TalentA program – másodszor

2023. március 13. 09:32
A Corteva Agriscience és a Magyar Női Unió elindította közös oktatási és támogatási programját, a TalentA 2023-as évadát. A Corteva programja keretében – amiben másodszor vesz részt támogatóként a Magyar Női Unió – idén is legalább 30 magyar női gazdálkodó vehet részt komplex online képzésben
 
A hazai szakértők és mentorok bevonásával tartott képzést teljesítők pályázhatnak a TalentA mikroprojekt-pályázat bruttó 3,25 millió forint támogatására, amit az első három helyezett között osztanak szét.
A nők társadalmi és élelmiszerellátásban betöltött szerepét sem itthon, sem a világ nagy részében nem ismerik el megfelelően. Az agráriumban különösen nagy a szakadék a nők hozzájárulása és elismerése között. Ugyanakkor a hazai kutatás-fejlesztésben igen sok a kiváló női szakember, és a generációváltással egyre elfogadottabbá válnak a nők és a női vezetők az agráriumban.
TalentA program – másodszor
A Corteva 2018-ban készíttette el a Global Women Agriculture című tanulmányt, aminek az eredményei alapján elkezdte keresni a lehetőséget, hogyan tudná támogatni a női gazdálkodókat, akár tudásuk bővítésében, akár pénzügyi eszközökkel.
Ennek eredményeként dolgozta ki a nagyvállalat a TalentA programot.
 
Az első TalentA programot Spanyolországban indította a Corteva Agriscience, 2019-ben. Azóta további hat országban fut a program, és mindenhol nagy sikert aratott. Eddig majdnem 900 mezőgazdaságban dolgozó nő vett részt benne. Célja az agráriumban dolgozó nők széles körű szakmai-oktatási támogatása és pénzügyi lehetőségeik javítása. Nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy a gazdálkodó nők kibontakozását akadályozó helyi kihívásokat megismerjék, és azoknak megfelelően állítsák össze a lehető legtöbb területet lefedő tematikát.
 
„A Corteva olyan tevékenységeket és megoldásokat hoz Magyarországra, melyekkel segíteni tudja az agrártudás elmélyítését.
 
Kiemelt figyelmet fordítunk az új partneri hálózat kialakítására, a kapcsolatok ápolására és a folyamatos párbeszédre a termelőkkel.
Ennek egyik legjobb példája a TalentA, mely megteremti a lehetőséget az agráriumban dolgozó nők számára, hogy új ötleteket, üzleti- és fenntarthatósági megoldásokat osszanak meg egymással és a magyar társadalommal" – mondta a programról Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója. – Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan programot tudtunk Magyarországra hozni, ahol a nők egymást segítve tudnak tanulni és fejlődni. Bízunk benne, hogy sokan fognak idén is csatlakozni ehhez a nagyszerű közösséghez.
 
A Magyar Női Unióval való együttműködés 2021 novemberében kezdődött. A program első, online oktatási szakaszában az ország 17 megyéjéből jelentkezett 29 női gazdálkodó – többgyermekes 40 év felettiek, nagyrészt a keleti országrészből – 17 online előadáson vett részt. Elsősorban a vezetői készségek fejlesztése, valamint vállalkozási, pénzügyi és mezőgazdasági ismereteik bővítése volt a cél, neves szakemberek támogatásával.
 
A TalentA Magyarország 2023-ra március 8. és április 10. között lehet jelentkezni a TalentA honlapján, a www.talentahu.org weboldalon, az ott található űrlap kitöltésével. A részletes részvételi feltételek az Általános szabályzat menüpontban találhatók
 
A TalentA Magyarország 2023-ra március 8. és április 10. között lehet jelentkezni a TalentA honlapján, a www.talentahu.org weboldalon, az ott található űrlap kitöltésével. A részletes részvételi feltételek az Általános szabályzat menüpontban találhatók
 
A programot húszan végezték el sikeresen.
Ők pályázhattak anyagi támogatásra mezőgazdasági ötleteik megvalósításához a program második részében, a mikroprojekt-pályázat keretében.
 
A szakértőkből álló zsűri által legjobbnak tartott három pályamű bruttó 3,25 millió forinton osztozott, amelyek benyújtói hatalkalmas díjmentes mentoráláson is részt vehettek a siker érdekében.
 
„A magyar agráriumban dolgozó nők körében nagy szükség van az olyan társadalmilag hasznos és közösségteremtő programokra, mint a TalentA. Meggyőződésünk, hogy ez egy olyan hiánypótló program, ami egyrészt nagy segítséget jelent a nőknek, másrészt maximálisan illeszkedik a Magyar Női Unió céljaihoz és küldetéséhez” – nyilatkozta Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke a program kapcsán.
 
Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány volt a program tavalyi győztese. Ő egy mini fűszerearborétumot szeretett volna létrehozni, hogy ott tarthassa a FűszerShow workshopokat.
 
Nagy Zsófia célja a fűszernövények otthoni termesztésének és feldolgozásának megismertetése minél széles körben.
Mint elmondta, amikor másfél évvel ezelőtt meglátta a programfelhívást, azonnal jelentkezett. Nagyra értékelte a képzés gyakorlatiasságát, és hogy interaktív volt: közösen kellett megoldást találni a vállalkozás igazgatása során felmerülő helyzeteket.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szőlő: még nem szabad elengedni a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezést

2023. augusztus 21. 15:03
Még legalább egy, késői érésű fajtáknál több kontakt kezelés is beiktatható a lisztharmat ellen.
 
Az elmúlt 10 nap hőmérséklet- és csapadékviszonyai is szélsőségesen alakultak. Pár napja elállt az eső, és a hőmérséklet is végre a megszokott, 22-23 °C körül alakul. Az ezt megelőző egy hétben viszont szokatlanul hideg, csapadékos volt az idő. 10-60 mm eső esett, hozzá 18-21 °C-os hőmérséklet párosult, ami az átlagtól 2-3 °C-kal alulmarad! Ez a váltás jelentősen befolyásolta – szerencsés módon – a betegségek alakulását, de még nem dőlhetünk hátra – írja a nak.hu

A súlyos műtrágyahiány miatt Ukrajnát óriási terméscsökkenés fenyegeti

2023. március 06. 14:19
Az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is nehezíti.
 
Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint az ukrán műtrágya gyárak a háború kezdete után többnyire megszakították a működésüket, a megmaradt két gyár együttes éves kapacitása pedig a korábbi 5,2 millió tonnáról 1,2 millió tonnára csökkent.