Sikeresen zárult a génmegőrzési stratégia második társadalmi egyeztetése
Az államtitkár elmondta: március végén Fazekas Sándor miniszter úr elfogadta a teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő génmegőrzési stratégia tervezetét, így eljött az ideje az ebben megfogalmazott célok, feladatok és eszközök szélesebb társadalmi és szakmai bemutatására és megvitatására. A genetikai sokféleség megőrzése mezőgazdaságunk fenntartható fejlődésének egyik kulcskérdése lesz a jövőben. Ennek egyetlen hatékony és biztos eszköze a genetikai erőforrások megőrzése és hasznosítása – tette hozzá.
Zsigó Róbert kijelentette: a GMO-mentes mezőgazdaság alapja ma is a Tápiószelén őrzött több mint 50 ezer fajta. Itt is fontos feladat lesz a továbbiakban a gyűjtemények fejlesztése, és ezzel együtt az alapfeladatok bővítése. Az államtitkár kitért rá: Hazánkban jelenleg 35 védett őshonos, valamint 2 veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtát tartunk nyilván. Több tájfajta génmentése, génbanki állományainak kialakítása folyamatban van. Ezen fajtáknak az eredeti állapotukban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat.
Az államtitkár leszögezte: a céltudatos és szakszerű tenyésztési munka és génmegőrző tevékenység, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtható támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtáink létszáma fokozatosan emelkedik.
Mezőszentgyörgyi Dávid, az agrártárca kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa előadásában kiemelte: kormányzati célkitűzés az állami szerepvállalás növelése a génmegőrzési folyamatokban, ami állami génbanki hálózat kialakításával érhető el. Egyforma figyelmet kell fordítani a génmentési, génmegőrzési-, génhasznosítási-és génbanki tevékenységekre.
A génmegőrzési stratégia kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi-és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar ebfajtákra is. Génmegőrzés célja a megőrzött állományok eredeti tulajdonságainak megtartása, hasznosítása, helyreállítása, illetve létszámának vagy minőségének fejlesztése – jegyezte meg a tárca miniszteri biztosa
kormany.hu