Rekordszámú nevezés a 13. Szent István-napi Kenyérversenyen
2024. június 07. 12:29
Immáron 13. alkalommal rendezik meg a Szent István-napi kenyérversenyt, melyre idén rekord mennyiségű nevezés érkezett. Az idei megmérettetés egyértelműen azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik a rendezvény népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a minőség is jelentősen javul, emellett az innovatív kategóriában is egyre több újdonsággal rukkolnak elő a versenyzők -hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.
A Szent István-napi kenyérverseny az évek során jelentős fejlődésen ment keresztül. A versenyzők egyre kreatívabb és innovatívabb termékekkel neveznek, például különféle magvakkal, fűszerekkel és gyümölcsökkel gazdagítva a kenyereket. Emellett az egészséges életmód iránti növekvő igény hatására egyre több természetes és egészséges alapanyagot használnak a pékek, ami hozzájárul a kenyérkultúra megújulásához.
A verseny három kategóriában zajlik. Szent István-napi kenyér csoportba olyan termékeket nevezhettek a versenyzők, amelyek hagyományos módszerekkel készülnek, legalább kétféle liszt, kovász és élesztő felhasználásával. Fontos követelmény, hogy a kenyerek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzanak. Idén újdonságként a burgonya használatát is engedélyezték, mivel ez segít megőrizni a termék frissességét és ízét. Innovatív kenyér kategóriában az újításokra helyezik a hangsúlyt.

Ebben a csoportban valamilyen új elemet kell tartalmazniuk a termékeknek az alapanyaghasználat, a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatások tekintetében. A harmadik egységben a sétálósütemények kapnak helyet, melyek a sós ízvilágú készítményeket jelölik. Ezeknek a finomságoknak kreatív és dekoratív megjelenéssel, valamint könnyű szállíthatósággal és fogyaszthatósággal kell rendelkezniük.

A győzteseket augusztus 20-án, az ünnepi rendezvény keretében jelentik be. A Szent István-napi kenyér kategória győztese lesz a 2024-es év ország kenyere, amit a Magyar Pékszövetség elnökségi döntése alapján választanak ki. A nevezett termékek kereskedelmi forgalomba csak a verseny után kerülnek, így a nyertes kenyereket és süteményeket augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában lehet megtekinteni és megvásárolni.

A Szent István-napi kenyérverseny nemcsak a magyar pékek szakmai fejlődését és kreativitását hivatott bemutatni, hanem azt is, hogy a hagyományos magyar kenyérkultúra hogyan képes a megújulásra és alkalmazkodásra a modern kor elvárásainak megfelelően.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet
2024. július 19. 15:34
A zöldésgcsipsz több rákkeltő anyagot tartalmazhat, mint a hagyományos burgonyacsipsz.
A zöldségcsipszeket rendszerint sokkal egészségesebbnek tartják a hagyományos burgonyacsipszeknél, pedig ezek nagy része szintén rengeteg zsírt és sót tartalmaz, ráadásul ezekben a termékekben a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid.
FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.
2023. január 27. 18:08
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.

