Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás

2023. november 08. 20:26
A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű, mintegy 90%-os részesedéssel Lengyelország az EU legnagyobb gyümölcslégyártója.
Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás
A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű. 2018 és 2022 között Lengyelországban 1-1,2 millió tonna gyümölcsterméket készítettek, ennek kb. 36%-a volt fagyasztott gyümölcs, 32%-a sűrített gyümölcslé, a többi lekvár, pürék, ivólé. A kiszállított termékek értéke ebben az öt évben 1,4 milliárd euróról 1,9 milliárd euróra nőtt.  Ebben a termékcsoportban a sűrített almalé a meghatározó.
 
A VILÁGPIACOT NÉZVE KÍNA UTÁN LENGYELORSZÁGBAN KÉSZÍTIK A LEGTÖBB ALMALÉSŰRÍTMÉNYT.
 
Az alapanyagot legfőképpen a lengyel kertészetek gazdag kínálatából szerzik be. A termékeik iránt folyamatosan nő a hazai és külföldi kereslet. A lengyel gyümölcsleveket leginkább az Európai Unió országaiban – Németországban, Hollandiában és Ausztriában – értékesítik, de az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is szállítanak. A fagyasztott gyümölcs exportja 2022-ben 13%-kal nőtt az előző évhez képest. Az ehhez felhasznált alapanyag a hazai termelésből származó ribiszke, eper, meggy, málna és szilva. Ezek is zömmel EU-s piacra kerülnek – Németországba, Hollandiába, Franciaországba és Belgiumba –, de értékesítenek az Egyesült Királyságba, Norvégiába és Fehéroroszországba is.
 
A lengyel gyümölcsfeldolgozó ágazat további fejlesztése a változó fogyasztói igények kielégítésére irányul majd, a minőség további emelésével és innovatív termékek bevezetésével.
Emellett a lakosság élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosságának a növelése is hatással lesz a gyümölcstermékek piacára.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet / agroberichtenbuitenland.nl

Kapcsolódó cikkek

Olcsó import tojásokkal veszélyezteti a magyar piacot a Penny Market

2024. június 06. 12:38
Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, és az üzletlánc e lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a Penny Market piaci magatartása inkorrekt, mert a belföldi tojáskínálat megfelelő, így az üzletlánc a számára szükséges tojásmennyiséget itthonról is be tudná szerezni.
 

Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra

2024. február 12. 11:17
A francia tüntetők több fontos útvonalat blokkoltak, ami hazánk ellátására is hatással van.