Megfizethetetlen lett a zsír, luxus lesz a zsíros kenyér
2023. május 11. 15:52
A szakértők szerint az árstopok hatására emelkedett meg ennyire az ára.
Hatalmasat drágultak Magyarországon a zsír- és olajfélék, aminek következtében ezek a termékek nálunk a legdrágábbak az Európai Unióban. A legtöbben azonban épp a legszegényebbek közül fogyasztanak állati zsiradékot. A szakértők szerint a zsír drágulása az árstopoknak tudható be, a kormány a háborút okolja.

2000 forint felett a zsír kilónkénti ára
Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest az Eurostat adatai szerint 33 százalékos áremelkedést mértek a zsír- és olajárban, ami a tagállamok átlagához viszonyítva 10 százalékponttal magasabb.
Tavaly januárban egy kilogramm sertészsír nagyjából annyiba került, mint egy liter napraforgó-étolaj.
Az árstopok bevezetése óta azonban a zsír ára csaknem a háromszorosa lett az ársapkás étolaj árának. A KSH márciusi adatai szerint már 2000 forintnál is többet kellett fizetni 1 kiló zsírért.
Az RTL Híradó tudósítása szerint a zsírdrágulás leginkább a szegényeket sújtja: a legkisebb jövedelemmel rendelkező kétmillió magyar 61 százalékkal több állati zsiradékot fogyaszt, mint a legtehetősebb kétmillió – közölték.

Mi az oka a drágulásnak?
A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója, Molnár László, az RTL Híradónak a kérdésre válaszolva elmondta, hogy különböző költségnövelő tényezők hatottak egy időben.
Teljesen nyilvánvaló: minden árstop azt jelenti, hogy a maradék még fogyó termékkörben kell magasabb árat megállapítani, hogy a veszteséget finanszírozni lehessen – fogalmazott, hozzátéve, hogy a GKI szerint Magyarországon a megemelt különadó és az árstop miatti veszteségek áthárítása okozott kiugró drágulást.
Az RTL Híradó a kormányt is megkérdezte, miért ilyen kiugró az áremelkedés ebben a termékkategóriában, ők azt válaszolták, hogy a háború és az elhibázott szankciók miatt.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción
2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.
Jön a szintetikus cukor?
2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.