasságban az európai cukorárak
2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

A kialakult drágaság és hiány az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be
Az európai cukorellátás nehézségeinek gyökerei tulajdonképpen több mint tíz évvel korábbra nyúlnak vissza, amikor az EU elfogadta a belső cukortermelés erős leépítését és az ellátásnak jelentős részben az ACSK (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok beszállításaira való alapozását, és ennek megfelelően több mint tízmillió tonnás cukorkvótáról mondott le.
Ez a stratégia sajnos nem bizonyult helytállónak, és emiatt az európai cukorárak mára több éves rekordmagasságba emelkedtek, ami nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait (többek között az édesipari üzemeket és üdítő-ital gyártókat).
A cukorfogyasztók információs központjának (IZZ) elemzői szerint azonban ez a hiányhelyzet – még a kvótalemondás után is – főként az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be, akik nem figyeltek fel a piac alakulásának a veszélyre utaló jeleire.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Itt hihetetlenül gyors a robotok terjedése – feleslegessé válik a munkaerő?
2024. augusztus 01. 16:11
A robotizációnak egyre nagyobb szerep jut az élelmiszeriparban, ebből azonban nem következik még egyértelműen, hogy kevesebb emberre lesz szükség.
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.