Részleges locsolási tilalom több agglomerációban nyár végéig

2024. július 17. 12:33
Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. a szabad kapacitások alakulásának ellenőrzése során azt tapasztalta, hogy Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakaiban elérte kapacitásai felső határát, ezért több helyen is részleges locsolási tilalmat rendeltek el július 13-tól egészen augusztus 31-ig.
Részleges locsolási tilalom több agglomerációban nyár végéig
Spéth Géza, Diósd polgármestere a Facebookon közölte: nyár végéig reggel 5 és 9 óra között, valamint este 18 és 23 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat.
 
„A vízfelhasználási csúcsidő az a napi időszak, amikor a felhasználók vízfogyasztása a legnagyobb napi egyidejűséget mutatja: vagyis amikor nagyon sokan használnak egyszerre sok vizet. Tapasztalataink szerint a nyári időszakban, májustól augusztusig reggelente 5 és 9 óra között, esténként pedig 18 és 23 óra között a legintenzívebb a fogyasztói vízfelhasználás, részben a kerti locsolásoknak, medencefeltöltéseknek köszönhetően” – jeleztek.
Részleges locsolási tilalom több agglomerációban nyár végéig - Agrotrend
Hozzátette: a nyári, időszakos vízhiány megelőzésének eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik. Annak érdekében, hogy az alapvető célú vízfelhasználást a térségi vízellátó rendszer ki tudja szolgálni, és közösen megelőzhető legyen a nyári, időszakos vízhiány, kérik a lakosságot, hogy forduljanak alternatív megoldások felé a tilalmi időszakban.
 
Ilyen megoldás például: 
  • tárolók, hordók feltöltése a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban. Az így feltöltött készletekből a víz bármikor felhasználható.
  • saját kút vagy csapadék-összegyűjtő, csapadéktároló rendszer használata.
  • automata locsoló berendezések használata este 23 óra és reggel 5 óra között.
Hasonló intézkedésről döntöttek Törökbálinton is, ahol ugyanezekben az időintervallumokban tilos a locsolás. Ugyanez a helyzet Sóskúton is.
 
Érden némileg más utat választottak: ott nem tilalmat rendeltek el, de Csőzik László polgármester arra kér mindenkit:
  • reggel 5 és 9 óra között, esténként pedig 18 és 23 óra között, csak a legszükségesebb dolgokra használják a vizet;
  • akinek nincs kútja, vagy összegyűjtött esővize, a locsoláshoz szükséges vizet vételezze napközben, vagy este 11 óra után kannákba, vagy gyűjtőedényekbe;
  • a medencék feltöltését, illetve minden olyan extra vízfogyasztással járó tevékenységet, amely nem létszükséglet, ne az említett reggeli és esti órákban tegyék, mikor amúgy is a legintenzívebb a fogyasztás.
Múlt héten egy Pest vármegyei városban már teljes körű locsolási tilalmat rendeltek el visszavonásig.
 
agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Kapcsolódó cikkek

Az EP az ipar és a nagy állattartó gazdaságok szennyezésének csökkentéséről szóló rendeletet fogadott el

2024. március 12. 15:33
Az Európai Parlament szerdai (márc.6.) plenáris ülése elfogadta az ipari kibocsátásokról szóló irányelv felülvizsgálatát taglaló, a tagállamokkal már korábban megkötött megállapodást, az ipari kibocsátási portálról szóló új rendeletet.

Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?

2023. február 09. 13:16
A vakond az év emlőse. De vajon miért kapta ez a kitüntető címet, amikor bosszant minket a túrásaival?
 
A vakond, habár elképesztően bosszantó tud lenni, amikor föltúrja a kertünket, nem véletlenül védett állat immár 120 éve. És az sem véletlen, hogy minden bosszankodásunk ellenére idén a vakond lett az év emlőse. Mert rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül, ez pedig a vakondra különösen igaz.