Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás
2023. november 08. 20:26
A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű, mintegy 90%-os részesedéssel Lengyelország az EU legnagyobb gyümölcslégyártója.

A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű. 2018 és 2022 között Lengyelországban 1-1,2 millió tonna gyümölcsterméket készítettek, ennek kb. 36%-a volt fagyasztott gyümölcs, 32%-a sűrített gyümölcslé, a többi lekvár, pürék, ivólé. A kiszállított termékek értéke ebben az öt évben 1,4 milliárd euróról 1,9 milliárd euróra nőtt. Ebben a termékcsoportban a sűrített almalé a meghatározó.
A VILÁGPIACOT NÉZVE KÍNA UTÁN LENGYELORSZÁGBAN KÉSZÍTIK A LEGTÖBB ALMALÉSŰRÍTMÉNYT.
Az alapanyagot legfőképpen a lengyel kertészetek gazdag kínálatából szerzik be. A termékeik iránt folyamatosan nő a hazai és külföldi kereslet. A lengyel gyümölcsleveket leginkább az Európai Unió országaiban – Németországban, Hollandiában és Ausztriában – értékesítik, de az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is szállítanak. A fagyasztott gyümölcs exportja 2022-ben 13%-kal nőtt az előző évhez képest. Az ehhez felhasznált alapanyag a hazai termelésből származó ribiszke, eper, meggy, málna és szilva. Ezek is zömmel EU-s piacra kerülnek – Németországba, Hollandiába, Franciaországba és Belgiumba –, de értékesítenek az Egyesült Királyságba, Norvégiába és Fehéroroszországba is.
A lengyel gyümölcsfeldolgozó ágazat további fejlesztése a változó fogyasztói igények kielégítésére irányul majd, a minőség további emelésével és innovatív termékek bevezetésével.
Emellett a lakosság élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosságának a növelése is hatással lesz a gyümölcstermékek piacára.
Forrás: Kertészet és Szőlészet / agroberichtenbuitenland.nl
Kapcsolódó cikkek
Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele
2023. március 20. 10:27
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
Biodiverzitás egy tanyán
2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.