Szakértői műhelytalálkozó a fenntartható földhasználatot előmozdító szakpolitikákról

2022. december 15. 15:11
Az AKI Agrárközgazdasági Intézet a Leuven-i Katolikus Egyetemmel együttműködésben a mezőgazdasági szektor klímaalkalmazkodását és fenntartható földhasználatát segítő hazai szakpolitikai lehetőségeket feltáró kutatási projektben vesz részt.
Szakértői műhelytalálkozó a fenntartható földhasználatot előmozdító szakpolitikákról
A projekt célja, hogy azonosítsa és értékelje azon szakpolitikai intézkedéseket és eszközöket, amelyek előmozdítják a fenntartható földhasználati gyakorlatok elterjedését az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak enyhítése, illetve az azokhoz való alkalmazkodás érdekében, valamint hogy felmérje a gazdálkodók viszonyulását és az általuk előnyben részesített szakpolitikai beavatkozásokat.
 
A fenti célok elérése érdekében az AKI munkatársai a témában releváns kutatási, szakpolitikai és gazdálkodói szervezetek képviselőinek részvételével 2022. december 2-án workshopot szerveztek azzal a céllal, hogy azonosítsák azon agrár-környezetpolitikai eszközöket és gazdasági ösztönzőket, amelyek – elsősorban az Alföldön – a jelenleg domináns intenzív művelésű szántóföldek fenntartható diverzifikációja révén hozzájárulhatnak a klímamitigációhoz, a szénmegkötéshez, illetve hogy hazai kontextusban értékeljék azok megvalósíthatóságát.
 
A rendezvényen személyesen és online bekapcsolódva a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Lechner Tudásközpont, illetve az AKI munkatársai vettek részt.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Végéhez közeledik az idei nyári aratás

2023. augusztus 04. 13:21
Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, ugyanakkor elmarad az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért államtitkár.

Jelentősen visszavett az erdőirtásból Brazília

2023. július 07. 14:24
Harmadával csökkent az erdőirtás Brazíliában azóta, hogy januárban hivatalba lépett Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök - közölte a helyi kormány.
 
Amazónia brazíliai részén műholdfelvételek szerint 2649 négyzetkilométer erdőt vágtak ki január és június között, míg tavaly ugyanebben az időszakban 3988 négyzetkilométer fás területet taroltak le.