Segítő szándékú kamarai gondolatok

2018. május 25. 06:40
A NAK összeállította a az „Erősödő agrár- és élelmiszer-gazdaság, jólétében gyarapodó vidék” című kormányzati stratégiai tervezést segítő csomagját, amelyet Győrffy Balázs kamarai elnök ismertetett május 24-én.

– Nemrégiben véglegesítettük összefoglalónkat a NAK 2013. évi megalakulása óta eltelt időszak történéseiről, valamint a következő 5 éves időszakra vonatkozó legfőbb célokról, tervekről – mondta a NAK elnöke. – A szakmai szempontok alapján összeállított dokumentumunkban meghatározzuk, hogyan képzeljük el a következő éveket, miben segít a kamara, hogyan gyarapítható jólétben a magyar vidék.

– A dokumentumban szakítottunk az eddigi stratégiatervezési módszerekkel. Nem az ágazatokat vesszük sorra, és nem prognosztizálunk, hogy várhatóan mi történik a következő évtizedekben, például hogy 10, 20 vagy 50 év múlva hány tonna kukoricát termelünk majd Magyarországon. Ehelyett a hazai agrár- és élelmiszer-gazdaságot egészében, a strukturális alapoktól tekintjük át, próbáljuk feltérképezni és beazonosítani a fejlődést akadályozó tényezőket. És ami még ennél is fontosabb, megoldási javaslatokat kínálunk.

A kamarai csomag kitér a modernizációra, a termőföld-helyzetre, a működési formák átláthatóvá tételére, az adórendszerre, a támogatáspolitikára, a termés- és jövedelembiztonságra, az együttműködésre, az élelmiszerlánc fejlesztésére és az intézményrendszerre.
A következő időszakban részletesen ismertetjük az egyes fejezeteket.


(nak.hu)

 

Kapcsolódó cikkek

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

2018. június 12. 09:24
Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható. A zivataros időjárás miatt nehéz tervezni a mezőgazdasági munkákat, a betakarítás előtt álló kultúrákban az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást fog okozni.

Mindig is tudni akarta a tökéletes steak titkát?

2017. augusztus 03. 09:27
A húsok feldolgozása előtt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mitől lesz vajon egy hús ízletes és porhanyós, mit árul el a hús színe és állaga. A legfontosabb minden eseteben a hús minősége, nem árt azonban ha tudjuk, hogy a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le, így folyamatosan befolyásolhatják azt.