Szennyezett fűszerköményt hívott vissza a hatóság

2018. március 23. 09:16
Csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket hívott vissza az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A csattanó maszlag fogyasztása azonnali panaszokat okozhat.

Az érintett termékek, tételek nyomon követése és a vállalkozások vizsgálata folyamatban van.

Jelenlegi ismereteink szerint ez idáig három vállalkozó érintett:

  • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
  • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
  • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

  • 2018. július 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény,
  • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
  • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

A kivizsgálás menetének megfelelően – szükség esetén – az információkat frissítjük.

Az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt kerülhettek. A Nébih felhívja a vásárlók (háztartások és vendéglátók) figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A csattanó maszlag  tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Fogyasztását követően pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

A tropán alkaloidokról további információk találhatók ITT találhatók.

http://portal.nebih.gov.hu/-/tropan-alkaloidok

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Szinte vége sincs a mostani hosszú hétvégének, máris jönnek a következők

2018. október 24. 09:14
A jövő héten ismét hosszú hétvégére számíthat a munkavállalók többsége.

Kiderült, hogy a brokkoliban van a legtöbb méreg

2017. április 24. 07:54
Szennyezett az Európában forgalmazott élelmiszerek majdnem fele – nagyjából így lehetne összefoglalni a napokban nyilvánosságra hozott uniós vizsgálat eredményét. Ugyanakkor a termékek mindössze 3 százalékánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert itt találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és vol olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel.