Megfizethetetlen lett a zsír, luxus lesz a zsíros kenyér
2023. május 11. 15:52
A szakértők szerint az árstopok hatására emelkedett meg ennyire az ára.
Hatalmasat drágultak Magyarországon a zsír- és olajfélék, aminek következtében ezek a termékek nálunk a legdrágábbak az Európai Unióban. A legtöbben azonban épp a legszegényebbek közül fogyasztanak állati zsiradékot. A szakértők szerint a zsír drágulása az árstopoknak tudható be, a kormány a háborút okolja.
2000 forint felett a zsír kilónkénti ára
Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest az Eurostat adatai szerint 33 százalékos áremelkedést mértek a zsír- és olajárban, ami a tagállamok átlagához viszonyítva 10 százalékponttal magasabb.
Tavaly januárban egy kilogramm sertészsír nagyjából annyiba került, mint egy liter napraforgó-étolaj.
Az árstopok bevezetése óta azonban a zsír ára csaknem a háromszorosa lett az ársapkás étolaj árának. A KSH márciusi adatai szerint már 2000 forintnál is többet kellett fizetni 1 kiló zsírért.
Az RTL Híradó tudósítása szerint a zsírdrágulás leginkább a szegényeket sújtja: a legkisebb jövedelemmel rendelkező kétmillió magyar 61 százalékkal több állati zsiradékot fogyaszt, mint a legtehetősebb kétmillió – közölték.
Mi az oka a drágulásnak?
A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója, Molnár László, az RTL Híradónak a kérdésre válaszolva elmondta, hogy különböző költségnövelő tényezők hatottak egy időben.
Teljesen nyilvánvaló: minden árstop azt jelenti, hogy a maradék még fogyó termékkörben kell magasabb árat megállapítani, hogy a veszteséget finanszírozni lehessen – fogalmazott, hozzátéve, hogy a GKI szerint Magyarországon a megemelt különadó és az árstop miatti veszteségek áthárítása okozott kiugró drágulást.
Az RTL Híradó a kormányt is megkérdezte, miért ilyen kiugró az áremelkedés ebben a termékkategóriában, ők azt válaszolták, hogy a háború és az elhibázott szankciók miatt.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.
Paprika: ez a bő termés titka
2023. június 26. 13:07
A magyar konyha fontos növénye a paprika. Amerikai kedvencünk a törődést és a kellő mennyiségű trágyázást bőséges terméssel hálálja meg.
Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.