Sok gyümölcs, kevés gond! Erre a gyümölcsfára neked is szükséged van!

2024. október 02. 13:17
A szilvafa nem csak árnyékot, de bőséges termést is ad. Nem is beszélve a lekvárról és a pálinkáról.
Sok gyümölcs, kevés gond! Erre a gyümölcsfára neked is szükséged van!
A szilvából csodás gombócot, lekvárt és persze pálinkát készíthetünk. Fotó: Shutterstock
 
Nem véletlen, hogy Magyarországon nagyon kedveljük a szilvát. A szilvafa olyan gyakori a kiskertekben, hogy átlagosan minden családra kettő is jut belőle. Ennek pedig igazán egyszerű az oka. A szilva nagyszerű, a szilvafa gondozása pedig nem túlságosan bonyolult. Azt pedig meg sem kell talán említeni, hogy a szilva, azon kívül, hogy nyersen is remek, kiváló lekvárként és persze pálinkaként is. Most pedig, hogy itt az ősz, eljött a szilvafa ültetésének az ideje! Le ne maradj róla!
 
Sok gyümölcs, kevés gond
A szilvafa azon kevés gyümölcsfák közé tartozik, amelyik akkor is terem, ha egyáltalán nem törődünk vele. Természetesen senkit sem arra bíztatunk, hogy ne törődjön a szilvafával. Azonban bátran vágjanak bele a szilva termesztésébe a kezdő kertészek is, és azok is, akiknek nincs túl sok szabadideje.
szilva szilvafa
A szilvafa törődés nélkül is hoz gyümölcsöt. Fotó: Shutterstock
 
A törődést ugyanis a szilvafa is meghálálja, hiszen bőségesebb és finomabb termést hoz, ha művelik a talaját, metszik a koronáját, és persze ha védik a betegségektől és a kártevőktől. Magyarország híres a szilváiról. A Besztercei szilvából készült aszalvány nagyon közkedvelt, de híresek vagyunk a pálinkáinkról is. A Bódi, a Potyó vagy akár a Besztercei muskotály fajta is kiváló pálinkakészítéshez.
 
A szilva őshazája, habár mi nagyon is magyarnak érezzük, nem a hazánk, hanem a Földközi-tenger keleti medencéje környékén van. A szilvát a törökök és a görögök kezdték el termeszteni, de mivel igazán népszerű volt, hamar eljutott a világ minden tájára, azonban a legnagyobb mennyiségben azóta is Európában terem.
 
Így legyen szilvafa a kertedben
Ha tudjuk, mire vágyik a szilvafa, bőséges lesz rajta a termés. A szilvafa kevéssel is beéri. Nagyon szereti a napfényt, de jól viseli a hideget is, így a fagyoknak is ellenáll. Mivel késő tavasszal borul virágba, így általában a gyümölcsére nincs veszéllyel a fagy, ezért is érdemes legalább egy szilvafának helyet adni a kertben.
 
Mivel azonban a szilvafa sekélyen gyökerezik, ha tartós csapadékhiány áll fenn, nem tesz jót neki, és le fogja hullatni a termését, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük. De nem csak vízre van szüksége, a trágyázást is meghálálja.
 
A szilva szinte minden talajon megterem, de a futóhomokot és a szikes talajokat nem igazán kedveli. Sok önmeddő fajtája van, melyeket csak pollenadó fajtákkal együtt érdemes telepíteni.
 
A szilvafa ültetése esetén az ültetőgödörbe tegyünk 10-15 kg érett istállótrágyát, majd minden ősszel érdemes 4-5 dkg kálisót és 4-5 dkg szuperfoszfátot, nyáron pedig 6-10 dkg pétisót adni a szilvafának. Ha több szilvafát szeretnénk ültetni, akkor azokat legalább hat méter távolságra ültessük egymástól, hogy kellő hely jusson számukra a fejlődéshez.
 
A szilvafa ültetésére a legideálisabb időszak az ősz, de tavasszal is el lehet végezni. A konténeres szilvafa csemetéket tulajdonképpen egész évben el lehet ültetni, amikor nincs fagy. Azonban a szabadgyökerű szilvafa csemetéket csak októberben és novemberben szabad ültetni. A földlabdás csemeték egész évben ültethetők.
 
Ügyeljünk rá, hogy a szilvafa nem lesz éppen kis méretű, így kellő távolságra ültessük a háztól és a kerítéstől, és azzal is számoljunk, hogy bizony potyogtatni fogja a gyümölcsét. Ássunk ki egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt, majd helyezzünk bele istállótrágyát vagy komposztot. Ezt takarjuk be földdel, hogy ne érintkezzen vele közvetlenül a szilvafa gyökere.
 
Helyezzük a szilvafát a gödörbe úgy, hogy egyenesen álljon, majd úgy fedjük be az ültetőgödröt, hogy a növény földjének felszíne egy síkba kerüljön a kerti talajjal. A szabadgyökerű szilvafa csemete elhelyezésénél nagyon fontos, hogy tökéletesen függőlegesen álljon, és a szemzési, oltási hely a földfelszín felett helyezkedjen el. Fél araszonként kell tömöríteni a talajt, és iszapolni. A szilvafát az ültetés után rendszeresen és bőségesen kell öntözni.
 
Ne legyünk türelmetlenek, hiszen a szilvafa csemeték általában az ötödik évben hoznak elsőként termést. De addig sem tétlenkedhetünk, hiszen van rá pár évünk, hogy kialakítsuk számára a megfelelő koronát. Mivel a szilvafa hajlamos rá, hogy sűrű legyen a koronája, ez nagyon fontos feladat, hiszen a metszés nélkül az átláthatatlan lenne, nem jutna át rajta a fény, és a levegő, így ez sem a termés szempontjából, sem a szilvafa egészségének szempontjából nem kedvező.
 
Az évente elvégzett metszés során fontos, hogy távolítsuk el a koronát sűrítő ágrészeket. Mivel a szilvafák többsége gyökérsarjakat nevel, fontos, hogy ezeket is távolítsuk el. A sarj körül bontsuk ki a talajt, és gyökerestől tépjük le a sarjat.
 
Fontos, hogy mivel a szilvafán elég bőséges szokott lenni a termés, gondoskodjunk a fa alátámasztásáról, így nem kerül a szilva idő előtt a földre, és a szilvafa ága sem törik le a rajta roskadozó gyümölcs alatt.
 
A szilvafáknak sokféle betegségük és kártevőjük van, ezért is fontos a rendszeres permetezés. Leggyakoribb betegsége a sharka-vírus, amely először a levelek világos mintázottságában jelentkezik, a fa nem tud kellő módon fejlődni, és a gyümölcse is lehullik, majd sajnos elpusztul a szilvafa.
 
Gyakori betegsége még a vörösfoltosság és a monília, a kártevők közül pedig leginkább a pajzstetvek, a szilvamoly, a poloskaszagú szilvadarázs és a levéltetvek támadják meg. Nagy segítség a szilvafának, ha nem hagyjuk a talajon a lehullott gyümölcsöt, és rendszeresen ápoljuk a fa törzsét is. Ne feledkezzünk meg a metszés utáni sebkezelésről sem, hiszen így számtalan betegséget tudunk megelőzni.
 
A szilva nem csak finom
A szilva nagyon finom, de tudni kell ellenállni neki, hiszen a cukortartalma nagyon magas, így aki vigyázni szeretne a súlyára, fogyassza óvatosan. A szilva, de különösen az aszalt szilva, kiváló a székrekedés megelőzésére. A szilva nem tartalmaz telített zsírokat, de vitaminokban gazdag. Kiváló C-vitamin forrás, de jelentős az A-vitamin és a béta-karotin tartalma is. Az A-vitaminnak hála remek hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére.
 
A szilvában olyan antioxidánsok is vannak, mint amilyen például a lutein, amely segít a szabadgyökök elleni harcban. A szilva ásványi anyagokban is gazdag, így jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és fluoridot. A szilva K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzheimer-kór gyógyításában is jelentős szerepet játszik. A héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó.
 
A szilvalekvár sütőben is készülhet
Ha nincs kedvünk a szilvalekvár folyamatos kavargatásához, akár sütőben is készülhet. Tisztítsuk meg, magozzuk ki, majd helyezzük egy nagy tepsibe a szilvákat úgy, hogy héjukkal legyenek lefelé. Ezután süssük a szilvát lefóliázva, 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben. Amikor a szilvák összeestek, 150 Celsius-fokon süssük tovább úgy, hogy már ne legyen rajta a fólia, és keverjük meg. Körülbelül 4 órán át kell ahhoz sütni, hogy pépes legyen úgy, hogy 30 percenként megkeverjük.
Házi szilvalekvár
fotó: femina.hu
 
Van, aki még forrón, csírátlanított üvegekbe adagolja a szilvalekvárt, majd hagyja langyosra hűlni, és van, aki szintén forrón szedi ki, de 20 percre fejtetőre állítja a lezárt üvegeket, majd száraz dunsztban hűti ki. Mindkettő kiváló megoldás. Miután kihűlt, tegyük hűvös, sötét helyre, például a kamra polcára.
 
Ha szilva, akkor pálinka is készülhet belőle
Ha már kellő mennyiségű szilvalekvár került a polcokra, és még maradt szilva, akkor készíthetünk pálinkát is. Két igazán híres, szilvából készült pálinkánk is van.
 
1. A szatmári szilvapálinkát nem lehet kihagyni a sorból, sőt, vele illik kezdeni, hiszen igazi hungarikum. A szakirodalom a Szatmár-Beregi síkság vidékét külön agrometerológiai körzetként tartja nyilván, emiatt olyan különleges az itt termett szilva íze, mely a pálinkát is igazán egyedülállóvá teszi.
 
A szatmári szilvapálinka előállításához a penyigei és besztercei szilvafajták használhatók, és az előírás szerint a párlat az előbbi két szilvafajtát 80%-ban, egyéb szilvafajtát maximum 20 %-ban tartalmazhat. A szatmári szilvapálinka földrajzi jelzés kizárólag a Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett szilvából készített pálinka esetén használható.
 
2. A békési szilvapálinka a Körösök völgyének 30 km-es körzetében termelt gyümölcspálinka. Mivel a szilva hosszan érik, nagy a cukortartalma, ezért kitűnő pálinka készülhet belőle. A „békési" megjelöléssel előállított szilvapálinka alapanyaga a Békésen és Békés környékén termett szilva. A pálinka előállításához vörös szilva használható fel minimum 50%-ban, és besztercei, stanley és ageni szilvák használhatók mellette. A vörös szilva színe kékespiros, íze édeskés. A besztercei szilva kék színű és édes, a stanley szilva sötétkék színű, míg az ageni szilva ibolyáskék színű és nagyon illatos.
 
A szilvafának ott a helye a kertünkben, a szilvalekvárnak és a pálinkának pedig a polcunkon!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A szerencsi csokoládégyártás 100 éve

2023. december 11. 14:42
Szerencsnek a cukor és a csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Most, a centenáriumi évben ezért megjelent A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv.
 

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.