Súlyos bírság jár annak, aki megszegi a vízkorlátozást

2023. július 20. 12:51
Már több mint húsz településen vezettek be vízkorlátozást.
 
A teljes vízhiány elkerülése érdekében Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el.
Súlyos bírság jár annak, aki megszegi a vízkorlátozást
Tizenöt Budapest környéki agglomerációs település – Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm – lakóit már múlt héten arra kérték, hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat. A korlátozásra az ivóvízhiány elkerülése érdekében volt szükség.
 
Az érintett településeken a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat, tárolókból, hordókból viszont bármikor lehet locsolni, így érdemes ezeket a tilalmi órákon kívül feltölteni.
 
A Pénzcentrum körképéből kiderül, hogy aki nem tartja be a vízkorlátozást, az a jog szerint "engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat, vagy egyéb vízgazdálkodási előírás megszegése" szabálysértését követi el. A szabálysértő vállalkozás egymillió, természetes személyek esetén pedig 300 ezer forintos bírság szabható ki.
 
Megyeri Szabolcs kertész a portálnak azt mondta, nem ért egyet a kerti locsolás tilalmával, mert ha a növények nem kapnak vizet, akkor gyakorlatilag napok alatt mehet tönkre akár évtizedek kerti munkája. Arról is beszélt, hogy a kerttulajdonosoknak fokozatosan át kell térniük a szárazságot jobban tűrő növények telepítésére.
 
Magyarországon nagyon gyors ütemben alakultak át a kertek néhány évtized leforgása alatt: a nyolcvanas években még általánosan jellemző vetemények és virágágyások helyett lényegében mindenhol a gyep-tuja felállás lett jellemző, amely ökológiai szempontból sem kedvező, ráadásul a megváltozó éghajlaton egyre kevésbé fenntartható. A legszerencsésebb udvarokat leszámítva a legtöbb évben már kiég, szenved a gyep.
 
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, jelenleg a mezőgazdasági vízszolgáltatás akadálytalanul működik. A tárolt vízkészletek, illetve a folyók vízhozama biztosítja a mezőgazdasági vízigények kiszolgálását. Az idei év eddig hidrometeorológiai szempontból kedvezőbbnek bizonyult, mint a tavalyi, az idei évi csapadékösszegek eddig a sokéves átlag felett alakultak, jelenleg nem mutatkozik a tavalyi évhez hasonló, országos kiterjedésű vízhiány.
 
agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Nagy döntés született az osztrák családi gazdaságok érdekében

2023. február 22. 09:37
Ausztria 100 millió euró támogatást fizet az energia-önellátó családi gazdaságoknak, egy igénylő maximum 25.000 eurót kaphat.
 
Norbert Totschnig, osztrák agrárminiszter február második hetében fontos bejelentés tett, miszerint az energiaminisztériummal közösen, 100 millió eurót különített el az energia önellátó családi gazdaságok támogatására – olvashatjuk a beuernzeitung.at hírportálon.

A kifizetett tűzifa felét elcsalta volna a facebookos hirdető

2023. február 07. 19:21
A Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nébih EUTR ellenőrei közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót. Az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát.