Rekordszámú nevezés a 13. Szent István-napi Kenyérversenyen

2024. június 07. 12:29
Immáron 13. alkalommal rendezik meg a Szent István-napi kenyérversenyt, melyre idén rekord mennyiségű nevezés érkezett. Az idei megmérettetés egyértelműen azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik a rendezvény népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a minőség is jelentősen javul, emellett az innovatív kategóriában is egyre több újdonsággal rukkolnak elő a versenyzők -hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.
Rekordszámú nevezés a 13. Szent István-napi Kenyérversenyen
A Szent István-napi kenyérverseny az évek során jelentős fejlődésen ment keresztül. A versenyzők egyre kreatívabb és innovatívabb termékekkel neveznek, például különféle magvakkal, fűszerekkel és gyümölcsökkel gazdagítva a kenyereket. Emellett az egészséges életmód iránti növekvő igény hatására egyre több természetes és egészséges alapanyagot használnak a pékek, ami hozzájárul a kenyérkultúra megújulásához.
Rekordszámú nevezés a 13. Szent István-napi Kenyérversenyen
A verseny három kategóriában zajlik. Szent István-napi kenyér csoportba olyan termékeket nevezhettek a versenyzők, amelyek hagyományos módszerekkel készülnek, legalább kétféle liszt, kovász és élesztő felhasználásával. Fontos követelmény, hogy a kenyerek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzanak. Idén újdonságként a burgonya használatát is engedélyezték, mivel ez segít megőrizni a termék frissességét és ízét. Innovatív kenyér kategóriában az újításokra helyezik a hangsúlyt.
Rekordszámú nevezés érkezett a Szent István napi Kenyérversenyre - Greendex
Ebben a csoportban valamilyen új elemet kell tartalmazniuk a termékeknek az alapanyaghasználat, a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatások tekintetében. A harmadik egységben a sétálósütemények kapnak helyet, melyek a sós ízvilágú készítményeket jelölik. Ezeknek a finomságoknak kreatív és dekoratív megjelenéssel, valamint könnyű szállíthatósággal és fogyaszthatósággal kell rendelkezniük.
Rekordszámú nevezés érkezett a Szent István napi Kenyérversenyre - Greendex
A győzteseket augusztus 20-án, az ünnepi rendezvény keretében jelentik be. A Szent István-napi kenyér kategória győztese lesz a 2024-es év ország kenyere, amit a Magyar Pékszövetség elnökségi döntése alapján választanak ki. A nevezett termékek kereskedelmi forgalomba csak a verseny után kerülnek, így a nyertes kenyereket és süteményeket augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában lehet megtekinteni és megvásárolni.
Rekordszámú nevezés érkezett a Szent István napi Kenyérversenyre - alon.hu
A Szent István-napi kenyérverseny nemcsak a magyar pékek szakmai fejlődését és kreativitását hivatott bemutatni, hanem azt is, hogy a hagyományos magyar kenyérkultúra hogyan képes a megújulásra és alkalmazkodásra a modern kor elvárásainak megfelelően.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Miért jó nekünk a magas koleszterinszint?

2023. február 27. 10:51
A magas koleszterinszint még véletlenül sem azt jelzi, amire elsőként gondolnánk. Valójában nagyon is sok előnye van annak, ha kiderül, mert rávilágít arra, hogy mi is történik a szervezetünkben.
Szegény koleszterin egy égbekiáltóan nagy félreértés miatt hosszú évtizedek óta szidott és elmarasztalt. Pedig ha sejtenénk mennyire fontos számunkra, milyen rengeteg módon segíti az egészségünket és az életünket megóvni, hálával telt szívvel gondolnánk rá.

Kóstoltad már aszalva a fügét? Pedig nagyon finom!

2024. augusztus 05. 18:18
A füge már egyáltalán nem ritkaság a magyar kertekben, amelyhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. Az pedig egyáltalán nem furcsa, hogy sokan helyet adnak ennek az igazán finom gyümölcsnek a kertjükben és a tányérukon is, hiszen egy füge körülbelül 2 g rostot tartalmaz, segít az emésztőrendszert egészségesen tartani és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is. Ha pedig sok a füge, akkor nem árt, ha tudjuk, hogyan tudunk raktározni belőle az ínségesebb időszakokra. Ekkor kerülhet képbe az aszalás.