Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet

2022. december 23. 18:18
Különleges óévbúcsúztatásra várják az érdeklődőket Hajdúszoboszlón az év utolsó napján. Hagyományosan idén is megrendezik a szilveszteri csergetést, amelynek gyökerei majd' 500 évre nyúlik vissza.
Délután öt órától a város főterén elevenedik meg a nem mindennapi hagyomány. A szilveszteri csergetéssel annak állítanak emléket, hogy 1559. december 31-én a helyiek kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget.Idén csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők mellett a Crux Alba középkori tűzérség tart bemutatót. A majd' ötszáz éves múltra visszatekintő neves esemény napjainkra látványos felvonulással egybekötött óévbúcsúztató szokásként él tovább. A cél az, hogy a résztvevők együtt űzzék el gonosz erőket, és köszöntsék vidáman az új esztendőt.
Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet
A különleges programot hat órától a népzenei dallamokat modern hangzásban megszólaltató Kerekes Band koncertje követi, ahol a hangulat bizonyosan a tetőfokára hág majd.
 
Négy és hét óra között játékos történelmi kalandozásra várják a családokat a Kalandozó Komédium Történelmi Játékudvar közreműködésével. Háromnegyed öttől pedig Molnár Miklós és Bandája, valamint Bárdosi Ildikó népdalénekes lép fel a Hősök terén.
 
A rendezvény ingyenes.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Új nagysebességű vasútvonalak köthetik össze Olaszországot és Németországot

2024. január 11. 18:30
Az olasz Trenitalia és a német Deutsche Bahn bejelentette, hogy új, közvetlen, határokon átnyúló vasútvonalat indítanak München és Milánó között. Ráadásul a tervek szerint Münchenből közvetlen vonat indul majd az olasz fővárosba, Rómába is.
 

Interaktív tér, rétessütés a megújult tatai Malomkertben

2023. június 08. 14:09
Június 16-án nyit a megújult Malomtörténeti Élménypark, amely gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt maradandó malomipari élményt kínál majd.
„A Tatai Angolkert több fázisú rehabilitációjának egyik utolsó elemeként jött létre a Jenő-malomnak és malomudvarának, illetve az egykori Kristály fürdő területének turisztikai célú fejlesztése. Az európai uniós pályázatban Tata önkormányzata célul tűzte ki, hogy méltó emléket állít a tatai molnárok életének, aminek jegyében a Jenő-malmot interaktív kiállítótérrel ellátott, működőképes malommúzeummá alakítja át összhangban a „Tata, az élővizek városa” településimázzsal.