Rugalmasabban értékesíthetik termékeiket a kistermelők

2021. július 09. 08:52
EGYRE KÖNNYEBB DOLGUK VAN A GAZDÁKNAK, HA A HELYI PIACON VAGY ONLINE SZERETNÉK ELADNI TERMÉKEIKET
Rugalmasabban értékesíthetik termékeiket a kistermelők
ugalmasabb rendszerben értékesíthetik saját termékeiket a kistermelők. Ez egyfelől az elmúlt időszakban elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhető, másfelől pedig az egyre szélesebb körben elérhető közvetlen online értékesítés és a vevői igények is elősegítik a folyamatot. A családi gazdaságoknak segítséget jelenthet, hogy az alapításukról szóló szerződés benyújtására a veszélyhelyzet végéig még van lehetőség.
 

Számos intézkedés segíti a kisebb termelőket és a családi gazdaságokat az általuk megtermelt, feldolgozott élelmiszerek értékesítésében. A jogszabály-módosításoknak és más könnyítéseknek köszönhetően rugalmasabb lett a rendszer – foglalta össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A kistermelők, az őstermelők közvetlen értékesítési lehetőségeinek szélesítése azért is fontos, mert a Covid–19-járvány jelentősen befolyásolta a fogyasztói igényeket: a pandémia felerősítette a helyi termékek, a kézművestermékek iránti keresletet.

A világjárvány hatására felgyorsult folyamatok közül kiemelkedő az online értékesítés iránti növekvő igény, amely a kistermelőknek kimondottan jó lehetőségeket rejt, emellett a helyi piacok népszerűsége is jelentősen nőtt.

A járvány enyhülésével sem várható, hogy a települések piacainak látogatottsága és az online értékesítés veszítsen népszerűségéből.

A szélesedő értékesítési lehetőségeknek köszönhetően könnyebb a családi gazdaságoknak és a termelőknek kialakítani a tartós kapcsolatokat a vevőkkel.

 

A rugalmasabb kistermelői értékesítés érdekében nemrég lépett életbe az a fontos jogszabálymódosítás, amelynek köszönhetően a területi korlátok már nem lehetetlenítik el a gazdálkodókat. A módosítással megszűnt az a korlátozás, amely megnehezítette, hogy a kistermelő a maga termelt alapanyagból készült, feldolgozott élelmiszert értékesítse.

Már nemcsak a termelők, de a közeli hozzátartozóik és az alkalmazottak is értékesíthetik a családi gazdaság termékeit
Fotó: Havran Zoltán

A jogszabályváltozásnak köszönhetően egyfelől megszűnt – néhány kivétellel – a korlátozás, vagyis szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban. Másfelől már

nemcsak a termelő, de a közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja is értékesítheti ezeket a termékeket.

A júniustól életbe lépő jogszabályváltozás alapja az idén január 1-jétől megújult, az őstermelők és a családi gazdaságok működését megújító törvény. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a termelői tevékenység, például gyümölcstermesztés mellett kiegészítő tevékenységet is lehessen folytatni, így lehetőség van a gyümölcsből készített lekvár értékesítésére is.

A termelők az úgynevezett rövid élelmiszerlánc- (REL-) csoportok tagjaként tovább bővíthetik értékesítési lehetőségeiket. A legismertebb értékesítési formák, vagyis az online piactér, a bevásárlóközösségek és a helyi termelői piacok mellett működnek még a termelői boltok, illetve polcok, amelyeket akár automata is helyettesíthet, valamint a mozgóboltok.

Mindegyik eddig felsorolt formánál kulcsszerepe van a kényelmi szolgáltatásoknak, a könnyen kezelhető digitális platformnak, a gyors átadás, akár a házhoz szállítás megszervezésének. Fontos a személyes találkozó is, amely megalapozza a termelő és a vevő elköteleződését.

A REL-ek másik nagy csoportja az élménygyűjtéshez, a vendéglátáshoz köthető. Jól bevált formája a falusi vendégasztal-szolgáltatás, amikor a kistermelő saját termékeit akár más termelők termékeivel kiegészítve vendégül látja a fogyasztóit.

A másik, a fogyasztói tudatosság megerősödésé­vel mind nagyobb teret nyerő forma a beszállítói tevékenység a vendéglátásba, illetve a közétkeztetésbe. Noha ennek már jóval magasabb minőségi és logisztikai követelményei vannak, így komoly felkészülést igényel a termelők részéről, az értékesítés szempontjából hosszú távú, stabil jövedelemforrást jelent.

Változik a határidő

A családi gazdaságok a veszélyhelyzet végéig még benyújthatják az alapítói szerződést az agrárkamarához. A januártól életbe lépő, a családi gazdaságok működését megújító törvény szerint eredetileg június 30-ig kellett eleget tenni az őstermelők családi gazdaságának alapításával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségnek.

 

www.magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. július 24. 07:34
A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – jelentette ki Feldman Zsolt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán, Hatvanban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar (ÉLIP) fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.
 

Elfogyhat a magyar méz a piacról: a karácsonyi sütihez már most be kell tárazni

2020. július 31. 07:36
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható ebben az évben, az átlagtermés harmada vagy negyede lett az idei. Az adatokat megyénk méhészei is megerősítették, hozzátéve, aki karácsonyra mézeskalácsot sütne, jobb, ha már most megveszi hozzá a mézet - írta meg a Kisalföld.