Rovarfehérje van az élelmiszerben? Most már tudni fogod!
2023. február 01. 13:42
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek.
A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be Nagy István tárcavezető.
A miniszter az Agrárminisztérium sajtóközleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.
Nagy István arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.
A tárcavezető kitért arra is, hogy a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain.
A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni.
Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.
Nagy István szerint a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Tízmillió konzerv és egy kis évvégi figyelmesség a nélkülözőknek a Bonduelle-től
2024. február 02. 18:44
Komoly mérföldkőhöz érkezett 2023-ban a Bonduelle Central Europe Kft. és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jótékonysági együttműködése. A zöldségfeldolgozó a tavalyi évben közel 400 ezer kiló élelmiszerrel segítette az Egyesületet a nélkülözők ellátásában – ezekkel a szállítmányokkal a cég már jócskán túl van a tízmilliomodik konzerven, amit a partnerségük kezdete, vagyis 2005 óta az Élelmiszerbank céljaira felajánlott.
Betiltotta az EU a füstaromák használatát
2024. június 07. 12:55
A kutatások szerint növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága veszélyesnek ítélte, ezért betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerek, köztük chipsek forgalmazását.

