Rovarfehérje van az élelmiszerben? Most már tudni fogod!
2023. február 01. 13:42
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek.
A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be Nagy István tárcavezető.
A miniszter az Agrárminisztérium sajtóközleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.
Nagy István arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.
A tárcavezető kitért arra is, hogy a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain.
A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni.
Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.
Nagy István szerint a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Féltve őrzött kincs: a mennyei zöld dió
2024. június 10. 15:12
Készülhet belőle lekvár, pálinka, esszencia, de még olaj is.
A zöld diót régóta a legmagasabb minőségű dióként ismerjük, ennek ellenére csak az utóbbi időben vált népszerűvé. Az apró ínyencség önmagában is fogyasztható, de számos egyéb ételt kiegészíthet. Nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges.
Ha így tárolod az almát, nem kell kidobni!
2024. április 18. 14:29
Ha így tárolod, sokkal nehezebben rohad meg az alma.
Az alma az a gyümölcs, ami már gyerekkorunkban is fontos szerepet tölt be az életünkben. Nem véletlen, hogy általában az uzsonnánk mellé egy alma is került. Hiszen valószínűleg édesanyánk is komolyan vette a mondást, hogy a napi egy alma az orvost távol tartja.

